114-en lennének polgármesterek Budapesten, de kik ők?

2024. május 08. 16:15

Budapesten 114 polgármesterjelölt indul a júniusi önkormányzati választáson, ám csak 23-an örülhetnek a választás éjszakáján. Nézzük, kik indulnak a pozícióért a kerületekben!

2024. május 08. 16:15

Nyitókép: Bús Balázs ismét polgármester lehet a III. kerületben. Fotó: Mandiner-archív/Mátrai Dávid

I. kerület

Izgalmas verseny várható a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta és a fideszes kihívója, Böröcz László között – írja a Magyar Nemzet. Gyanítható, a harmadik jelölt, a kutyapárti Abonyi Gyöngyi nem szól bele a párosversenybe. A baloldali V. Naszályi öt éve minimális különbséggel, 121 szavazattal győzte le a fideszes Nagy Gábor Tamást. V. Naszályi mögül az utóbbi években sokan kihátráltak, például a kerület LMP-s országgyűlési képviselője, Csárdi Antal is a sok kritikával illetett V. Naszályi ellen fordult. 

II. kerület

Itt is a jobboldal és a baloldal csatája várható. Az ötpárti támogatottsággal induló, regnáló polgármester 

Őrsi Gergely kihívója a Fidesz részéről egy volt kajakos olimpiai bajnok, Dombi Rudolf

A harmadik polgármesterjelölt a Mi Hazánk politikusa, Babcsány Dávid. 

Ezt is ajánljuk a témában

III. kerület

Szoros küzdelem várható ebben a kerületben is. Öt éve a fideszes Bús Balázs kevesebb, mint egy százalékkal kapott ki Kiss Lászlótól, s most elérkezett a „visszavágó” ideje. Gyanítható, hogy kettőjük között dől el a polgármesteri szék, ám jelöltből öt van, hiszen a kutyapárt Baloghné Marosvölgyi Annát indítja, a Mi Hazán Budai Sándort, a Megoldás Mozgalom jelöltje pedig Vig Rafael. 

IV. kerület

Öt éve a kerületben az akkor alig ismert, momentumos Déri Tibor lett a polgármester, ám ő azóta a DK fővárosi frakciójába ült át és ott is maradna, a polgármesteri választáson nem indul újra. 

Így ismét összecsap a fideszes Wintermantel Zsolt és az MSZP-s Trippon Norbert. 2010-ben és négy évvel később is volt „meccsük” és mindkét alkalommal Wintermantel jött ki győztesen az összecsapásból.

 Polgármesterjelöltet indít még Pajor Tibor személyében a Mi Hazánk, a kutyapárt, amely a pártigazgatót, Nagy Dávidod indítja, Oravez Attila a Nép Pártján jelöltje lesz, Mayer Ádám pedig függetlenként indul. 

Ezt is ajánljuk a témában

V. kerület

A kerületet 2014 óta vezető Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) az esélyes, és itt próbál visszatérni a kerületi politikába Juhász Péter, aki 2014-ben már egyszer elbukott polgármesterjelöltként. Ráadásul az indulása még nem is biztos, hiszen túl kevés aláírást adott le, amit pótolnia kellett. Ott lesz az indulók között Schmuck Andor, a saját civil egyesületének színeiben, és a Mi Hazánk is állított jelöltet, méghozzá Szikora Istvánt, valamint itt is lesz független jelölt, Mázló Imre. 

VI. kerület

A kerület az ellenzéki belharc terepe. Soproni Tamást már csak a Momentum jelöltjeként indul, riválisa lett például a polgármesteri székért az a Bálint György (MSZP), aki öt éve még szövetségese volt, most saját egyesületével indul. A Fidesz-KDNP jelöltje Kovács Balázs Norbert. 

VII. kerület

A kerület jelenlegi vezetőjével, a DK-s Niedermüller Péterrel sokan elégedetlenek, nem meglepő, hogy többen gondolják úgy, legyőzhetik a regnáló polgármestert. 

A Fidesz–KDNP Benedek Zsoltot indítja a választáson, rajta kívül indul Hunwald György korábbi kerületi MSZP-s polgármester (ezúttal a Szolidaritás jelöltje), Terdik Rolandot a kutyapárt indítja, és két civil egyesület is indít polgármesterjelöltet. Garai Dóra az Élhető Erzsébetváros Egyesület színeiben indul, Lajos Béla pedig a Színes Erzsébetváros jelöltje. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sok kritikát kapott az utóbbi években Niedermüller Péter, nem véletlen, hogy sok riválisa lesz a választáson.
Fotó: MTI-archív/Koszticsák Szilárd

VIII. kerület

A VIII. kerületben is szétzuhant a balos koalíció, ennek eredményeképpen hat kihívója lesz Pikó Andrásnak. Külön jelöltet indít az MSZP (Szili-Darók Ildikó), és a Jobbik (Kozma András) is. A Mi Hazánk jelöltje Ébl György, a Munkáspárt Barabás Györgyöt, míg a Szolidaritás Simon Györgyöt indítja. Pikó ellen valószínűleg Sára Botond, a Fidesz-KDNP jelöltje veszi fel a legjobb esélyekkel a versenyt. 

Ezt is ajánljuk a témában

IX. kerület

Pikáns a helyzet a kerületben, hiszen a baloldali erők szembe fordultak a regnáló polgármesterrel, Baranyai Krisztinával, így ő a saját egyesülete színeiben indul a választáson, és csak az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatja. A baloldali tömörülés a volt SZDSZ-es polgármestert, a most függetlenként induló Gegesy Ferencet favorizálja. A Fidesz-KDNP Gyurákovics Andreát indítja a választáson, de polgármesterjelöltet állított a Szolidaritás is (Cséplő Dániel) és a Mi Hazánk (Kvacskay Károly). 

X. kerület

Öt éve a Fidesz-KDNP jelöltje, D. Kovács Róbert Antal nyerte el a pozíciót. Most is indul a választáson, a fő kihívója pedig várhatóan az ellenzéki pártok támogatottja, a DK-s Mustó Géza lesz. Mellettük a Tisza Párt (Barna Judit), a Mi Hazánk (Vékony Csongor) és a Munkáspárt (Kerezsi László) is megméreti magát. 

XI. kerület

Nehéz előre megmondani, mi lesz a kerületben a polgármesterválasztást eredménye. 

Az ellenzék nagy része a mostani polgármestert, László Imrét támogatja, ám az ellenzékbe maró Tisza Párt itt is megjelent (Orbán Árpád István személyében).

 A Fidesz-KDNP Király Nórát indítja a választáson (ő korábban volt már alpolgármester a kerületben) és a Mi Hazánknak is lesz jelöltje, Zakar Gergely személyében. 

XII. kerület

Ami biztos, új polgármestere lesz a kerületnek, ugyanis a 2006 óta polgármesterként tevékenykedő Pokorni Zoltán már korábban bejelentette, nem indul a választáson. A Fidesz-KDNP Fonti Krisztinát indítja helyette, aki Pokorni mellett alpolgármesterként dolgozik. A szétzilált ellenzék a komédiába hajló előválasztás után a kutyapárti Kovács Gergelyt támogatja, mellette a Szolidaritás is indít jelöltet (Vincze Géza), rajtuk kívül pedig Binder Csaba (Mi Hazánk) neve is ott lesz a szavazólapon. 

Ezt is ajánljuk a témában

Fonti Krisztina Pokorni Zoltán utóda lenne a polgármesteri székben.
Fotó: Mandiner-archív/Ficsor Márton

XIII. kerület

Ismét megméreti magát a már-már „örökös” polgármester, Tóth József, volt országgyűlési képviselő. Kihívója neki is akad, a Fidesz-KDNP Harrach Tamást indítja, a Mi Hazánk Balog Csabát, az LMP pedig Kanász-Nagy Mátét. 

XIV. kerület

Elég zavaros a kép, hiszen itt is felbomlott a baloldali tömörülés. 

A kerületet az MSZP-s Horváth Csaba vezeti, aki ismét megpályázza a pozíciót. Kihívója van bőven. Az LMP Vida Attilát indítja, de Horváth egykori alpolgármestere, Rózsa András is ringbe lép. A Mi Hazánk Czeglédi Jánossal próbálkozik, a Fidesz-KDNP pedig Borbély Ádámot küldi harcba. A már említett Rózsa Andrást a Momentum delegálja, de beállt mögé Hadházy Ákos országgyűlési képviselő és a Civil Zugló egyesület is. 

XV. kerület

A DK Cserdiné Németh Angélát indítja, akinek várhatóan a legnagyobb riválisa a Fidesz-KDNP jelöltje, Lehoczki Ádám lesz. Rajtuk kívül még ketten próbálkoznak, Bartal András a Mi Hazánk színeiben indul, Palocsai Béla pedig független jelöltként szerepel majd a szavazólapon. 

XVI. kerület

A Fidesz-KDNP a jelenlegi polgármester újrázásában bízik, Kovács Péternek jók is az esélyei, még akkor is, ha a baloldal ötpárti támogatását élvezi a közös jelöltjük, Csizmazia Ferenc. A jobboldal számára figyelmeztető jel lehet, hogy 2022-ben az országgyűlési választáson az utolsó pillanatban a baloldali jelölt, Vajda Zoltán futott be. Indul még Zsidró László, a Mi Hazánk delegáltja és egy helyi civil egyesület jelöltjeként Ferenci Zoltán is. 

XVII. kerület

Polgármesterjelöltből nincs hiány a kerületben. 

A kerületet polgármesterként vezető Horváth Tamás (Fidesz-KDNP) ismét ringbe száll a pozícióért, 

rá leginkább a baloldali kihívó, Lukoczki Károly lehet veszélyes. Persze a balos összefogás itt is megbomlott, hiszen a Momentum külön indít jelöltet (Gergely Bálint), a Tisza Párt Dálnoki Áront indítja, Fazekas László a Mi Hazánk színeiben próbálkozik, Gál Pétert a Munkáspárt jelölte, Fachet Gergő pedig egy helyi civil szervezet nevében indul a választáson. 

XVIII. kerület

Polgármesterjelöltből nincs hiány itt sem. A kerületet vezető, Szaniszló Sándornak (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-Párbeszéd) hét kihívója van. Közülük a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Ughy Attila a legmarkánsabb kihívó, ő korábban már irányította Pestszentlőrincet és Pestszentimrét. Indul még Baranyi Gábor (Munkáspárt), Banga Zoltán (LMP), Ruttensdorfer Béla (A Nép Pártján), Kaldenecker György (Mi Hazánk), Tabi Tünde (Megoldás Mozgalom), Balogh Balázs (Tisza Párt). 

Ezt is ajánljuk a témában

XIX. kerület

A kerületben némi meglepetésre egységes maradt a baloldali tömörülés, ők a polgármesteri választáson Gajda Pétert támogatják. A Fidesz–KDNP jelöltje, csakúgy mint öt éve, Dódity Gabriella lesz. A Mi Hazánk Egyed Andrást indítja, és egy független jelölt, Dombi János is szerepelni fog a szavazólapon. 

XX. kerület

Itt is sajátságosan alakult a baloldal helyzete az utóbbi időben. Így fordulhat elő, hogy a DK-s Fekete Katalinnak a korábbi DK-s alpolgármester, Nemes László az egyik kihívója, ő ezúttal a Szolidaritás és a Helló Pesterzsébet támogatásával indul versenybe. A Fidesz-KDNP Szabados Ákost támogatja, és ott lesz még a rajtvonalon Rovó László Attila (Jobbik), Tóth Zoltán József (Mi Hazánk). 

XXI. kerület

Nagy a zűrzavar a kerületben. 

A jelenlegi polgármester, a Fideszből kizárt Borbély Lénárd korábbi baloldali önkormányzati képviselőkkel indul egy csapatban. A Fidesz-KDNP jelöltje Dudás Zoltán, de megméreti magát a helyi momentumos önkormányzati képviselő Dukán András Ferenc is. Rajtuk kívül indul még Győrfi Krisztina (Független Kerekasztal), Kál Károly (Szolidaritás), Kerékgyártó Nóra (A Nép Pártján), Szabó Sándor ( Mi Hazánk). 

XXII. kerület

Budafokon a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelölt nyert öt éve, Karsay Ferenc idén is indul, kihívója Perlai Zoltán lesz, aki jelenleg DK-s önkormányzati képviselő. Dankóné Hegedűs Jolán a Szolidaritás színeiben indul, Esze Tamás pedig a Mi Hazánk jelöltje lesz, egy helyi civil egyesület pedig Iván Jánost indítja. 

Karsay Ferenc folytatná a munkát XXII. kerületben.
Fotó: Magyar Nemzet-archív/Teknős Miklós

A XXIII. kerület

Itt is sokan szeretnének polgármesterek lenni. 

Bese Ferenc független jelölt ellen a Fidesz nem indít senkit, de a baloldali pártok  Ritter Ottót jelölik a posztra. Bereczki Miklós függetlenként indul, az LMP külső támogatásával. Kovács Attila a Mi Hazánk jelöltje lesz, Imre Dezsőt pedig a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt indítja polgármesterjelöltnek.

Képviselőjelöltek

A polgármesterjelölti verseny mellett érdemes egy pillantást vetni a képviselőjelöltekre is. Budapesten minden kerület tízezer lakos feletti, így mindenhol egyéni körzetekben választanak képviselőket, a legtöbbet a III. és a XI. kerületben, ahol százezer feletti a választásra jogosultak száma, 16–16 egyéni képviselőt választanak majd. A legkevesebb számú képviselőt (8), az I., V., és a XXIII. kerületben választják majd.



 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­a­­­z­i n­i­­­m­­­f­­o­­m­á­­­n­­­i­á­­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
0123456789-2
2024. május 08. 17:49
Bús Balázs Te egy többszörösen bukott polgármester vagy a 3. kerületben.
Akitlosz
2024. május 08. 16:24
"114-en lennének polgármesterek Budapesten, de kik ők?" Ők a polgármesterjelöltek. Hoppá rémisztően egyszerű lélek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!