Levélben kérte Áder segítségét Zuroff

2012. július 18. 08:57

A Simon Wiesenthal Központ igazgatója arra kérte az államfőt: vállaljon garanciát arra, hogy a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni Csatáry László bíróság elé állítása érdekében.

2012. július 18. 08:57

Áder Jánoshoz fordult kedden késő este az MTI-hez is elküldött nyílt levélben a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ, kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy „amilyen gyorsan csak lehet”, állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet „a legkeresettebb náci háborús bűnösnek” nevez.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be – közölte. Felidézte, hogy a múlt héten újabb adatokat adott át a magyar ügyészségnek Budapesten, de az ügyészségi szóvivő még hétfőn sem utalt arra, hogy „bármilyen elsőbbséget adnának az ügynek vagy siettetnék, figyelembe véve a különleges körülményeket”.

„Az idő múlása semmi esetre sem kisebbíti a gyilkosok bűnösségét, nem szabad, hogy az öregkor védelmet nyújtson a holokauszt elkövetőinek” – írta Zuroff. Csatáry jelenleg egészséges, és bíróság elé tud állni, „de ki tudja, milyen hosszú ideig lesz ez így” – fogalmazott. A Wiesenthal Központ igazgatója arra kérte Áder Jánost, „a nyilvánosság előtt vállaljon garanciát azért, hogy a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy ezt a bűnözőt bíróság elé állítsák”.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt, és az eljárás jelenleg is tart.

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
durrbele
2012. július 18. 14:17
Amit izrael kér a kormánytól az számára parancs.Tudja ezt a kicsi Ducse.Szabadságharcot már a zsidók ellen is hirdetni kéne Vitya!
blogen
2012. július 18. 13:48
Nem véletlen ez a levél, a szarosszájú Héber Jánosban felismerni véli a gazsuáló gójt. Szégyen, hogy ez a patkány jaffás hogy lejáratta a magyarságot azzal, amit most Izraelben tesz és mond, hogy rohadna meg!
Autofocus
2012. július 18. 13:31
Vajon véletlen, hogy pont az IMF tárgyalások alatt ilyen készséges a kormány nácivadászat ügyben?
hátakkor
2012. július 18. 12:33
Igazságszolgáltatás befolyásolása tényállásra való felhívás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!