Újra nekiveselkednek az AfD betiltásának Németországban

2024. április 29. 19:35

Ahogy közelegnek a választások, ismét a második legnépszerűbb párt betiltását követelik Németországban.

2024. április 29. 19:35
Berlin Protest Against AFD Right Wing Party
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: AfD-ellenes tüntető Németországban (fotó: Babak Bordbar / Middle East Images via AFP)

 

Hosszú évek óta, a párt népszerűségének növekedésével egyenesen arányosan 

növekszik azoknak a hangja Németországban, akik a rendszerkritikus jobboldali AfD (Alternatíva Németországért) párt betiltását szeretnék elérni.

 A legtöbb nyugati országban nehezen elképzelhető egy olyan szcenárió, amiben egy a társadalom negyede vagy ötöde által támogatott, bármennyire is vitatható nézeteket képviselő, de mégis csak a demokratikus versengésben részt vevő pártot egyszerűen betiltsanak. A speciális 20. századi történelmű Németországban azonban a német alaptörvényre hivatkozva igyekeznek sokan elérni, hogy az államrendre veszélyes, betiltandó erőként azonosítsák be az AfD-t.

Az elmúlt hónapokban voltak olyan felmérések, amelyek az AfD 23 százalékos népszerűségét mutatták a német választók körében. Ez az eredmény, miközben az AfD-t a német nyilvánosság vezető szereplői, a többi politikai erő és az egyfajta társadalmi fősodor is vállalhatatlanként mutatja be, jól mutatja a jelen németországi helyzet miatt elégedetlen tömegek valódi nagyságát.

Az AfD-nek, illetve az abban politizáló egyes köröknek és személyeknek ugyanakkor 

mindig sikerül olyan tennie, amiért a fősodor rájuk húzhatja a vizes lepedőt.

Néhány hónapja a német nyilvánosságban szélsőséges hangvételűnek számító, titkos rendezvényen beszélgettek többek között AfD-hez köthető szereplők és más meghívottak a német migrációs helyzetről, ami miatt azóta is magyarázkodik az AfD szükségszerűen mérsékeltebb hangvételű vezetése. Aztán pedig az AfD-ig elérő orosz és kínai befolyás kapcsán születtek súlyos vádak a párt egyes képviselőivel szemben. A botrányok elérték hatásukat: jó néhány hete inkább 20 százalék alá mérik az AfD-t.

Igaz, a baloldali-liberális kormánypártok semmit nem profitálnak az AfD relatív visszaeséséből.

A vezető kormánypárt SPD siralmas, 15 százalék körüli népszerű(tlen)séggel ad éppen kancellárt. A Zöldek pedig, akinek ideologikus politikája alapvetően rázta meg az elmúlt években a német gazdaságot, ipart és a hétköznapi emberek mindennapi életét, most a fennálló problémákra adható jobb válaszok híján az AfD betiltását követelik.

Ezt egyébként nem csak a német kormánypártok, hanem az ellenzékbe szorult, jelenleg nem túl erős eredményekkel a pártversenyben első helyen álló CDU egyes politikusai, például az északnémet Schleswig-Holstein kereszténydemokrata miniszterelnöke is forszírozza. Emellett pedig a német államfő, Frank-Walter Steinmeier, a szocdem pártból érkezett politikus is megszólalt az ügyben nemrég: szerinte ugyan a szélsőséges mozgalmak „mindig hazánk szerencsétlenségei voltak”, de inkább az lenne a feladat, „hogy jobb válaszokat adjunk, a demokratikus többséget szervezzük és erősítsük meg” – jelentette ki az államfő.

A keletnémet Szász-Anhalt tartományban működő Zöldek-szervezet épp most állt elő az AfD betiltásának szorgalmazásával. 

A keletnémet zöldek szerint „különleges szövetséget” kellene alkotni abból a célból, hogy a betiltási eljárás megvalósuljon.

Szerintük egy német szövetségi szintű „munkacsoportnak” (task force) kellene létrejönnie, „amely értékelhetné a titkosszolgálatok kutatásait és a civil társadalomtól érkező visszajelzéseket”, melyek segítségével leleplezhetőek lennének az AfD alkotmányellenes törekvései.

A Zöldek szervezete szerint „kemény bizonyítékokra” van szükség, ezért gyűjteni kell az anyagokat az AfD alkotmányellenességéről, és ezzel elérhetővé válna a betiltás vagy legalábbis az AfD-nek járó állami pártfinanszírozás beszüntetése.

A keletnémet zöldek vizsgálnák az állami szektorban dolgozók tevékenységét is: 

akik ilyen pozícióban „alkotmányellenesen” tevékenykednének, azokat el kellene távolítani a szolgálatból

– javasolják.

Szász-Anhalt tartomány zöldjeinek ugyanakkor nem árt még kicsit erősödniük a javaslataik megvalósíttatása érdekében: a keletnémet tartományban jelenleg az AfD és a CDU fej-fej mellett állnak 30 százalék körüli eredményekkel; miközben a Magdeburg központú tartományban a szocdemek 8, a szélsőbal 5, a liberálisok 4 százalékon állnak – a helyi Zöldek pedig szintúgy az 5 százalékos küszöb közelében egyensúlyoznak.

 

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. április 30. 09:27
Szélsőséges muszlim csürhe tombol az utcákon kalifátust követelve, de ezek a "szélsőjobbtól" rettegnek még mindig. Kurva nagy lesz a pofára esés, de nem baj! Egyétek meg, amit főztetek!
Szerintem
2024. április 30. 06:37
Hát persze. Mindenki fasiszta, sőt náci, putyinista stb. aki a fősodortól eltérő véleményeket merészel hangoztatni.
Szerintem
2024. április 30. 06:34
Érzik,, hogy a hazug lózungjaik kevesek az érvek demokratikus versenyében, hát maradnak a hazugságokra épített megbélyegzések, ráolvasások, elhallgattatások, betiltások, a diktatórikus módszerek.
Vasalo
2024. április 30. 06:31
Azért a bátor német tüntetök plakátjait a googlevel forditották angolra, hogy a német nép (?) vagy a helytartok megértsék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!