Gyászol az Újpest és a magyar labdarúgás

2024. március 30. 14:42

Hetvenöt éves korában meghalt Juhász Péter, az Újpest futballcsapatának legendás balhátvédje, aki hét bajnoki aranyérmet nyert a lila-fehérekkel, valamit olimpiai ezüstérmet a válogatottal.

2024. március 30. 14:42

Nyitókép: MLSZ
 

Juhász Péter 1948. augusztus 3-án az akkori Csehszlovákiában, Losoncon született. A futballista 

1967 és 1976 között az Újpesti Dózsa hátvédjeként részese volt a lilák sikersorozatának,

az 1967 és 1975 között megnyert hét bajnoki címnek. Ezek mellett három Magyar Népköztársaság Kupa-győzelem tartozik a legfényesebb eredményei közé. Tagja volt a Vásárvárosok Kupája (VVK) döntőjébe jutó csapatnak is, és ott volt abban az Újpestben is, amelyik 1974-ben a Bajnokcsapatok Európa-kupájában az elődöntőig menetelt. 

Túlzás nélkül állíthatjuk, abban az időben nemcsak Magyarország, hanem Európa topklubjai közé tartozott az Újpest, bárki ellen esélyesként lépett pályára.

A magyar válogatottban 24 alkalommal szerepelt Juhász, 

és tagja volt az 1972-ben a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett csapatnak. Ugyanebben az évben, az 1972-es belgiumi Eb-n, teljesítménye alapján beválasztották a torna „All Star” csapatába. Az év végén 1972 legjobb magyar labdarúgójának is megválasztották. 

Pályafutását a hetvenes évek második felében a Tatabányában folytatta, majd játszott a Volán SC-nél, a 22. számú Volánnál és Gödön is, végül a BLSZ-ben szereplő Chinointól vonult vissza. Visszavonulása után az újpesti utánpótlásban dolgozott, az utóbbi években megromlott egészségi állapota miatt nem találkozhattunk vele a futballpályákon.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­l­­­á­­n­­y­o­­k­ ­v­á­­­r­­­n­­a­­k­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
billysparks
2024. március 31. 21:29
Mandiner... 18 komment, ebből látok hármat, amiből egy a Szexykitty.... No comment.
ZagerEvans2525
2024. március 30. 22:55
A '70-es évek elején minden fociszurkoló nagyra tartotta. Érdekes, világklasszisnak még az általam ismert Újpest szurkolók sem, én viszont véresszájú fradistaként is oda soroltam őt. Örökre emlékezetes marad, biztos nemcsak nekem, amikor a bulgárok elleni sorsdöntő hazai EB selejtezőn szokása szerint a balszélen a labdával felrobogott, majd kb. a 16-os vonalával egymagasságban, a taccsvonalról elsült a lába, s a bal ficakban kötött ki a labda. A II. félidő elején történt, ez volt az 1. gólunk. A holtpontról kilendülve 2-0 ra nyertünk. De még akkor sem reméltük, hogy egy 4. hely lesz a vége. Boldog idők, boldog emlékezetű Juhász Péter. Azért a mennyei magyar válogatottba még neki is nehéz lesz bekerülni. Világklasszisokkal tele a Mennyek országa, még hátvédből is.
Osztap_Bender
2024. március 30. 17:01
Valamikor hajdanán Vitár Róbert így kezdte a mérkőzés közvetítését. "Itt van egyik oldalon az erőtől duzzadó Szűcs Lajos, a másik oldalon a nagy bedobásairól híres Juhász Péter". Később jöttek az érdekesebb részek: "látták kedves nézők, ez hátulról orozva beakasztott", aztán a "hű de marha nagy pofont kapott". Boldog idők, fiatalok voltunk, volt foci, háborúnak híre-hamva sem. Elment ő is, lassan mi következünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!