Martonyi tisztességes eljárást vár el

2012. január 12. 15:18

Az Orbán-kormány a kommunista struktúrákat számolja fel, konzervatív értékrendet jelenít meg, és bár követhet el hibákat, nyitott a konstruktív kritikára – írta Martonyi János egy brüsszeli lapban, amit az Index idéz.

2012. január 12. 15:18

Martonyi János külügyminiszter az European Voice című lapban arról írt: az elmúlt 20 év nagyrészt érintetlenül hagyta Magyarország régi kommunista struktúráit, és hazánk néhány éve az összeomlás határára jutott. A Fidesz 2010-es hatalomra jutásakor a régi struktúrák átalakítását és a demokráciába való átmenet befejezését ígérte. A változások gyorsak voltak, és ezek során a kormány elkövetett hibákat is. Az Orbán-kormány a fair és konkrét kritikát elfogadja, de a gyengén megalapozott ítélkezést elutasítja.

A külügyminiszter leszögezte: a Fidesz konzervatív párt, mely nem riadt vissza attól, hogy a jogalkotásban megjelenítse konzervatív értékrendjét. Magyarország ugyanakkor a kritikák ellenére elkötelezettebb, mint valaha a demokrácia, a jogállam és az euroatlanti integráció iránt. Hazánk tavalyi EU-elnöksége során is sokat tett az erős Európa ügyéért.

Martonyi felhívta a figyelmet: az intézkedések során a politikusoknak el kell kerülniük, hogy többet ártsanak mint amennyit használnak. A külügyminiszter szerint a méltatlan és atyáskodó hangnem gyengíti a demokrácia és az európai integráció pártján álló erőket, és erősíti a válságban lehetőséget szimatolókat, különösen szélsőjobbot. „Jogsértések előfordulnak, de azokra a megoldást és a kompromisszumokat a kölcsönös bizalom és tisztelet alapján keressük meg”  olvasható az Indexen a Martonyi-cikk összefoglalója.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Steppenwolf
2012. január 12. 16:33
Ez nagyjából olyan, mintha annak idején a trianoni béketárgyaláson vártunk volna el tisztességes eljárást. Kevesek vagytok, srácok, szemberöhögnek benneteket és pár hét múlva kinevezik a helytartójukat. Felkészül: Bajnai Gordon.
BCD-92
2012. január 12. 16:11
Szegény Martonyinak is ródsóznia' kell a nagyvilágban mint Felleginek. Nagy lehetett a múltheti gyomros...
flo
2012. január 12. 16:01
Milyen jogon vár el tisztességes eljárást az, aki pl. olyan "tisztességesen" járt el, amikor egy könnyed ráhatással rábírt 2.9 millió embert, hogy a manyupokból "önként" visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe?
Csigorin
2012. január 12. 15:55
Korrekt iras! Valami ilyesmivel kellett volna kezdeni NENYI gyanant peldaul...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!