Londoni elemzők: Nem lesznek zökkenőmentesek az IMF-tárgyalások

2012. január 10. 19:29

A Magyarország és az IMF közötti megállapodás most közelebbinek tűnik, mint korábban, de elbizakodottság lenne azt gondolni, hogy a továbbiakban már nincsenek akadályok, és gyorsan elérhető az egyezség – vélekedtek londoni elemzők.

2012. január 10. 19:29

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson befektetők számára összeállított, Londonban kedden ismertetett áttekintésében megállapítja, hogy a magyar befektetési eszközök múlt heti „heveny eladási hulláma után” az IMF-megállapodás elérésének kilátásaival kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozatok hangneme „markánsan enyhült”. Jackson szerint „jelenleg úgy tűnik”, hogy a kormány 15-20 milliárd euró értékű elővigyázatossági megállapodásra fog törekedni, ami elég is lenne a közszféra idei finanszírozási igényeinek fedezéséhez. Hozzátette: –.
   
A Capital Economics keddi elemzésében olvasható továbbá, hogy ha meg is születik a megállapodás, „valószínűleg kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány tartja-e magát a programhoz, biztosítva ezzel a jövőbeni folyósításokat, hiszen volt már példa IMF-programok idő előtti befejeződésére, (...) a tárgyalások 2010 júliusában is megszakadtak”.

Hasonló következtetésre jutott a Fitch Ratings is a múlt heti leminősítés indoklásában. A hitelminősítő azt írta, hogy még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, „kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért”.

A Capital Economics keddi londoni elemzése szerint mindent egybevetve az IMF-megállapodás most „közelebbinek tűnik, mint korábban, de elbizakodottság lenne azt gondolni, hogy a továbbiakban már nincsenek akadályok, és gyorsan elérhető az egyezség”.

Hasonló véleményüknek adtak hangot legutóbbi értékeléseikben más nagy citybeli házak felzárkózó térségi elemzői is, így a Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja; a Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői, illetve korábban a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői is.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vizigót
2012. január 10. 22:46
Ó, pedig én már elhittem, hogy a Fellegi kimegy, kezet csókol Lagarde nagyasszonynak, esetleg némi bókokat még odadob neki, aztán ketten felhívják az Unijót és a Bizottság is áldását adja a kívánt elővigyázatossági frigyre. És most jönnek ezek az ilyen-olyan elemzők, és közlik velem, hogy zökkenők-bukkanók várhatók. Én barom ezt eddig nem is sejtettem. Lehet elmegyek naívának.
Biomechanoid
2012. január 10. 22:06
A londoni elemzők nagyon felkészültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!