London: 2% fölé gyorsulhatott a magyar gazdaság

2014. február 10. 18:01

Valószínűleg jóval 2 százalék fölé gyorsult a magyar gazdaság éves összevetésben számolt növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben, bár a negyedéves viszonyítású növekedés lassulhatott az ipari teljesítmény év végi gyengülése nyomán – jósolták hétfői előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

2014. február 10. 18:01
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a pénteken esedékes előzetes becslés előtt összeállított prognózisukban közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell  GDP tracker  jelzése szerint a magyar hazai össztermék 2,5 százalék körüli mértékben bővülhetett a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A ház elemzői szerint úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság teljesítményének az exportvezérelt hazai ipari szektor kilábalása és a belső kereslet erősödése egyaránt jót tett. Az időközben beérkezett teljesítményjelzők  például az Európai Bizottság gazdasági hangulatindexe - mindazonáltal arra vallanak, hogy a magyar gazdaság erőteljesen kezdte az idei évet is. Fennáll ugyanakkor az a lehetőség, hogy a választások előtti gazdaságélénkítő intézkedések kifutásával az év későbbi szakaszában ismét lassulni kezdhet a növekedési ütem  vélekedtek hétfői előrejelzésükben a Capital Economics londoni elemzői.
 
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői 2,3 százalékos éves összevetésű GDP-növekedést valószínűsítenek a tavalyi negyedik negyedévre. Véleményük szerint a gyorsulás elsődleges hajtóerejét a belépő éves bázishatások adhatták. Szintén azt jósolták ugyanakkor, hogy a szezonális kiigazítással számolt negyedéves növekedés – az ipari teljesítmény év végi gyengülése miatt – jelentősen lassulhatott. Az előző negyedévhez viszonyított negyedik negyedévi növekedés a ház becslése szerint 0,2 százalék lehetett a magyar gazdaságban a harmadik negyedévben mért, ugyanígy számolt 0,9 százalék után. A JP Morgan londoni elemzői 2014 egészére 2,1 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon. Ez valamelyest rontott prognózis; a ház korábban 2,3 százalékos idei magyar gazdasági növekedést valószínűsített.
 
A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzőinek minapi, felülvizsgált előrejelzése szerint a tavalyi utolsó hónapokról már rendelkezésre álló mérőszámokból úgy tűnik, hogy a magyar gazdaság 2010 vége, sőt talán 2006 óta nem tapasztalt ütemben növekszik, és az előremutató indikátorok a növekedés boom-szerű további gyorsulására vallanak. Ennek alapján a ház most már 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést vár Magyarországon 2014 egészében az általa korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési prognózis helyett. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a minap közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.
 
Ennél lényegesen visszafogottabb az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei első átfogó térségi prognózisa. Az EBRD a minap Londonban ismertetett regionális jelentésében szintén javította magyar GDP-növekedési prognózisát, de így is csak 1,7 százalékos növekedést vár 2014-ben a magyar gazdaságban. Az előző EBRD-előrejelzésben 2014-re még 1,2 százalékos magyar növekedési becslés szerepelt.
 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikva
2014. február 11. 10:07
Elnézést kérek. A hivatkozás pontosabban itt. http://index.hu/kultur/2014/02/09/holtpontra_jutottunk/
Tikva
2014. február 11. 10:05
A főcímhez: de nem itt gondolom(Délkelet-Magyarország). http://index.hu/kultur/2014/02..
=nessuno=
2014. február 10. 22:51
Szárnyalunk. :)
tabakur
2014. február 10. 22:27
"2% fölé gyorsulhat a magyar gazdaság éves összevetésben számolt növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben" Vagyis a 2013-as negyedik negyedévben nagy valószínűséggel 2% fölötti volt a növekedés. Ami kb. azt jelenti,hogy 2013 ban nem 1%-os éves növekedés lesz hanem mondjuk 1,3%. Ezt is meg kell becsülni de hanyatt esni azért nem kéne. Ha mögé nézünk akkor látjuk az autógyárakon kívül a hirtelen benyomott állami beruházások emelik a százalékot.Ha letisztítjuk ezeket a húzó tényezőket szinte semmi sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!