Ausztriával nyerne a visegrádi négyek csoportja

2013. december 05. 12:00

Ausztria is csatlakozhatna a visegrádi négyekhez – írja a brüsszeli European Voice. Habár földrajzilag egyértelmű, hogy Ausztria Közép-Európához tartozik, geopolitikailag ez újdonság, és fejlődést hozhatna a régiónak.

2013. december 05. 12:00

Edward Lucas, a The Economist magazin külpolitikai szakértője egy Szlovákiában rendezett konferencia után felvetette annak a lehetőségét, hogy Ausztria csatlakozása a visegrádi négyekhez elősegítené a négy ország fejlődését, és egy erősebb Közép-Európát eredményezne.

A szerző Közép-Európa restaurációja című írásában arról ír, hogy Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, már nem „ideges új jövevények” az EU-ban, hanem „magabiztos öreg motorosok”, ahol irigylendő a társadalmi béke és a gazdasági fejlődés üteme, és a kihívásokkal szemben is kitartóan helytálltak, úgy a kommunizmus összeomlása utáni nehézségek esetében, ahogy a pénzügyi és gazdasági válság jelentette megpróbáltatásokkal szemben.

„A politika már-már unalmasan stabil, politikai együttműködésük, amelyre egykor tévesen csak legyintettem, egyre hatásosabb, meggyőzőbb és hatékonyabb” – írja Lucas. Szerinte Ausztria több területen is képes lenne előnyöket nyújtani a visegrádi négyek számára. Egyik ilyen terület az innováció, és a versenyképesség. Ezen a két területen egyelőre az olcsó munkaerőnek köszönhető hatékonyság miatt sikeresek, nem pedig a tudás miatt, ahogy Európa többi részén. A szerző szerint ez meglátszik a felsőoktatáson is, hiszen a négy ország jól teljesít az egyetemi tanulók mennyiségében, azonban a minősége az oktatásnak nem megfelelő, a felsőoktatás reformjában Ausztria segíthetne az országoknak.

Az Ausztriával való együttműködés javítaná a térség közlekedési összeköttetéseit is, és az országok számára jobb alkupozíciót jelentene energiaügyekben. Ez főként Magyarországot érinti, aki hamarosan újabb gáztárgyalásokba kezd Moszkvával.

A The Economist írója azzal zárja a gondolatait, hogy Közép-Európa országai „valódi hívők”, ha arról van szó, hogy hogyan kell irányítani Európát, mert aggasztja őket, hogy a nagy országok a fejük fölött döntenek, nekik pedig csak az a feladat jut, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az adott lehetőségekből. „Erős szabályokat és erős intézményeket akarnak  lehetőleg egy közép-európai vezetésével.”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. december 05. 17:10
Ez egy jóindulatú, a térségnek felemelkedést óhajtó írás. Ostobaság bármilyen pártpolitikát belevinni. De ha már Ausztria, akkor még előtte Horvátország és - kövezzenek meg - Ukrajna. Ez így együtt több mint százmilliós tömb lehetősége.
Akitlosz
2013. december 05. 16:58
1. Brüsszelnek mi köze van a visegrádi négyekhez? 2. "ahol irigylendő a társadalmi béke és a gazdasági fejlődés üteme," Igen? Tényleg? Jó, akkor a visegrádi négyek azonnal elcserélik a gazdaságukat nyugat-Európáéval! Nagyon rossz és ízléstelen vicc ez, hogy a brüsszeliek irigykednek a visegrádi négyekre. "úgy a kommunizmus összeomlása utáni nehézségek" Itt van az még. Szocializmus, "szociális piacgazdaság lett helyette. A kommunisták is maradtak. a kommunista diktatúra pártja is, sőt ők a "demokratikus erő". Ráadásul nem, hogy nem múlt ki a tökkelütött vörös ideológia, de elnyeli nyugat-Európát is. Nem a svájciak, nem a Monacóiak menekülnek az EU-ba, hanem fordítva. --- Szóval visegrádi négyek vannak, de az a szövetség nem jelent komoly és mély együttműködést. Mindegyik ország sütögeti a maga pecsenyéjét, és egymással is komoly ellentéteik vannak. Aztán meg nem ártana megkérdezni a visegrádi négyeket is,és Ausztriát is, hogy akarnak-e ötök lenni. Aztán meg egy ilyen formációról óhatatlanul is habsburg asszociációk juthatnak egyes emberek eszébe, az meg ugyan nem volt egy tündérmese. Lehet éppen ezt az együttműködést szorgalmazók áskálódnának ellene a legjobban, ha körvonalazódna közép-Európában egy új és erős birodalom. Nyugat-Európának az az érdeke, hogy sok apró, jelentéktelen ország legyen errefele, s nem pedig az, hogy Németországgal, Franciaországgal egyenlő befolyású ország, vagy akár csak szövetség jöjjön létre.
nyugalmazott tanár
2013. december 05. 16:36
"Az Ausztriával való együttműködés javítaná a térség közlekedési összeköttetéseit is, és az országok számára jobb alkupozíciót jelentene energiaügyekben." Most lenne első alkalommal lehetősége Ausztriának, hogy a volt KuK országok kialakult, eredményes együttműködési rendszerébe bekapcsolódjon, ha képes lesz alkalmazkodni. Tiszteletben tartani a meglevő konstrukciót, és nem téglaként épülni be az elért szervezeti egység szétzüllesztése céljából. Ha az Economist pártolná a lépést, akkor jó lesz óvatosan kezelni, sokrétű összefüggésében elemezni az ötletet.
nyugalmazott tanár
2013. december 05. 16:33
Ez a lényeg!!!! The Economist írja "ahol irigylendő a társadalmi béke és a gazdasági fejlődés üteme, és a kihívásokkal szemben is kitartóan helytálltak," Lehet ócsárólni, acsarkodni, minden tényt, sikert eszelősen tagadni, a tény, az tény, és már a liberális gazdaságpolitikai szaklap is elismeri. Kénytelen bgelátni, hogy "Magyarország" jobban teljesít. Csávókák, ezt a gombócot tessék szépen lenyelni, és lehet újragondolni, hogy az eddigi balliberális rombolás hova vezetett. Szemben a nemzeti kormány sikereivel, amik most már európai viszonylatú sikernek számítanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!