Lauder bocsánatot kért Orbántól

2013. május 07. 17:17

Orbán Viktor néhány napja egy lapnak azt mondta, hogy a Jobbik veszélyt jelent a demokráciára, megsérti az emberi jogokat, vagyis a miniszterelnök mégis határozottan állást foglalt a párttal szemben – mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke a szervezet budapesti közgyűlésének végén, kedden.

2013. május 07. 17:17

Az esemény záróbeszédében Ronald S. Lauder elnézést kért a korábban általa mondottakért, miután délután tudomására jutott,  hogy a miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott: a Jobbik egyre növekvő veszélyt jelent a demokráciára. Európában válság van, és megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek ilyen helyzetben bűnbakot keresnek – idézte Ronald S. Lauder a magyar kormányfő szavait. Üdvözölte, hogy Orbán azt mondta: fel kell lépni a demokrácia védelmében.

Frissítés: Orbán Viktor a Jediót Ahronót izraeli napilap múlt pénteki számában megjelent interjújában a Jobbik veszélyességére vonatkozó kérdésre egyértelmű igennel felelt. „Valós, növekvő veszély” – mondta. Szerinte ennek okai az EU-t sújtó gazdasági recesszióban keresendők. Az egész világon felbukkannak olyan politikai irányzatok, amelyeket a gyűlölet éltet, düh és csalódottság a kialakult társadalmi helyzet miatt. „Nekünk Magyarországon nagyon óvatosnak kell lennünk és a leghatározottabban fellépünk e jelenséggel szemben. Ha meg akarjuk védeni a demokráciát, akkor elszántnak kell lennünk a Jobbikkal szemben” – mondta. Orbán Viktor vasárnap este, a WJC közgyűlésének megnyitóján mondott beszédében elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az antiszemitizmust, amely ellen zéró toleranciát hirdetett. A WJC hétfőre virradó éjjel kiadott közleményében azonban sajnálatát fejezte ki, hogy a kormányfő beszédében „nem adott megfelelő biztosítékot arra, hogy egyértelmű választóvonalat húzott volna kormánya és a szélsőjobboldal közé”.

Ronald S. Lauder a közgyűlés lezárásaként kiemelte: helyes döntés volt Budapesten tartani a tanácskozásukat, nem is lehetett volna más alkalmasabb hely a konferenciára. Nagyon különböző országokból érkeztek a közgyűlésre a küldöttek, és tudják: „zsidónak lenni nem könnyű” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a WJC-nek sok teendője van még, és nincs más olyan szervezet, amely elvégezhetné a rájuk váró feladatokat. Az esemény végén Nahum Goldmann-éremmel tüntették ki Németh Miklós volt miniszterelnököt. (Nahum Goldmann a Zsidó Világkongresszus alapítója és 1949-1977 között elnöke volt.) Németh Miklós az elismerés átvételekor azt mondta, hogy az elmúlt években Magyarország megtapasztalta, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus jelen van az országban. Remélhetőleg a politikusok megtalálják a lehetőségét annak, hogy visszaszorítsák ezeket a jelenségeket, mert ha kudarcot vallanak, „szomorú és bizonytalan jövő” elé nézhet az ország – közölte.

A WJC háromnapos ülésének második napján, hétfőn tartották a szervezet tisztújítását. A kihirdetett eredmény szerint egyik magyar jelöltnek sem sikerült bekerülni az alelnökök közé, így sem Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, sem Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija nem került be a plénumba. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke hétfőn az M1 Az Este című műsorában ehhez hozzáfűzte: ettől függetlenül két magyar alelnöke is lesz a WJC-nek, ugyanis pozíciójánál fogva a WJC alelnöki tisztségét tölti be a következő négyéves ciklusban Gergely Andrea, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke, továbbá a Mazsihisz mindenkori elnöke is, utóbbi annak jogán, hogy – elmondása szerint – a 12 legnépesebb zsidó közösség vezetőit automatikusan delegálják ebbe a testületbe.
 

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2013. május 08. 09:49
Egy teljes mértékben megkoreografált színielőadás volt, bocsánatkérésestől. Jóelőre elhelyeztették OV nyilatkozatát az izraeli sajtóban, gondosan "átsiklott" efelett Lauder (akinek van sajtófigyelő apparátusa...), majd "a hibát felfedezve" bocsánatot kér. Ezzel a sok benyalás után egy kicsit hőssé teszi OV-t a nyalás miatt frusztrált táborában és ez az utolsó benyomás, tehát lemossa a gyalázatot. Nagyon ügyes.
kamasuka
2013. május 08. 07:38
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/egy-utanrugas-utoelete-1159428
states
2013. május 08. 06:17
Ez a kis történet mindent elmond erről a szervezetről, vezetőjéről, és az egész társaság hitelességéről. De még inkább arról, honnan, miből táplálkozik az antiszemitizmus világszerte, miért növekszik, ahelyett, hogy csökkenne, és kik, milyen szervezetek gondoskodnak róla, hogy ez így is maradjon az idők végezetééig. Mert ebben érdekeltek, mert ebből húznak hasznot, ebből élnek.
celkereszt
2013. május 08. 05:00
Nem lettem antiszemita, de egy illúzióval ke vesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!