Csatáry nem felelős a kamenyec-podolszkiji deportálásokért

2012. augusztus 07. 08:31

Alaptalannak találta a Budapesti Nyomozó Főügyészség a nácivadász Efraim Zuroff állítását, miszerint a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz. Az 1944-es deportálások miatt azonban tovább folyik a nyomozás.

2012. augusztus 07. 08:31

A Kossuth Rádió Esti Krónika című műsorában hétfőn elhangzott: a kirendelt szaktanácsadó szerint Csatáry 1941-ben nem tartózkodott Kassán, és lehetősége sem lett volna beavatkozni a deportálásokba. A hírműsorban kitértek arra, hogy Csatáry Lászlót, a kassai internálótábor volt parancsnokát kétszer jelentette fel Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Először az 1944-es, majd később az 1941-es deportálások miatt. 

Az 1944-es kassai eseményekkel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség a múlt hónapban háborús bűntett miatt gyanúsítottként hallgatta ki a most 97 éves férfit. Az 1941-es kassai deportálásokkal, vagyis a munkaszolgálatból visszahívott, majd haláltáborokba küldött emberekkel kapcsolatban azonban a kirendelt történész szaktanácsadó tisztázta Csatáryt. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a műsorban elmondta: „A nyomozás során eddig beszerzett adatok szerint a feljelentő állításával szemben a gyanúsított a kamenyec-podolszkiji deportálásokkal nem hozható összefüggésbe.

A szóvivő rámutatott: a kirendelt szaktanácsadó szerint dokumentumok bizonyítják, hogy Csatáry László az 1941-es deportálások idején nem tartózkodott Kassán, ráadásul akkori beosztása miatt nem is tudta volna befolyásolni a háromszáz hontalan zsidó deportálását. A szaktanácsadó kiderítette azt is, hogy az akkor hatályos jogszabályok alapján hontalan zsidókat nem küldhettek munkaszolgálatra, így őket Csatáry nem is hívhatta vissza. Az 1944-es deportálásokkal kapcsolatban azonban az ügyészség tovább vizsgálja Csatáry szerepét – tette hozzá.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magdi
2012. augusztus 10. 16:57
érdekes, hogy mikor kiderül egy vádnak az alaptalansága egyből felkapják és döngetik a mellüket, hogy alaptalanul vádaskodnak most speciel Csatáry ellen. igen? és mikor azoknak a gyilkosságoknak a sora van dokumentálva, amit ténylegesen elkövetett, akkor valahogy az a közéletben sem, meg talán a sajtóban sem kelt akkora hajcihőt. de ha van egy csomó papír a bűnösségéről, akkor mit tudnak a letartóztatásán ennyit kínlódni?! és még az aljas pokolfajzat tagadni meri a tetteit. kínzást érdemelne olyat mint, amit ő okozott sok ezer embernek!!!!!!!
SomiRobi
2012. augusztus 07. 23:03
Ki kell nyomozni mi volt a helyzet, ha bünös akkor meg kell büntetni, még ha öreg is. Jó hogy idejött Zuroff mert, így kiderülhet az igazság, amivel mi Magyarok bizony nem nagyon foglalkozunk, pedig kellene vele, hogy mi is történt akkor. És hogy többé ne is történjen meg, Mert a gyűlölet nem vezet jóra.
Lilian
2012. augusztus 07. 22:17
Mindenesetre Efraim Zuroff munkája értékes,mivel felelősségre kívánja vonni a náci háborús bűnösöket. Valljuk be hogy az átlagember nem tudja felelősségre vonni a még élő náci háborús bűnösöket,viszont ő egy olyan munkát végez amivel valóban igazságot kíván szolgáltatni.
Lilian
2012. augusztus 07. 22:07
Eredetileg nem akart ő 'az utolsó nácivadász" vagy történész lenni. Kosárlabdajátékosnak készült. Továbbá nem hiszem hogy Izraelben kellene keresni a nácikat. Pontosan kikre gondolsz???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!