Itt vannak az otthonfelújítási program részletei

2024. április 27. 20:03

A tervezet lényeges változtatásokat hozna.

2024. április 27. 20:03

Nyitókép: Mandiner-archív

 

Megjelent az otthonfelújítási program részleteinek terve, finomítottak az eddig ismert feltételeken, így már a legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb vissza nem térítendő támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Sőt, esetükben akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást. 

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány a várhatóan június 3-tól induló Otthonfelújítási Program részletes szabályainak tervezetét, amiben az eddig ismert feltételeket több lényeges ponton is módosították. A pontosan 108,24 milliárd keretösszegű támogatás révén közel 20 ezer hazai, 1990 december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, 

akár többlakásos családi ház energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok. 

A javaslat értelmében olyanok is hozzájuthatnak a legmagasabb összegű (3,5 millió forint) vissza nem térítendő támogatáshoz, akik magas jövedelmű járásban élnek, de maguk kevesebbet keresnek, mint a tavalyi bruttó átlagkereset 70 százaléka, 399 840 forint. Azt is fontos látni, hogy hiába lakik valaki a legalacsonyabb jövedelmű járások egyikében, ha saját (és adóstársával közös) havi bruttója meghaladja a tavalyi átlagos bruttó jövedelem 130 százalékát – vagyis a 742 560 forintot –, akkor is csak a legalacsonyabb mértékű vissza nem térítendő támogatáshoz juthat,

 vagyis legfeljebb 2,5 millió forintot kap az államtól.

Kiemelendő továbbá, hogy azoknak a pályázóknak az esetében pedig, akik elérik a 40 százalékos energiahatékonysági javulást a beruházással, a vissza nem térítendő támogatás aránya további 5 százalékkal nőhet. 

Valamint az is fontos, hogy az a pályázó, aki jogosult a legmagasabb összegre, akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthat, a legalacsonyabb támogatási kategóriába esők pedig akár 2,8 millió forintot is kaphatnak, ha elérik a 40 százalékos energiamegtakarítást.

***

 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2024. április 27. 21:38
Máshol azt is olvasni, hogy a felújításnak 30%-os energia megtakarítást kell produkálnia.
Ez D-dúr és e-moll
2024. április 27. 21:10
Az állami hozzájárulást legalább egymillió forint ÖNERŐ egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik. Ezt valahogy kifelejtette a Mandiner.
akkor ki
2024. április 27. 20:37
A kolostormalac, a kipcsak cigány, a csüngő hasú, a csuti puhos azt nem tiltotta, hogy libsi komcsik nem használhatják ki ezt a támogatást ugye?! Na látjátok mocskok, pályáztok mi?! Elsőként! Szánalmas társadalmi réteg vagytok azzal a sok kommunista nyugger nyanyával meg tatával, akik hánynak Orbán Viktorra, de egy fillért nem utaltak vissza a nyugdíjból, mondván nekik nem kell, mert OV adta! Szarházi rühes banda vagytok!!!
pollip
2024. április 27. 20:23
Lehet olyat olvasni, hogy családi házra vonatkoznak a szabályok. Egy helyen olvasta ikerházakat, amikre vonatkozik. Sorházra valszeg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!