Navracsics: Európa Magyarország egyetlen választási lehetősége

2012. április 04. 08:22

Navracsics Tibor a European Voice-on kifejtette: az EU mostani politikai elitje gyanakodva tekint a nemzetállam eszméjére, hiszen éppen a nacionalizmus robbantotta ki a világháborúkat. Ez a gyanú az, ami Magyarországgal szemben olykor kifejezést nyer – véli a miniszterelnök-helyettes.

2012. április 04. 08:22

Magyarország egyetlen választási lehetősége Európa – írta Navracsics Tibor a European Voice-on. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett, hogy az EU a kohéziós alapok befagyasztását határozta el, amiért Magyarország „fenntarthatatlan” eszközökkel csökkentette költségvetési hiányát. „Más tagállamok megúszták büntetlenül. Miért lett Magyarország kiválasztva? Talán azért, mert az EU-n belül feszültség van az egyre erősebb politikai unió és a nemzeti szuverenitás között” – fejtette ki Navracsics, aki szerint az EU mostani politikai elitje gyanakodva tekint a nemzetállam eszméjére, hiszen éppen a nacionalizmus robbantotta ki a világháborúkat. Ez a gyanú az, ami Magyarországgal szemben olykor kifejezést nyer. „Magyarország ugyanakkor úgy gondolja, hogy egyszerre lehet a nemzetállam büszke védelmezője, és az EU politikai és intézményi életének lelkes szereplője, ha ez érdekében áll” – írta a miniszterelnök-helyettes, aki azt is aláhúzta: a nemzeti identitás más, mint az ellenséges nacionalizmus.

„Sőt, a nemzeti érzés előfeltétele a függetlenségünknek”
, mivel a demokrácia és a jogállamiság arra épül, hogy az emberek felismerik együvé tartozásukat és egymás iránti kötelességeiket. Navracsics szerint az ellenséges nacionalizmus megtestesítője a Jobbik, ám a Fidesz képes a nemzeti identitást és a jogállami elköteleződést egyesíteni. „Éppen ezért nem fogunk bocsánatot kérni a nemzeti érzéseinkért” – írta a miniszterelnök-helyettes, ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarországnak geopolitikai és gazdasági okokból nincs más lehetősége, illetve nincs más érdeke, mint Európát választani. „A döntéshozatali folyamatban való részvétel felbecsülhetetlenelőnnyel bír” – idézi a Médianéző Navracsics Tibort, aki szerint Magyarország fel van háborodva, ha kettős mércével találkozik, vagy ha az európai intézmények elhiszik a baloldal hazugságait és túlzásait.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gfischer
2012. április 04. 14:27
Emberünk időnként bejelentkezik decens, szemüveges, nyakkendős, simulékony, "européer" alternatívaként. Igen jól ápolja az imázsát. Még sokra viheti!?
flo
2012. április 04. 10:25
Tiborkám! Bszodalássan, hova lett a keleti szél meg a putyini demokrácia és az arab világ mint követendő példa? Ja, és azzal mi van, hogy nem leszünk gyarmat? Szélkakas.
füst
2012. április 04. 09:58
Nos ez a (téves)balos idea arról, hogy a háborúkért az ún. nacionalizmus tehet. Oszt tessék mondani, a két világháborúnk előtt nem háborúztak a népek? A fenti balos kitétel baromság. Az érdekellentétek és az erő megléte okozzák a háborúkat. Ehhez az ún. nemzeti érzésnek semmi köze. Csak, hogy teljes legyeen a felsorolás: - lehet háborúzni a "demokrácia védelmében", - a terrorizmus ellen, - a vallás miatt - mert a másiknak van valami, ami nekem kell, - csak.
Gyurcsány Viktor
2012. április 04. 09:52
Vannak még normális emberek a Fideszben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!