A Békés vármegyei földrengések sürgős és alapos kivizsgálást tesznek szükségessé

2023. augusztus 28. 13:56

Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengéshez vezethet.

2023. augusztus 28. 13:56
null
Aszódi Attila
Aszódi Attila
Láncreakció blog

„2023. augusztus 19-én 8:43-kor egy 1,7-es magnitúdójú Békés vármegyei földrengéssel olyan eseménysor kezdődött el, ami hazánkban teljesen szokatlan. Az első, kis rengést követően 30 perccel később, majd újabb 3 perccel később egy 4,0 és egy 4,1 magnitúdójú rengés is kipattant, amelyeket már nem csak a műszerek, hanem sok ember is érzékelt. Helyi beszámolók szerint voltak, akik kiszaladtak házukból, és számos megfigyelő kamera is rögzítette a rengéseket.

Önmagában a földrengés nagysága nem lenne szokatlan, mert 4 körüli magnitúdójú földrengések évtizedenként néhányszor előfordulnak hazánkban is. De ha megnézzük az alábbi térképet, akkor láthatjuk, hogy a Szarvas-Kondoros-Mezőberény-Gyomaendrőd települések által bezárt négyszögben egy hét alatt nagyon nagy számú, összesen 99 darab földrengés pattant ki.

Ez a közel 100 darab, felhőszerűen elhelyezkedő, rövid idő alatt kipattanó földrengés nem tipikus hazánkban.
Az is furcsa, hogy a http://www.foldrenges.hu/plotfiles/lista.html oldalon elérhető lista szerint a rengések kis mélységben, 6-8-10, illetve 20 km közötti mélységben pattantak ki.

Az elmúlt napokban voltak politikai szereplők, akik egyből a paksi telephely biztonságát kérdőjelezték meg, de le kell szögezni, hogy a Kondoros környéki rengéseknek nincs relevanciája a paksi telephely földrengésbiztonsága tekintetében. Ezek a rengések nem olyan földtani szerkezet mentén pattantak ki, ami miatt a légvonalban mintegy 150 km-re lévő paksi telephely megrázottságában új adat vagy információ keletkezett volna. Nem adnak semmi olyan új információt, ami akár az adatok, akár a módszerek tekintetében a paksi telephely földrengés-veszélyeztetettségi elemzéseinek felülvizsgálatát tenné szükségessé.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Peter Steffen / DPA / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. szeptember 12. 14:23
Erről is a zOrbán tehet! Monnnnyonle!
zsolti123
2023. augusztus 29. 11:39
"Jelen blogbejegyzés szerkesztett formában megjelent a portfolio.hu-n is." A portfolio.hu nem véletlenül a FOS(Független Objektiv Sajtó) tagja?
llnnhegyi
2023. augusztus 28. 18:54
Aszódi tanárbácsi! A tudósoknak nincsenek javító -nevelő intézetei?
Szuperszig
2023. augusztus 28. 18:04
Az egészről Orbán Viktor tehet, de a DK árnyékkormánya, a bolgár lamantinnal az élen megoldja a földrengést is. Mióta a lamantinok tudják, hogy a DK elnőke rájuk haasonlít, kínjukban inmkább a saját fivérüket reszelik meg, hogy az ilyen már ne szaporodjon többet. És ez nem vicc! https://24.hu/tudomany/2023/07/28/manatusz-lamantin-pusztulas-florida-homoszexualitas-allatvilag/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!