Többezer liter furcsa folyadék az Alföldön

2013. november 24. 11:12

A dél-alföldi Bócsán és Mezőberényben illegális pálinkafőzőt, valamint több ezer liter erjedésben lévő szeszes folyadékot és kimért bort talált egy jövedéki ellenőrzés során a Nemzeti Adó– és Vámhivatal.

2013. november 24. 11:12

Jövedéki ellenőrzés során cukrozott szilvacefrét, erjedésben lévő szeszes folyadékot, kiszerelt bort, valamint illegális pálinkafőző berendezést találtak a Nemzeti Adó– és Vámhivatal pénzügyőrei egy mezőberényi ingatlanon, illetve egy bócsai telephelyen. A két ügyben a jövedéki bírság meghaladhatja a 126 millió forintot is.

Egy bócsai telephelyen parkoló teherjármű rakteréből 1364 liter, 2 literes kiszerelésű fehér gyümölcsbor és 1536 liter, 2 literes kiszerelésű fehérbor került elő. Az ellenőrzést végzők egy földalatti tartályban 30 ezer liter, erjedésben lévő szeszes folyadékot, további hét tartályban összesen 15 ezer 520 liter szeszes folyadékot, valamint egy teljes palackozó gépsort, szivattyúkat és 50 kilogramm különböző borászati adalékanyagot találtak.

Az ingatlan egyik épületében egy 200 ezer forint értékű lepárló berendezést, illetve mintegy 100 liter pálinkát találtak. A pénzügyőrök a mintegy 11 millió forint értékű illegális terméket és berendezéseket lefoglalták, a tulajdonos ellen költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A várhatóan jövedéki bírság összege meghaladja a 124 millió forintot.

A pénzügyőrök Mezőberényben, egy ingatlan hátsó épületében találtak rá az éppen működő, pálinkafőző berendezésre. Előkerült 530 liter cukrozott szilvacefre, valamint 360 liter párlat is. Az ingatlan magyar tulajdonosa azzal védekezett, hogy „házi pálinkát” főz magának, azonban a vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett. Ráadásul a pálinkafőző űrtartalma meghaladta a megengedett 100 litert is, 140 literes volt a főző. A hatóság a mintegy 1 millió forint értékű illegális terméket és a berendezést lefoglalta, a tulajdonos ellen jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a várható jövedéki bírság összege 2,3 millió forint.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. november 25. 10:08
"Aki meg itt nyomkodja a diszlájkokat az magyarázza már el az okát is!" - kéri. Nem diszlájkolok, mert nem szoktam. De megtenném. Az oka meg a demagógiája. Hogy jön össze a készülék értéke, és a vele okozott kár nagysága, ami alapján a bírságot is kiróják? Ha valakit egy műanyag bugylibicskával késelnek meg, akkor a büntetés mértéke az eszköz árának a függvénye?
Zokni
2013. november 25. 10:04
Tényleg! Levédték már az "Orbán" márkanevet? "Orbán tökös-mézes" "Orbán öngólvágó" "Orbán kerítésszaggató" "Orbán fosató" ...
hörgőmorgó
2013. november 25. 09:29
Hát neked a híg,bizonyosan csak afféle szódavíz, Zakadék!
HSL
2013. november 25. 09:29
skrabski lőre lehetett, hellerrel fűszerezve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!