Nem volt hajlandó ránézni a női vendégekre egy iszlamista politikus egy belga tévében

2018. április 25. 15:20

Nyakfájás és saría Európa szívében.

2018. április 25. 15:20

Kínos jelenetnek lehettek szemtanúi a belga RTL-TVI csatorna vasárnapi vitaműsorának nézői: Redouane Ahrouch, a közelgő önkormányzati választásokon induló Islam nevű iszlamista párt elnöke nem volt hajlandó ránézni a női vendégekre. Az esetről a Marianne számol be.

Miután szóba került a nőkkel kezet nem fogó muszlimok problémája, a műsorvezető megjegyezte: Ahrouch nem engedte, hogy a műsor előtt egy sminkes hölgy foglalkozzon vele. Az egyébként buszsofőrként dolgozó Ahrouch azzal védte meg ezt a döntést, hogy nem akar ellentmondásba kerülni az általa védelmezett értékekkel, és amúgy is, a kézfogás inkább nyugatias dolog, az eszkimók az orrukat összedörgölve üdvözlik egymást, emellett semmilyen törvény nem kötelezi arra, hogy kézfogással köszöntsön másokat. Emanuelle Praet újságírónő Ahrouch-hoz fordulva reagált volna az elmondottakra, ám látva, hogy az iszlamista politikus mereven a műsorvezetőre néz, feltette a kérdést: „Még csak rám néznie sem szabad?” Ahrouch nem fordította el a fejét, de biztosította arról Praetot, hogy „száz százalékosan” hallja őt, és vasárnaponként épp eleget látja őt a tévében. Praet később elmondta, sokkolta Ahrouch „megalázó” viselkedése, az Islam alelnöke viszont úgy nyilatkozott, hogy sajnálatos, hogy a lényegi dolgok helyett olyan jelentéktelen részletekről beszélnek, mint egy kézfogás vagy egy tekintet.

Ahrouch és pártja nemrégiben nyíltan kijelentették, hogy Belgiumot iszlamista állammá szeretnék változtatni, ahol a saría jelenti a törvénykezés alapját. A párt programjában szerepel a többnejűség engedélyezése, a burkaviselést korlátozó törvények eltörlése, az abortuszszabályozás szigorítása, a dohányzás, a tetoválás, a pirszingek és az eutanázia betiltása. 2012-ben Ahrouch-t Anderlechtben önkormányzati képviselővé választották, egy párttársa pedig a molenbeeki közgyűlés tagja lett. Azóta azonban a brüsszeli régióban törvényt fogadtak el, hogy a választási listákon fele-fele arányban kell szerepelniük férfiaknak és nőknek, ez pedig igencsak megnehezíti Ahrouchék helyzetét.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2018. április 29. 14:51
Gondolom, csak megerőszakolni hajlandó :))
amarna
2018. április 28. 15:43
Első hallásra szörnyű --ámde ha elgondolkodom azon,hogy hol is alakult ez a párt??? Csak nem az eu--központban????/direkt kisbetű/ Nagyon örülök hogy most jól megehetik amit kavartak!!! Remélem hallunk még arról,hogy pld a "mi " Judith"-unkat is elkapják valahol...és akkor azután sivalkodhat.....ki hisz neki azután hogy úgy ajnározta őket ???? Persze fejet elfordítva közben---mert még randa is ez a nőszemély!!!!!!!!
kaltran
2018. április 27. 09:30
Ha tényleg annyira jelentéktelen a dolog, akkor miért nem húz el a büdös francba, mondjuk egy kies sivatagba, ahol nem kell nőket néznie, sőt napestig bámulhatja a tevéket?
gross
2018. április 26. 10:03
Izgalmas időket élünk, ideértve az "európai iszlám" fejlődését is. Ahrouch-ék egy gyenge kisebbség a brüsszeli muszlim közösségen belül. Anderlechtben 2012-ben 4 százalékot értek el, ami nem igazán sok, de szervezetileg nem is erősödtek azóta. Valójában egy néhány személy által működtetett amatőr pártról van szó, amely jelenleg azzal küzd, hogy egyáltalán találjon komoly jelölteket. Nagyot kell mondaniuk és valahogyan szerepelniük a médiában, hogy láthatók maradjanak (Juhász Péter figyelsz?). Erősen nehezíti persze a helyzetüket, hogy a főbb vezetőik siíták (nem irániak, hanem az észak-afrikai eléggé elnyomott, dühös siíta közösségből szárrmaznak, így már nyilván generációk óta felgyülemlett indulatok vannak bennük). A muszlim népesség többsége mérsékelt, bár szigorú vallási előírásaik okán valamilyen, a saríán alapuló törvénykezést támogatnának. Az iszlám lényege amúgy valójában a 'helyes' életvitel és a törvénykezés (mint a judaizmus), eléggé különbözik a jóval misztikusabb kereszténységtől. A nagy kérdés, hogy erősödnek vagy visszaszorulnak-e a szélsőséges szalafista csoportok (ezen belül mi lesz a szaúdi wahhabista befolyással), milyen hatással lesznek a társadalmi-gazdasági és politikai folyamatok erre, illetve hogy a különböző iszlám irányzatokból kialakul-e egy egységes 'európai mérsékelt iszlám' - legalábbis egy-egy a szunnita/siíta közösségek számára. A muszlimok elég nagy része valójában elég szekuláris ma már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!