Matolcsy vs NGM-tanulmány

2010. november 16. 14:30

Több ponton mást állít a nyugdíjpénztárakról a gazdasági minisztérium tanulmánya, mint a kormányzat.

2010. november 16. 14:30

A kormányzati kijelentéseknek több ponton is ellentmondó nyugdíjtanulmány került fel a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára - írja az Index.

Az NGM tizenhárom oldalas tanulmánya a nyugdíjpénztári rendszert több szempontból is vizsgálja. A dokumentum szerint a pénztári tagdíjak nem tűntek el, a kasszák befektetési politikája szigorúan szabályozott, és a válság miatt 2008-ban elpárolgó befizetések a kimagasló 2009-es eredményekkel visszakerültek a pénztártagok egyéni számlájára.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2010. november 16. 19:35
Nem mindegy hogy ki hazudik? Ugyanaz a banda.
elfelejtette
2010. november 16. 16:25
"A tervek szerint a felhalmozások jelentős részét a 2011-es költségvetés egyszerűen felélné [4]." Baromság. 2002-től kezdve az mnyp felhalmozásokkal párhuzamosan az állam eladósodott. Ha most ennek egy részét adósságcsökkentésre fordítják, az valójában explicit-implicit adósságkonverziót jelent. Tetszik vagy sem, az államadósság is a miénk, nemcsak a felhalmozásaink, legfeljebb azt nem egyéni számlákon vezetik.
Őrnagy Őrnagy
2010. november 16. 16:18
Hiszem, ha látom majd az idei egyenlegemet.
MorbusHungaricus
2010. november 16. 15:48
Nem olvastam a tanulmányt, de amit az INDEX idéz belőle, az egyáltalán nem meggyőző. A tanulmány a nyugdíjpénztárak összvagyonáról beszél, mint ami folyamatosan nő. Ez nem meglepő, hiszen kifizetések egyelőre nem nagyon vannak csak új belépők új befizetésekkel. Ettől az össz-növekedéstől az egy tagra eső vagyonrész akár még simán csökkenhetett is. A lényeg, hogy a tanulmányból idézett adatoknak nincsen relevanciája azzal kapcsolatban amiről a kormány beszél. Szóval nekem az a benyomásom, hogy az INDEX szokása szerint ismét átveri az olvasóit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!