Költő-pénz a rendszertől

2011. október 28. 14:14

Közel másfél millió forintos miniszteri támogatásban részesült nemrég a „Nem tetszik a rendszer?!” tüntetés egyik szervezője - írja a Magyar Nemzet.

2011. október 28. 14:14

A Nemzeti Kulturális Alap nyilvántartása szerint a múlt hét végi kormányellenes tüntetést felvezető reklámkampány egyik főszereplője néhány hónapja még csaknem másfél millió forintos állami támogatásban részesült - írja a Magyar Nemzet.

Jónás Tamás magyar-roma költő 2011. márciusban miniszteri döntés alapján 1.440.000 forint alkotói támogatást kapott egy verskötet megírására a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA). Később a költő már a „Nem tetszik a rendszer?!” címet viselő kormányellenes tüntetés reklámkampányában vállal aktív szerepet. A vasárnapi tüntetést felvezető egyik interjúban Jónás például arról beszélt, „a miniszter szó jelentése eredetileg az, hogy  szolga, és az űrhajósokat sem azért küldjük fel a magasba, hogy tojjanak ránk, hanem ők azok az emberek, akiket esetleg áldozatul is tudnánk  adni az égnek és a tudásnak. Mi vagyunk a fontosak. Ahol félni kell, ott nem kell félni”. A kormányellenes demonstrációra készült videoklipben  pedig előadóként is feltűnik.

A Magyar Nemzet megkereste Jónás Tamást: elismerve a rendszer kritikájához való természetes jogát, morálisan elfogadhatónak tartja-e azt, hogy olyan pénzből alkot, amely az NKA miniszteri keretéből, vagyis az általa elítélt rendszerből származik? A költő szerint a neki megítélt támogatás nem poltikai döntés eredményeként született meg, hanem olyan személyes kapcsolatok állnak mögötte, amelyekkel  az alkotói hitelét honorolták”.

(Magyar Nemzet)

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heima
2011. október 29. 10:22
ez ugyanaz, mint a robin masters-ügy, csak fordítva. a proli egyszerűség és játszótér logika ez esetben sem bírja feldolgozni, hogy valakinek lehet véleménye függetlenül hogy éppen hol dolgozik, mit csinál. nyugodtan lehet ellenzéki aktivista és NKA miniszteri keretes költő egyszerre. a különbség jobb és baloldal között ott van, hogy nem én vagyok az első aki Jónás esetében ezt kimondja, addig a másik esetben nem láttam még egy baller nicket, aki nem a látszólagos labdát igyekezett volna lecsapni. mondjuk ez ott érthető, hogy kevés leüthető labda volt/van a ballereknek elég rég óta, és sok frusztráció gyűlt már össze.
felfújta a szél
2011. október 28. 23:10
Ja és még nagy kérdés: ha ez a csávó írta a dalszöveget, akkor a disszidáló haverok a Kanadában menedékjogot kérő romákra vonatkozik? Mert úgy már könnyebben érthető, ők a nagy üldözés elől menekülnek Borsodból meg Szatmárból. Lehet hogy akadékoskodó vagyok, de miért nem Szloválkiában próbálkoznak, az közelebb van oda
Ouroboros
2011. október 28. 20:33
Egyébként, ha valaki támogatásban részesül az adófizetők pénzéből (nem Szij-3PO [loptam, tán Fűegértől, de kurvajó] havi kétmillájából, még kevésbé Viktoréból), az azt jelenti, hogy hűséggel tartozik a mindenkori kormánynak? Neki onnantól kuss, kritikát nem fogalmazhat meg?
orion
2011. október 28. 19:09
Ennek az embernek gyönyörű, különleges látásmódja van. Csupa érzelem, csupa fájdalom, csupa zene szinte minden verse. Udvari költők kellenének? Nem hiszem....Ne essünk már újszínház-szindrómába mi is! Jónás Tamás boldogan mint kút amiben kút vagyok és annak mélyéről ragyog egy újabb kút gyűrűje fel fény a sötét sűrűben a mai nappal úgy vagyok: nem baj ha meghalok és nem kell semmi isteni bátor légy csendre inteni a csodák szürkék: járdaszél egy váll egy másik vállhoz ér fűtőtest langyosan szuszog csodálok minden ablakot az öröm ló és felnyerít s lehet hogy elvágtat megint de barna izzadása nem veszendőben van mindenem és mégis mint a csönd ülök a halott örömök fölött: boldogan Írjon verset az NKA pénzén és tüntessen nyugodtan.Majd megunja, azt hazamegy. Írni. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!