Transztörvény borzolja a kedélyeket Hollandiában, amely lehetővé tenné 16 éven alattiaknak is a nemváltoztatás kérelmezését

2024. április 25. 14:55

Megy a huzavona: a parlament visszavonná a törvényt, az ügyvivő kormány nem.

2024. április 25. 14:55
null

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton. Illusztráció.

A holland képviselőház kedden elfogadta jobboldali Új Szociális Szerződés (NSC) pártja és a Református Politikai Párt (SGP) által jegyzett indítványt, amely arra kérte fel a kabinetet, hogy egy hónapon belül vonja vissza a transzneműekről szóló törvény javasolt enyhítéseit.

A jelenleg hatályos törvény értelmében a transzneműeknek szakértővel kell nyilatkozatot készíttetniük, ha meg szeretnék változtatni nemüket a nyilvántartásban és hivatalos okmányaikban. Sander Dekker korábbi jogvédelemért felelős holland miniszter 2022-ben benyújtott törvényjavaslata ezt a követelményt kívánta volna eltörölni. 

A törvényjavaslat lehetővé tenné azt is, hogy 16 év alattiak is kérelmezhessék a változtatást.

Dekker utódja, Franc Weerwind, a balliberális 66-os Demokraták politikusa bejelentette: nem fogja végrehajtani az indítványban foglaltakat.

„Amint azt korábban a képviselőházzal is megosztottam, az indítványt tartalmi és eljárási szempontból is helytelennek tartom. Elődöm, Sander Dekker által benyújtott törvényjavaslat jól átgondolt volt, és megkönnyíti a transzemberek számára, hogy önmaguk lehessenek” – nyilatkozta. Arra is hivatkozott, a kabinet törvényjavaslatát érdemben meg kellett volna vitatni a képviselőházban, mint minden más jogszabály esetében, és csak ezután kerülhetett volna sor szavazásra, „mivel csak így lehet a jogalkotási folyamatot gondosan befejezni”. 

A holland minisztertanácsnak válaszolnia kell az megszavazott indítványra, el kell dönteniük, hogy támogatják-e Weerwind döntését az elutasítással kapcsolatban.

A Transznemű Hálózat nevű jogvédő civil szervezet „szégyenletesnek” nevezte, hogy a képviselőház támogatta a jobboldali pártok által jegyzett indítványt, és úgy vélik, hogy azt a „szokásos jogi eljárás nélkül hagyták jóvá”.

„Botrányos, hogy a képviselőház azt akarja, hogy egy jól előkészített, még feldolgozás alatt álló törvényjavaslatot vonjanak vissza. Ilyen szinte sose történt meg. 

Hollandia keményen ellöki magától a transznemű embereket, hogy rovásukra politikai előnyöket szerezzen”

– olvasható a szervezet sajtóközleményében.

(MTI)
 

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:13
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­­­l­­­á­­n­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­a­­k­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
rasdi1
2024. április 26. 21:27
"Megy a huzavona: a parlament visszavonná a törvényt, az ügyvivő kormány nem." Őszintén szólva nem értem a "huzavonát". Korlátozott ismereteim szerint egy "polgári demokráciában", a törvényhozás feladata a parlamenté, a kormányé a végrehajtás. A kormány mint végrehajtó, javaslatot, tervezetet készít a parlamentnek a törvények vonatkozásában, de magát a törvény a parlament hozza. Egy törvény "visszavonása" (az is a "módosítás" egy fajtája") a parlament jogosítványa. Törvényhozásra javaslatot bármely képviselő is tehet, és ha a parlament akarja, napirendre is tűzheti, és el is döntheti a kormány álláspontjától függően. (Legfeljebb lemond a kormány.) Ráadásul ha a kormány csak "ügyvivő" is.
pipa89
2024. április 26. 07:47
Az ész megállt, aztán a woke el is vitte.
konfucius
2024. április 26. 00:19
Éven alattiak. Baszd meg, mandiner. Persze szerző emellett a cikk mellett sincs. Év alattiak, vagy éven aluliak. A kurva anyátokat. Nem kell ám írnia annak, aki nem tud magyarul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!