Csalódás Képíró Sándor pere a Wiesenthal Központnak

2013. január 24. 21:07

Az utóbbi időszak „legnagyobb csalódást” keltő ügye volt Képíró Sándor felmentéssel végződött pere – áll a Los Angeles-i székhelyű Simon Wiesenthal Központ csütörtökön kiadott éves jelentésében, amelyben a szervezet a náci háborús bűnösök felkutatása és felelősségre vonása területén 2011 áprilisától 2012 márciusáig tartó időszakban végbement fejleményeket foglalta össze.

2013. január 24. 21:07

A Simon Wiesenthal Központ „Utolsó esély” elnevezésű nácivadász programjának honlapján közölt jelentésben kiemelték, hogy a rendszerváltás utáni Magyarországon Képíró Sándor volt az első „helyi náci háborús bűnös”, akit bíróság elé állítottak. Felmentése „felettébb megkérdőjelezhető”, és „legalább részben a magyarországi politikai légkörnek és a holokauszt helyi elkövetőinek elítélésére irányuló akarat hiányának tulajdonítható” – tették hozzá az Efraim Zuroff, a szervezet vezetője által jegyzett jelentésben.

Képíró Sándor volt csendőr századost az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21-e és 23-a között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégzésében, amivel háborús bűntettet követett el. A Fővárosi Bíróság 2011 júliusában a vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette első fokon. Képíró Sándor 2011 szeptemberében meghalt.

A Simon Wiesenthal Központ jelentése szerint a vizsgált időszakban Németország, az Egyesült Államok és Olaszország volt a legsikeresebb a náci háborús bűnösök felkutatásában és felelősségre vonásában. Elmarasztaló ítélettel összesen 10 bírósági ügy végződött – 9 Olaszországban és 1 Németországban –, ami az előző évben regisztrált 2 büntető ítélethez képest ötszörös emelkedés.

A szervezet 42 országban tanulmányozta a folyamatokat. Az országokat hét kategóriába sorolta annak alapján, hogy mit tesznek a náci háborús bűnök elkövetésével gyanúsítható személyek felkutatásáért és elszámoltatásáért. Magyarország a központtól a legrosszabb, F2-es minősítést kapta, egyebek között Ausztriával, Ausztráliával és Észtországgal együtt.

A 2012. április 1-jei állás szerint tíz országban, összesen 1138 ügyben folytattak a hatóságok nyomozást feltételezett náci háborús bűnösök ellen. Összesen 63 ügyben a vizsgált időszakban indult a nyomozati eljárás. Az ügyek száma alapján Németország az első, Lengyelország a második, az Egyesült Államok a harmadik.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jamo
2013. január 26. 12:45
Nem hiszem el, hogy miért kell most is a rosszabik kategóriába soroltatnunk magunkat. Így is elég rossz Mo. megítélése, különösen a Gyöngyösi beszólás óta
karika01
2013. január 25. 23:58
Hogy menthették fel? Ez hihetetlen! Pedig csak úgy hemzsegtek a bizonyítékok! Annyi biztató fejlemény mutatkozott az utóbbi időben azzal kapcsolatban, hogy a magyarok kezdenek felébredni és ráeszmélni, hogy egy neonáci, antiszemita párt pontosan azokat az eszméket és erőket próbálja megidézni napjainkban hazánkban, amiket Hitlerék hirdettek annak idején, és erre tessék! Azt láthatjuk, hogy a társadalom hamarabb kezdi felismerni a múlttal való szembenézés, és a jelen tisztázásának fontosságát, mint az igazságszolgáltatás! Félelmetes!
OberEnnsinnen
2013. január 25. 16:47
Ha Simon Wiesenthal látná ezt az embert (Zuroff), s hogy miként működik, elszégyellné magát.
lapigyeh
2013. január 25. 16:20
Hogy lehet, egy olyan embert felmenteni, aki 3340 ember, köztük 147 kisgyermek 299 idős és 792 nő meggyilkolásában vett részt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!