100 százalékos részvétel!

2019. október 13. 18:35

Iborfián mindenki elment szavazni.

2019. október 13. 18:35

A Zala megyei Iborfián vasárnap kora délutánra minden választópolgár leadta szavazatát - derül ki a Nemzeti Választási Iroda 15 órakor készült összesítéséből.

Az ország legkevesebb lakosú településén 13 választópolgár él,

ők 15 óráig mindannyian leadták szavazatukat, vagyis 100 százalékos volt a részvétel.

Iborfián a polgármester mellett kéttagú képviselő-testület tagjaira lehetett szavazni. Két független polgármesterjelölt és három, ugyancsak független képviselőjelölt mérette meg magát.

Mester László Zala megyei főjegyző, a megyei választási iroda vezetőjeként az MTI-nek elmondta: azzal, hogy 15 órára mindenki leadta a szavazatát, a szavazóhelyiség még nem zárhat be. A jogszabály szerint 19 óráig ugyanúgy nyitva kell tartani, az urnákat csak ezt követően lehet felbontani, és a szavazatok alapján megállapítani a szavazás eredményét.

Az alacsony lakosságszámból következő sajátosság, hogy a településen élő választópolgárok jelentős részének van a választási időszakban valamilyen szerepe. A polgármesteren és a két képviselőn kívül - bár nekik nem kötelező az adott település lakójának lenni - ugyanis öt ember kell a helyi választási bizottság megalakításához is.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deveto
2019. október 14. 16:56
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
ráadás-éve
2019. október 13. 19:30
Cuki falu. Élnék én ott.
annamanna
2019. október 13. 19:05
Gondoltam, hogy valami gikszer van a falu nevével, nem lehet ez az eredeti: "A község első írásos említése a 13. századból, IV. Béla király uralkodásának idejéből, 1237-ből származik Yborfa formában, 1773-ban már mai írásmóddal, Iborfiaként találkozhatunk vele, 1851-ben Iborfa néven említik.[9] (...) Nevének eredete homályos, de vélhetően a régi magyar Ibor férfinévből származik. Egy másik feltevés szerint a terület középkori birtokosa, Isebori János volt, aki 1338. április 14-én több besenyő nemestől átvette Nagy-Liszkó (a mai Lickóvadamos) területét. Feltételezhető, hogy a birtokos családnevéből rövidült le Iborfia alakra a falu neve." Csakhogy egy falu nevében mit keresne a "-fia" utótag? Elég logikus, hogy az eredeti utótag a "-fa" volt, és valami hiba miatt alakították át ezt "-fiá"-ra. Ami családnévként elfogadható (Petőfi, Apaffy stb) de falunévként röhejesen hangzik.
Royce2.0
2019. október 13. 19:05
" Két független polgármesterjelölt és három, ugyancsak független képviselőjelölt mérette meg magát." A lakosok 38,46%-a politikus :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!