European Voice: a magyarok mindig „összeesküvést” sejtenek

2011. december 01. 09:14

„Ha kétségei vannak, hibáztasson beavatkozó külföldieket” címmel jelent meg a European Voice csütörtöki számában a The Economist közép- és kelet-európai tudósítójának kritikus írása. A cikkben ironikusan írtak arról, hogy a magyarok mindig a külföldieket és „összeesküvést” sejtenek – olvasható a Médianéző összeállításában.

2011. december 01. 09:14

„Ha kétségei vannak, hibáztasson beavatkozó külföldieket” – címmel jelent meg a European Voice csütörtöki számában az The Economist közép- és kelet-európai tudósítójának írása. A cikkben idézte azokat a magyarokat, aki a The Economist Eastern Approaches című blogján írtak a Magyarországról szóló közelmúltbeli cikkekre reagálva. A magyarok szerint nyelvük bonyolultsága miatt a külföldiek nem érthetik meg a magyarokat. A szerző szerint azonban ez nem igaz. Több kis ország kinőtt ebből és megtanulta, hogy mindez nem igaz, Magyarország azonban egyedi eset. Az Orbán-kormány támogatói meg vannak győződve arról, hogy a külvilág nem érti őket. Ennek az egyik oka a nyelv. A tavaly elfogadott, „látványosan meggondolatlan” médiatörvény után kialakult helyzetben az egyik fő érv az volt a kritikák ellen, hogy a külföldiek nem értették meg a magyar nyelvű szöveget.

A cikk hangsúlyozta ugyanakkor, hogy például a The Economist két tudósítója is beszél magyarul. A kormány védelmezői most arra keresik a magyarázatot, miért kellett Magyarországnak ismét az IMF-hez fordulnia, miután tavaly ingerülten megszakították vele a kapcsolatot. Az egyik magyarázat szerint az ország a máshol elkövetett hibák miatt került ilyen helyzetbe. A nyugatiak képmutatóak, hozzá nem értőek és a csodálatos magyar vezetőknek is meg kell fizetniük a hibáik árát. Van egy „trükkösebb magyarázat is”: a forint mesterségesen gerjesztett spekuláció miatt gyengül. A leminősítés az összeesküvés bizonyítéka. Ha aznap cikk jelenik meg a The Economistban enyhén negatív cikk jelenik meg Magyarországról, az azt bizonyítja, hogy a nemzetközi média és a nemzetközi pénzügyek irányítói összejátszanak.

Minderről magyarok írnak a The Economist blogján, ami bizonyítja, hogy sok hazafias magyar megtalálja a módját, hogy idegen nyelven fejtse ki érveit. Ellentmondás, hogy ha a The Economist annyira tudatlan, hogyan vesz részt az „ördögien ügyes összeesküvésben?” – ídézi a szerzőt a Médianéző.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Faqtya ezredes
2011. december 01. 17:32
Amikor a kormány szembesült a nemzetközi büntető-buktató tőke szándékaival és túlerejével és magára hívta, beismerve vereségét, az IMF-et, a közvélemény még fel sem ocsúdott és már jött a leminősítés, és azóta is zuhannak ránk az újabb intések, fegyelmezések. November 28-án Barroso EU-főember közölte, hogy Magyarország 2012- ben húsz százalékkal kevesebb EU forrást kap, mint kapott még 2011-ben. Vagyis az EU bizottsága nyíltan felzárkózott tönkretevőinkhez. Nem támogatja a bajba jutott országot, hanem nehezíti a helyzetét, nyilván az IMF-el egyeztetve. http://href.hu/x/gl5u
Faqtya ezredes
2011. december 01. 17:27
Attol, hogy valakinek uldozesi maniaja van, meg nem biztos, hogy nem uldozik.
Biomechanoid
2011. december 01. 17:15
Hallatlan, ezek a magyarok még ott is összeesküvést látnak, ahol összeesküvés van!
Obulus
2011. december 01. 17:10
"Orbán vagy Matolcsy komolyan azt hiszi, valamilyen rosszindulatú pénzügyi körök, rejtőzködő spekulánsok megtámadták Magyarországot, be akarják dönteni, de mi elmagyaráztuk, hogy teljesen téves ez a nézőpont, rossz szemüvegen keresztül nézik a világot." Egy közgazdász az origo.hu-nak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!