„Az orosz birodalomnak pusztulnia kell” – jelentette ki Anne Applebaum

2022. november 14. 15:43

Az amerikai történész-újságíró szerint Putyinnak és az orosz birodalmi gondolatnak meg kell buknia, s a helyén egy másfajta Oroszországnak kellene születnie.

2022. november 14. 15:43
null

Nagyívű esszét írt az amerikai The Atlantic folyóiratba Anne Applebaum. A kommunizmus bűneiről és a gulagról szóló köteteiről ismert történész – akinek férje Radoslaw Sikorski, az Északi Áramlat felrobbanását nemrég az Egyesült Államoknak megköszönő volt lengyel külügyminiszter, jelenlegi EP-képviselő – régóta a putyini rendszer kritikusa, és most a rendszer teljes bukását szorgalmazza írásában.

Applebaum a cári múlttól kezdi írását, amikor is a korabeli ellenzéket is állami elnyomás érte, sorsuk börtön, halál vagy a külföldi emigráció lett. A szerző szerint a cári korszak végére annyi emigráns orosz értelmiségi élt külföldön, hogy egyesek szerint már az volt a kérdés, melyik is a valódi orosz nemzet, az otthoni vagy az emigrált közösség.

Anne Applebaum emlékeztet:

a Szovjetunió idején is élt a gondolat, hogy lehetséges egy másfajta orosz államiság.

Ügyük a szerző szerint elbukott a Szovjetunió korszaka után, és most egy másik diktátor használ egy birodalmi háborút arra, hogy megsemmisítse ellenségeit és félelmet gerjesszen szerte Oroszországban.

Míg az oroszok többsége most csendben van, így is 17 ezer orosz tüntetett a rezsim és a kiábrándult emberek ellen, tiltakozva az orosz imperializmus ellen - aztán a hatóságok lecsaptak rájuk.

Alekszej Navalnij is börtönben van, de idén ősszel ki tudták csempészni egy esszéjét,

amiben egy Putyin utáni Oroszországot vázolt fel, elnöki rendszer nélkül,

ami szerinte teljes önkényuralommá alakult mostanra – helyette egy parlamenti köztársaságot szorgalmazva.

Applebaum emlékeztet, hogy jelenleg több százezer átlagos orosz él az országa határain kívül, akik most ismerik fel az összefüggéseket a birodalom és az autokrácia között. A nem állampárti orosz média is újra feléledt, az ország határain túlról működve.

Az orosz zsidó gyökerekkel rendelkező amerikai történész úgy látja: vannak olyan csoportok, akik alternatív civil társadalmat építenek fel Oroszországon kívül – hasonlóan a cári időkhöz.

Gari Kaszparov, a sakk nagymestere Applebaumnak nemrég arról beszélt: felépítene egy „virtuális Dél-Koreát”,

az egyre inkább Észak-Koreává váló valódi Oroszország mellé.

Az amerikai történész úgy látja: az új orosz emigránsok közül sokan már nem csak a putyini rezsim, hanem az egész orosz birodalmi gondolat bukását akarják, és Kaszparov is katonai vereséget látna szívesen, ami politikai változást hozhatna el.

Applebaum mindehhez hozzáteszi: az ukránok ugyanakkor nem nagyon lelkesednek a rendszerellenes orosz emigránsok gondolatai iránt, őket ugyanúgy az orosz birodalmi gondolat képviselőinek tartják. E felfogás szerint nincsenek „jó oroszok”, hiszen egyébként sem tüntetnek oroszok tömegei még emigránsként sem szerte a világ körül a háború vagy a putyini uralom ellen.

Az amerikai szerző Zelenszkij ukrán elnököt is idézi, aki most már azt szeretné, hogy az oroszok legyenek csak bezárva a saját putyini rendszerükbe, amíg meg nem változik a gondolkodásuk,

vagy amíg fel nem veszik a harcot a saját utcáikon a saját szabadságukért.

Anne Applebaum úgy látja: végső soron Oroszország jövője attól függ, hogy vezetői és polgárai miként interpretálják ennek az értelmetlen, sokkoló és brutális háborúnak a tragédiáját.

Igaz, a történelem kulturális súlya  nagy, az autokrácia szokásai, a félelemmel teli élet most is léteznek, és erős a hatalom vonzereje is. Az is lehet, hogy Oroszország következő kormánya elnyomóbb lesz a mostaninál is. De Applebaum szerint véletlenek is szoktak történni, váratlan események is bekövetkezhetnek. Az országok változnak, hol jobb, hol rosszabb kormányok követik egymást.

A birodalmak is elbuknak: így járt a cári és a szovjet birodalom is. „Előbb-utóbb Putyin új birodalma is bukni fog” – írja cikke végén Anne Applebaum.

 

Nyitókép: Mikhail Metzel / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2022. november 15. 01:10
Igazán üdvös lenne, ha Oroszország pontot tenne a háború/ Ukrajna/ végére, mert ebbe belepusztul Európa ,talán a világ is.
kishegyi
2022. november 14. 22:46
Na, hát erről szól ez az egész, szerencsétlen Ukrajnát meg beáldozzák hozzá. Ezt csinálják időtlen idők óta, Európa meg belerokkan. Afganisztán miatt nem ég a bőr a pofátokról? Arab tavasz, Killaryval az élen, iraki vegyi fegyverek hol vannak? Szemét disznó amcsi demokrata hulladékok.
Brandon the great Negro
2022. november 14. 22:15
Jé, egy náci. Még egy.
Kivűlálló
2022. november 14. 20:44
Ki ez a "Anne Applebaum"? Biztos, valami amerikai faszon nevelkedett, cionista, zsidó üsző lehet! Nem rajta fog múlni Oroszország sorsa, hiába hisztizik a "gyújtós"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!