Közeledik a békekötés Izrael és a Hamász között? A palesztin terrorszervezet vezetői Egyiptomba mentek

2024. május 04. 16:23

Komoly esély nyílt a tűzszünetre, ami csak akkor jöhet létre, ha Izrael elkötelezi magát a támadások leállítása mellett.

2024. május 04. 16:23
Izraeli légitámadásban megrongált házak között palesztinok a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.

Nyitókép: Izraeli légitámadásban megrongált házak a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. február 7-én. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A Hamász képviselői megérkeztek Kairóba, hogy további tárgyalásokat folytassanak egy esetleges gázai tűzszünetről – közölte a Hamász egyik tisztségviselője a Reutersszel. „A mai tárgyalásnak más eredményei lesznek, mint az eddigieknek. Számos ponton sikerült megállapodásra jutnunk, néhány pedig még hátravan” – állította egy névtelen forrás.

Egy meg nem nevezett palesztin tisztviselő szintén óvatos optimizmusának adott hangot, úgy vélekedve, hogy

 a dolgok ezúttal jobbnak tűnnek, de hogy lesz-e megállapodás, az Izrael ehhez szükséges viselkedésétől függ”.

A tárgyalásokat ez idáig hátráltatta a Hamász régóta fennálló követelése, miszerint Izrael kötelezze el magát a támadások leállítása mellett, ami ütközik Netanjahuék azon szándékával, hogy bármilyen tűzszünetet követően azonnal folytassák a Hamász felszámolására irányuló műveleteket.

A Hamász-küldöttség a szervezet katari központjából utazott Kairóba. Katar Egyiptommal közösen vesz részt a két fél közötti közvetítésben. Az Egyesült Államok a CIA-n keresztül szintén jelen van a tárgyalásokon; a hírszerzés igazgatója, William Burns pénteken érkezett az egyiptomi fővárosba.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­g­­­a­­z­­­i n­­­i­­­m­f­­­o­­m­­á­­n­i­­á­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Szvv
2024. május 05. 08:44
Persze! Legyen végre tűzszünet! Elég ártatlan ember halt meg, palesztin és zsidó is. Engedjék el végre a túszokat! És máskor ne menjenek át gyilkolászni civileket. A pénzeket ne bombagyártásra költsék, és ne úgy neveljék a gyerekeiket, hogy ki kell irtani egy masik nepet. Jarjanak inkabb iskolaba. A noket meg hagyjak vegre beken, nem a tulajdonuk mint a wc papir.
Tommaso
2024. május 05. 01:37
Az arabok területe 1.4 millió km2, másfél-Európa. Izraelé 25e km2, azaz negyed-Magyarországnyi. DE a telhetetlen araboknak még ez a kis picsányi zsidó föld is kéne. Nem kapják meg. Inkább kapják be!
Tommaso
2024. május 05. 01:34
Az arabok nem akarnak békét. Tavaly már ötödik alkalommal támadták meg Izraelt, azaz ötödik alkalommal robbantottak ki háborút. Boritékolható, ha kissé összeszedik magukat és Irán újból felfegyverzi őket, ismét támadni fognak. Izrael számol ezzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!