Eltérő vélemények az IMF/EU-megállapodásról

2012. március 22. 20:32

A BNP Paribas londoni elemzői szerint az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) Magyarország. Más nagy londoni házak ugyanakkor nem zárják ki, hogy a megállapodás a második félévre tolódik.

2012. március 22. 20:32

Magyarország az idei második negyedévben várhatóan megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy hozzávetőleg 15 milliárd eurós finanszírozási csomagról, és ezután megkezdődhet az eddigi jegybanki kamatemelések visszafordítása – jósolták londoni felzárkózó térségi elemzők csütörtöki helyzetértékelésükben. A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára összeállított, áprilisra szóló globális havi előrejelzésükben Magyarországgal kapcsolatban azt írták, hogy az IMF/EU-megállapodás csökkentené „egy újabb bizalmi válság" kialakulásának kockázatát, javítva ezzel a növekedési kilátásokat is.

A ház elemzői szerint a magyar gazdaság alapmutatói most már egyébként is „kissé kevésbé aggasztónak tűnnek”, mint néhány hónapja, a tavalyi második félévben 1 százalék felett volt az éves összevetésű GDP-növekedési ütem, és a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy Magyarország az idén elkerüli a recessziót.

Más nagy londoni házak sem zárják ki az IMF/EU-megállapodás elérését a második negyedévben, de a legújabb citybeli előrejelzésekben már felvetődött annak lehetősége is, hogy a finanszírozási programról szóló egyezség áttolódhat a második félévre. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja közölte: azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg. A Morgan Stanley elemzői szerint azonban annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás „átcsúszik a második félévre”.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital a globális felzárkózó térségről befektetőknek összeállított, e héten Londonban ismertetett negyedéves átfogó elemzésében annak a véleményének adott hangot, hogy az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás az új finanszírozási csomagról, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!