Láthatatlan kéz

2018. június 07. 07:15

Ha egy újságra a kormányfő megharagszik, akkor ott nem csak a magyar állam nem hirdet, hanem a politikai jelzésekre figyelő magáncégek sem.

2018. június 07. 07:15
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Még konkrétabban: ha egy újságra a kormányfő megharagszik, akkor ott nem csak a legnagyobb hirdető, a magyar állam nem hirdet a továbbiakban, hanem a politikai jelzésekre érzékenyen figyelő profitorientált magáncégek sem. Piaci indoka nincs, de nálunk az ismeretlen, ám a versenytársaiénál mindenképpen sokkal kisebb példányszámú Figyelő sokkal több hirdetést vonz a Heti Válasznál. Ha pedig a terjesztési bevételeket tekintve ígéretes, ám a hatalommal szembekerülő újság eladósorba kerül, akkor a potenciális vevőknek mindig a tudomására hozzák – anno a Népszabadságnál ugyanúgy, mint most a Válasz esetében –, mit kockáztatnak, kivel kerülnek szembe, ha az óva intés ellenére mégis a befektetés mellett döntenek. A »láthatatlan kéz« nálunk egészen mást jelent, mint a valódi piacgazdaságokban: nem egy elvont fogalmat jelöl, hanem egy létező személyt, aki egyre kevésbé tűri el, ha nem szólhat bele, hogy miről írnak az újságok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. június 08. 14:05
Bubikám! A hv gyakorlatilag elismételte az összes libbant mantrát, csak közé nyomott kis okosságokat. Erre a dumára ott van a hvg ha valaki ilyennel akarja gyötörni magát, akkor megveszi azt, több lap, színesebb és teli van okossággal meg patásozással. Azt hitték ettől majd tényezők lesznek. De balhibbantak és mondókájuk olyan mint a korán, ha másutt is szerepel akkor azért, ha meg ellentétes vele akkor azért fölösleges.
zakar zoltán béla
2018. június 07. 15:16
Jár az inga, jár.Ide-odajár. Homlokon csap már. Vígan kalapál. Mondj még nagyot mán!
glinolid
2018. június 07. 13:08
Ákos nem tetszett a T-mobilbank, megszüntette a szponzorációját. Ez van. Jé, jobb oldali vállalkozó is eldöntheti, hogy kit támogat és kit nem...felháborító. Tessék mondani, ez már holokauszt?
atila68
2018. június 07. 10:40
A nemcsak egybeírandó a nemcsak … hanem … is szerkezetben: A nem csak különírandó, ha nem követi a hanem … is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!