Kiemelt események közvetítése: az EU véleményére várunk

2012. március 07. 12:16

A sikersportágak közvetítésének ki nem sajátíthatóságáról tárgyal a médiahatóság az Európai Unióval. „Cél, hogy a magyar siker- és látványsportok a legtöbb hazai néző számára elérhetőek legyenek” – fogalmaz a hatóság közleménye.

2012. március 07. 12:16

Az Európai Unióval is egyeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a televíziós közvetítésekre vonatkozó „kiemelt események” listájáról, vagyis azon események köréről, amelyek igény esetén a társadalom szélesebb közönségéhez is el kell juttatni a televízión keresztül. „Cél, hogy a magyar siker- és látványsportok a legtöbb hazai néző számára elérhetőek legyenek” – tartalmazza a hatóság közleménye. 

Európában országonként kell összeállítani azt a listát, amin olyan események szerepelnek, amelyeket nem „sajátíthat ki” egy-egy kisebb tévécsatorna. A „kiemelt események” között jellemzően megtalálhatóak a nemzeti sikersportágak is: Franciaországban a Tour de France, Ausztriában az alpesi sí világbajnokság, az Egyesült Királyságban a wimbledoni tenisztorna, Magyarországon a vízilabda. A tervezett hazai listán – amely a médiatanács honlapján olvasható - a népszerű uszodai sportágak mellett például a labdarúgás, kézilabda és az országimázs szempontjából igen jelentős Forma-1 magyar futama is megjelenik.

A minden érintett számára kielégítő lista összeállítása érdekében a „kiemelt eseményekkel” kapcsolatosan soklépcsős véleménycsere zajlott – olvasható az NMHH közleményében. A szakértői egyeztetések mellett a nézők személyesen és levélben is megfogalmazhatták igényeiket. Az egyeztetési folyamatban 18, valamilyen sportágat illetve televíziót képviselő szervezet vett részt aktívan. A véglegesítés előtt a médiatanács kedden újabb konzultációt szervezett az érdekelteknek, hogy az elkészült dokumentum a lehető legtökéletesebb legyen. Ezt követően idén áprilisban indulhat el a hatályba lépéshez szükséges uniós egyeztetési folyamat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!