FT: Magyarországot foglyul ejtették a magánérdekek

2012. március 09. 08:38

A Financial Times Beyondbrics blogján Kester Eddy arról írt, hogy a Transparency International Hungary szerint a 2010-es választás óta a Fidesz-kormány módszeresen gyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét.

2012. március 09. 08:38

Épphogy meggyőzték magukat a magyar képviselők (ha az EU-t nem is), hogy a Bizottság elfogadta a magyar válaszok 90 százalékát, itt az újabb hidegzuhany – írta a Financial Times Beyondbrics blogján Kester Eddy. A Transparency International Hungary (TIH) szerint a 2010-es választás óta a Fidesz kormány módszeresen gyengítette a fékek és ellensúlyok rendszerét és mindenhova a saját szövetségesét ültette. A kormány ezen felül olyan szoros kapcsolatot ápol a gazdasági elittel, hogy az országot foglyul ejtették a magánérdekek; emiatt pedig virágzik a korrupció – írták a „Nemzeti Integritás Tanulmány 2011” című jelentésükben.

A brit lap cikke idézi a TIH közleményét, amely szerint az üzleti szektorban a gazdasági válság és a rohamtempóban zajló jogalkotás a korábbiaknál még zűrzavarosabb helyzetet teremtett. A gazdasági társaságok súlyos adminisztrációs terhekkel és kiszámíthatatlan állami beavatkozásokkal szembesülnek. A csődeljárás, a felszámolások, közbeszerzések, valamint a hatósági engedélyek megszerzése rejtenek magukban magas korrupciós kockázatot. A jelentésben Magyarország ugyanakkor nem szerepel túl rossz helyen: Hack Péter, az egyik kutató szerint hazánk az európai országok csoportjában középen helyezkedik el. Hack bizonyos területeken (pártfinanszírozás, rendőrségi korrupció) előrelépéseket is lát.

A TIH ajánlásai a következők voltak: a független intézményekre gyakorolt politikai befolyás csökkentése, a párt- és kampányfinanszírozás szigorúbb szabályozása, a közérdekű bejelentők hatékony védelme, és egy valamennyi érintett szektort és intézményt felölelő, átfogó korrupció ellenes program megvalósítása. Alexa Noémi, a TIH vezetője szerint az újraválasztásukat szem előtt tartva a politikusok előbb-utóbb vissza fogják magukat fogni – idézi a Financial Times írását a Médianéző.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. március 09. 12:12
Itt kormányokról kell beszélni!
tarackos
2012. március 09. 09:46
Sajnos Viktornak a korrupciós helyzeten is sikerült rontania. Egy biztos, a dolgok amikhez hozzáér koszos, enyves mancsával nem arannyá válnak hanem vagy eltűnnek vagy mocskossá...;)
G. Pantyelejevics
2012. március 09. 09:39
Itt megy a szájtáti csodálkozás, közben mellette a cikk a BKK-ról. És még így is. :P
balbako_
2012. március 09. 09:27
Ha Merkel, vagy Sarközy mond valamit az EU-ban, az úgy van. Szabadna tudnom hogy minő fékek és ellensúlyok korlátozzák őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!