Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Tusk szerint a hitelezőknek is át kell gondolniuk a görög adósságot

2015. július 09. 13:25

Az Európai Tanács elnöke szerint a „konkrét és realista” görög reformjavaslatok mellett arra is szükség van, hogy a hitelezők realista érékelést készítsenek a görög államadósság fenntarthatóságáról. Donald Tusk még Cicerót idézve elmondta: a takarékosság jó bevételi forrás.

2015. július 09. 13:25

Athénnak ma estig elő kell állnia azokkal a „konkrét és realista” reformjavaslatokkal, amelyeket a remélt harmadik mentőcsomag fejében hajlandó meghozni, ugyanakkor a hitelezőknek is realista értékelést kell készíteniük a görög államadósság fenntarthatóságáról – közölte Luxembourgban, Xavier Bettel kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A korábbi lengyel miniszterelnök tudatta, hogy szerinte csak akkor kerülhet ki mindenki győztesként a jelenlegi helyzetből, ha az athéni javaslat és a hitelezői adósságértékelés párba állítható és mindkettő elfogadható. Tusk tudatta, hogy nemrég beszélt telefonon Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel, akit emlékeztetett, hogy ma estig kell előterjesztenie a javasolt intézkedéseket. Tusk mondandója végén Cicerót idézte latinul: magnum vectigal est parsimonia, vagyis a takarékosság jó bevételi forrás.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is tudatta, hogy ő is fel fogja hívni Cipraszt, emlékezti, mennyire fontos, hogy időben beterjesszék javaslataikat, s a beszélgetésről Tusknak is be fog számolni.

Kitartunk amellett, hogy hidakat kell építeni. Ha mindenki csak a maga hasznát lesi, akkor mindannyian veszíteni fogunk” – húzta alá Bettel. A luxemburgi politikus rámutatott: nem kell, hogy a görög törvényhozás 48 órán belül döntsön is a javaslatokról, csak szeretné tudni, hogy a kormány milyen irányba szeretne elindulni, mert egyelőre ez sem világos számára. „A jó szándék nem elég. Döntéseket, javaslatokat szeretnék látni” – jelentette ki Xavier Bettel.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. július 09. 16:33
"a görög államadósság fenntarthatóságáról." Az államadósságot ugyan minek fenntartani? Ki az az őrült aki fenn akarja tartani a hitelét ahelyett, hogy minél előbb megszabadulna tőle?
Himalája
2015. július 09. 14:14
Mindenképpen benn akarják tartani a Görögöket. Ez itt a lényeg. Háát, akkor adjon be Ciprasz reformjavaslatot. De akkor cserébe Ciprasz szintén kérjen, reformjavaslatokat az Úniótól, hogy hogyan akarja au Únió megoldani azt a kérdést, hogy a centrum országok ne nyerészkedhessenek a periféria országok kárára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!