Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Donald Tusk csúnyán elszólta magát: Az EU „nem kényszerít Lengyelországra semmilyen migránskvótát”

2024. május 14. 19:22

Sőt, a lengyel kormányfő szerint Lengyelország „a migrációs csomag kedvezményezettje lesz”.

2024. május 14. 19:22

Nyitókép: ANDRZEJ IWANCZUK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A kormányülést követő sajtókonferencián Tuskot annak kapcsán is kérdezték, hogy az Európai Unió Tanácsa kedden véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformját. Tusk megerősítette: a lengyel kormányt képviselő Andrzej Domanski pénzügyminiszter a keddi uniós értekezleten a csomag elfogadása ellen szavazott.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnök szerint kormánya elérte, hogy a migrációs paktum előírásai „sokkal kevésbé veszélyesek”, mint a csomag azon változata, amelyet még az előző, Mateusz Morawiecki által vezetett kormány idején dolgoztak ki.

Lengyelország „a migrációs csomag kedvezményezettje lesz”

– fogalmazott Tusk.

Kifejtette: Varsónak nem kell majd „semmiért sem fizetnie”, az EU „nem kényszerít rá semmilyen migránskvótát”, sőt, a kormány „hatékonyan fogja igényelni” az EU támogatását több százezer, mindenekelőtt Ukrajnából érkező menekült befogadásáért.

Mateusz Morawiecki is reagált

Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök kedden az X felületen bírálta, hogy a Tusk vezette Polgári Platform nem akadályozta meg az EU-ban a migrációs paktum elfogadását.

Kénytelenek leszünk befogadni az illegális bevándorlókat, vagy befizetni többmilliós bírságokat”

– áll a bejegyzésben.

A kormány kötelessége, hogy a migrációs csomag ügyében panaszt nyújtson be az EU Bíróságánál – szorgalmazta Morawiecki. Szerinte Varsónak a panaszban hivatkoznia kell a 2018-as uniós csúcsértekezlet zárókövetkeztetéseire, amelyek Morawiecki hozzájárulásával jöttek létre, és amelyek értelmében Lengyelország nem kötelező, hanem önkéntes alapon venne részt az uniós migránsáthelyezési mechanizmusban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-92
2024. június 07. 20:58
🍓 ️ ­É­r­t­é­­k­­e­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­­­s­­z­­e­­­x­­i­­ ­p­­­u­­n­­­c­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
makapaka2
2024. május 17. 21:20
Tuskó hazudik most is.
Gonella
2024. május 15. 16:23
kinyaltátok azt a segget, akinek a tulajdonosa majd kibulizza nektek! mocskos egy banda ez is!
numero1-2
2024. május 15. 07:09
Picit gondolkodhatnának a lengyelek. 🤣meddig is nem kell befogadniuk mmmigeásokat??? Amig az ukrajnai menekültek ott vannak.NA ÉS UTÁNNA?????🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣na itt a népbutitás!és ha ne agy ist beilleszkednek az ukeán menekültek es kereső dolgozo lesz onnantol kezdve megint csak nem tud az ukrán menekültek mögé bujni Tosk🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!