Times: Megkérdőjelezhető a magyar diplomák értéke

2012. március 29. 08:26

A brit lap a Schmitt Pál plágiumügyét vizsgáló bizottság jelentéséről és annak fogadtatásáról számolt be. Adam LeBor szerint a bizottság döntését szerecsenmosdatásnak ítélték, és közfelháborodást, valamint gúnyolódást váltott ki az egész politikai spektrumon.

2012. március 29. 08:26

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke politikai életéért küzdött tegnap, miután egy vizsgálóbizottság megállapította, hogy 215 oldalas doktori disszertációjából 17 oldalt egy német kutató könyvéből másoltak – írta Adam LeBor a Times oldalán. A további 180 oldal részleges hasonlóságot mutatott Nikolaj Georgiev bolgár sporttisztviselő munkájával – tette hozzá. A cikk szerint a bizottság döntését szerecsenmosdatásnak ítélték, és közfelháborodást valamint gúnyolódást váltott ki az egész politikai spektrumon. Mind a négy ellenzéki párt lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt, ő viszont nem volt hajlandó lelépni – írta a cikk.

LeBor beszámolt arról is, hogy az internetet elárasztották a fotómontázsok, melyek az elnököt és az ő végzettségét gúnyolják. Egy poszter a Copy General új
arcaként mutatja be Schmittet. A cikkíró kitért arra, hogy Schmitt helyzete éles ellentétben áll Karl-Theodor zu Guttenbergével. Ugyanis az egykori német védelmi minisztert megfosztották doktorátusától, valamint visszavonult, miután bevallotta, hogy véletlenül más forrásokból másolt. Az egyetemek buzgón védik tudományos hírnevüket és etikájukat, valamint a nemzetközi akadémiai világ nagymértékben globalizálódott – írta LeBor cikkében. A cikkíró végezetül hozzátette, hogy a magyar diplomák értéke is megkérdőjelezhető – olvasható a Médianéző összeállításában.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
strom
2012. április 01. 23:52
Szomorú,hogy ilyen van! http://kmdholding.com/huxnz2r De az a baj,hogy lesz is.
mabarta
2012. március 29. 18:43
Schmitt Pál esete arra világit rá, hogy a magyar oktatás - akármennyire is folyik az öntömjénezés - komoly problámákkal küzdött 1992-ben, valamint azelött és azóta is. Sehol a világon nincs annyi "kitünö tanuló" mint a magyar gimnáziumokban, Németországban pl. egyszerüen nem létezik 1.0 érettségi,mert nincs olyan tanuló aki minden tantárgyban átlagon felüli (azaz valóban kitünö) teljesitményt tudna nyújtani, a magyar gimnáziumokban a csupa 5-ös érettségi mindennapos. A "kisdoktori" intézménye önmagában is nevetséges, a külföld nem is tud különbséget tenni Dr. és dr. között. A nagydoktorival annakidején az volt a baj, mint a kandidátusival, hogy kemény politikai oldala is volt, a párttitkár is beleszólt, hogy elérheti e az ember. A kisdoktorit meg a kutya se olvasta el, mint azt Schmitt Pál esete is mutatja. Az orvosokat és jogászokat a hetvenes években még mindenféle doktori dolgozat nélkül fehér kesztyüben fogadták doktorrá. Ilyen szempontból Schmitt Pál legalább irt (forditott) valamit. Egyébként érdemes lenne minden ilyen doktori cimet újra felülvizsgálni, mert ugyebár az egyenlö elbánás egy demokráciában mindenkinek jár. De érdekes módon mind Németországban, mind Magyarországon mindig a baloldaliaknak van elég ideje, hogy ilyesmivel foglalkozzanak és ráhúzzák a jobboldal személyiségeire a vizes lepedöt. Forditva is érdemes lenne. Atyavilág, hány borzalmas buta embernek van a baloldalon is doktorija...
imres
2012. március 29. 18:22
"A cikkíró végezetül hozzátette, hogy a magyar diplomák értéke is megkérdőjelezhető – olvasható a Médianéző összeállításában." Én ilyen messzire nem mennék, de az kétségtelen, hogy a felsőoktatásban sem árt a reformok folytatása. A Schmitt ügy arra mindenképp felhívta a figyelmet, hogy nincs minden rendben a felsőoktatásban. És ez nem Fidesz vagy a jelenlegi kormány bűne. Hosszú ideje nincs rendben. Azt is meg lehet kockázat nélkül fogalmazni, hogy a felsőoktatásban még nem volt rendszerváltás.
Mimes
2012. március 29. 15:39
Mikor kirobbant a plágium botrány, rögtön ez ugrott be: Mi van, ha a Fidesz generálta, hogy egyesíthessék a miniszterelnöki és a közt. elnöki posztot, amit persze Orbán kapna meg... Erre az index.hu-n ma olvasom, mint szerintük lehetséges közt. elnök jelölt... Hol is láttunk ilyet cca. 70 évvel ezelőtt? És mi lett a vége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!