Nem fogadta el a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry panaszát

2013. április 24. 17:29

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság Csatáry László panaszát, amelyet az ellene 1948-ban elfogadott népbírósági ítélet átminősítése miatt adott be – közölte az MTI-vel a bíróság elnökének irodája szerdán.

2013. április 24. 17:29

A legfelsőbb bíróság a szerdai zárt ülésén meghozott döntését azzal indokolta, hogy a panaszt késve adták be. A kassai kerületi bíróság márciusban változtatta életfogytiglan tartó szabadságvesztésre a kassai Népbíróság által 1948-ban Csatáry Lászlóra kimondott halálos ítéletet. E módosítással az ítélet a jelenlegi szlovák jogrend szerint végrehajthatóvá vált, s annak kézbesítését követően nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni. Csatáry László ezen döntés ellen emelt panaszt, amelyet most elutasított a szlovák legfelsőbb bíróság. A panasz elutasítása után a kassai kerületi bíróság jogosult arra, hogy határozzon az életfogytiglan tartó szabadságvesztés végrehajtásának módjáról. Szóvivőjének tájékoztatása szerint a kassai kerületi bíróság nem ad tájékoztatást további lépéseiről, a nemzetközi elfogatóparancs esetleges kiadásával kapcsolatos, illetve az életfogytiglan tartó szabadságvesztés végrehajtásának módjáról szóló döntés csak azt követően születhet meg, hogy megkapják a legfelsőbb bíróság döntését.

Csatáry Lászlót „fasiszta megszálló és kollaboráció” bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra a főként „politikai bűncselekményekkel” foglalkozó kassai Népbíróság egy egynapos per során. Ezt az ítéletet minősítette át életfogytiglan tartó szabadságvesztéssé márciusban a kassai kerületi bíróság. Csatáry László, a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba való deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel az 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. A Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette Zuroffnak azt az állítását, miszerint Csatáry Lászlónak köze lehetett az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálásokhoz. A 97 éves Csatáry László kezdettől fogva tagadja bűnösségét.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polinéz
2013. április 27. 06:47
"A legfelsőbb bíróság a szerdai zárt ülésén meghozott döntését azzal indokolta, hogy a panaszt késve adták be." Vegyünk egy példát. Egy konkrétat. Mondjuk ezt. A szlovák kassai bíróság postára adja az ítéletet március 21.-n. Azt megkapja a címzett március 25.-n. A közléstől számítva van 3 nap lehetőség a panasz megtételére. A panaszlevél március 27.-n postán feladásra kerül. A visszaérkező tértivevényen ott a kassai posta érkeztető bélyegzőjének nyoma és a kassai bíróság április 2.-i érkeztető bélyegzőjének a nyomata is. Mint tudjuk Húsvétkor sajna a szlovák posta nem működik. Innentől már könnyen ki lehet számítani, hogy volt-e késés, vagy sem? Azt meg döntse el a szlovák illetékes, hogy a Kassai Kerületi Bíróság verte át a Szlovák Legfelsőbb Bíróságot egy csúsztatással, vagy a Legfelsőbb Bíróság nem törődik a saját törvényeikkel? Amit leírtam az könnyen ellenőrizhető, ha valaki veszi a fáradságot és kapcsolatba lép valamely szlovák ismerőseivel, vagy olyan illetékesnek akinek módjában van utána nézni. És ez az eset ettől sokkal cifrább... Ez utóbbit, pusztán a már itt "ítélkezők" kommentjei miatt jegyzem meg...
Vavel Lajos
2013. április 25. 22:09
Már eredetileg is tagadta a vádat, legalább a bizonyítékok után elismerhette volna a tettét. De hazudik inkább. Bár felelősségvállalást egy nácitól nem biztos, hogy várhat az ember. Nem védeni kellene őt a szlovákokkal szemben, hanem bocsánatot kérni helyette.
karika01
2013. április 25. 21:52
Még jó, hogy elutasították! Komolyan gondolta ezt a kezdeményezést? Miért nem tud végre megbékülni a gondolattal, hogy utolérte az igazságszolgáltatás, nem bujkálhat örökké és nem viheti magával a sírba a sok borzalmat, amit elkövetett? Elképesztő, hogy ennyi évtized után sem tört meg, hanem ugyanolyan nyakasan küzd az életéért és az "igazáért", ahogy akkor tette, pedig volt pár évtizede átgondolni, hogy mit is tett az alatt a néhány hónap alatt.. Ez számomra teljesen érthetetlen! Miért nem tudja megadni magát az igazságnak, és legalább az élete végéhez közeledve rendezni a számláját?
árpasör
2013. április 25. 21:08
Ideje szembenézni a múlttal! Nem tagadhatja egy társadalom végtelenségig, hogy a 20. század végig arról szólt, hogy hol az egyik, hol a másik társadalmi csoportot kellett kicsinálni. Utána meg rendszert váltunk, és mindenki éli tovább az életét, mintha semmi nem történt volna. Csatáry Mo-n történő elítélése fontos üzenet lenne: bárki bármilyen ideológia nevében követ el emberiesség elleni bűncselekményt, nem fogja megúszni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!