Csatáry Lászlóval kapcsolatban...

2012. július 19. 20:52

Csatáry abban az évben nem Kassán, hanem Kecskeméten teljesített szolgálatot, mint rendőrfogalmazó gyakornok. Vagyis finoman szólva is kétes, hogy szerepe lehetett a Kamanyec-Podolszkijba történő deportálásokban.

2012. július 19. 20:52
Ágoston Dániel
Facebook

Csatáry Lászlóval kapcsolatban nincs miről beszélni, lévén a helyzet így is teljesen nyilvánvaló és jóval beszédesebb annál, semmint, hogy bármiféle kommentárt hozzá kellene fűzni. Egészséges ember pedig inkább lesüti a szemét és hallgat, vagy elvonul a Balaton mellé kizárni a külvilágot. Főleg, mert úgyis boldog-boldogtalan kerregni és moralizálni fog az ügy kapcsán úgy pró, mint kontra.

Néhány tényt azonban le kell szögezni, lévén alapvetően egy történelmi esetről van szó. Először is Csatáry nem nevezhető »náci« háborús bűnösnek, lévén soha nem volt tagja sem az SS-nek, sem a Gestapónak, sem a Wermachtnak, de még az NSDAP-nek sem. Mindez persze szemantikai kérdés (lehetne, de nem az!), ami önmagában nem kisebbítené, amivel vádolják. Csakhogy (pro secundo, s amint az a minapi Magyar Nemzetben is megjelent) a Magyarország tiszti cím- és névtára, illetve a Budapesti névmutató és címtár – Rendőrségi zsebkönyv 1944 tanúsága szerint dr. Csatáry (egyes helyeken: Csatári) László 1944-ben rendőr segédfogalmazóként szolgált a kassai rendőrségnél, vagyis a hierarchia szerinti legalacsonyabb rangban. Ergo az akkor 29 éves Csatáry maximum végrehajtó személy lehetett, döntési jogköre azonban semmiképpen sem volt és nem is lehetett. Ilyetén tehát elképzelhetetlen, hogy végrehajtó személyként bárki deportálásáról is dönthetett volna, vagy utasításba adhatta volna a rabok vagonbeli kínzását. Harmadrészt Zuroff szerint Csatárynak kulcsszerepe volt körülbelül 300 zsidó Kassáról Kamanyec-Podolszkijba történő deportálásában, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. Amellett, hogy ez az eset egyébként a gyanúsításban sem szerepel, tovább erősíti a kételyt, hogy a Magyarország tiszti cím- és névtára 1941-es kötete rámutat arra, hogy Csatáry abban az évben nem Kassán, hanem Kecskeméten teljesített szolgálatot, mint rendőrfogalmazó gyakornok. Vagyis finoman szólva is kétes, hogy szerepe lehetett a Kamanyec-Podolszkijba történő deportálásokban.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adamon
2012. augusztus 11. 15:52
Szerintem sem Benes bírósági határozata,sem Canada kiutasító határozata az országból nem légből kapott hírek alapján történt.Jó lenne,ha a média mondjuk közzétenné azt a jegyzőkönyvet, ami alapján a szlovák bíróság halálra ítélte Csatáryt,akkor talán tisztább lenne a kép.
cinege
2012. július 20. 23:17
Csatáry több mint 15000 embert küldött halálba! Ő egy tömeggyilkos aki még kora ellenére sem lehet szabadlábon!Őt miért nem hatotta meg azoknak az embereknek a kora(idősek, gyerekek)akiket Auschwitzba küldött???
cyber woman
2012. július 20. 13:14
lavor Hát mondjuk ezekből a beszólásokból látszik, hogy a vészkorszak árnyai sajnos sokakra most is rávetülnek. A megoldás egyszerű. NO NACI, NO PROBLEM.
cyber woman
2012. július 20. 13:09
Az igazságszolgáltatásnak igenis ki kell mondania nyíltan, hogy ki ez az "ember." Mondjuk józanul gondolkodva annak aligha nevezhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!