FT: Igaza van Paul Lendvainak

2012. június 04. 08:32

Paul Lendvai legújabb, Magyarországgal foglalkozó könyvét mutatta be a Financial Times. A cikk írója megjegyezte, hogy Lendvai helyesen írja: Orbán Viktor a fő felelőse annak, hogy az ország veszélyes útra tévedt.

2012. június 04. 08:32

Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró legújabb, Magyarországgal foglalkozó könyvét mutatta be a Financial Times. A több évtizeden át tartó egypárti uralom után a demokrácia győzelme Kelet-Európában állandónak tűnt, azonban Magyarország most ennek a határát feszegeti – fogalmazott a szerző. Az az ország ugyanis, amely egy évtizeddel ezelőtt magát még a posztkommunista átmenet vezetőjének látta, az első olyan állam lett az újonnan felvett kelet-európai tagok között, amelynek demokratikus elkötelezettségét alaposabban megvizsgálják – fejti ki Lendvai. Kritikusai szerint a konzervatív miniszterelnök, Orbán Viktor autoriter államot épít a Duna partján. S teszi ezt a nehéz gazdasági helyzete ellenére: az ország súlyosan eladósodott, gazdaságpolitikáját pedig az EU és az IMF vette össztűz alá.

Ezt a helyzetet vizsgálja új, Hungary: Between Democracy and Authoritarianism című könyvében Paul Lendvai, aki Orbánt „mesteri taktikusnak”, „tehetséges populistának”, „radikális opportunistának”, a Fideszt pedig „Führer-pártnak” nevezi. A könyv felidézi Orbán Viktor pályafutását, hogyan került a liberális értékektől a politikai paletta jobb oldalára, felépítve egy konzervatív-klerikális-nacionalista hatalmat, amely idegengyűlölettel van átitatva – írja a Médianéző. Orbán a kétharmados parlamenti többség birtokában újraírta az alkotmányt, állami felügyelet alá vonta a médiát és az igazságszolgáltatást. A lap szerzője szerint Lendvai helyesen írja, hogy Orbán a fő felelőse annak, hogy az ország veszélyes útra tévedt.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galak
2012. június 04. 15:22
Nézd már, bezárt a kocsma és a takonyagyú turbómagyar tahók folynak fel ide mint szar a kanálisban. Végül is igazuk van, Lendvai kicsit okosabb és műveltebb náluk (túljutott a 8. osztályon..haha), kicsit módósabb is (nem penészes fészerben veri magának) és ott fényes osztrákhonban meg azon kívül is van neve, becsülete. Szegény turbómagyar, neki csak fáj, fáj,fáj...
Szorgos Lajhár
2012. június 04. 14:29
Ráadásul a mezei angol (de bármilyen nyugat-európai) olvasónak fogalma sincs a kelet-európai történelemről, továbbá hisz a "minőségi" sajtónak. A FT annak számít (sajnos).
Szorgos Lajhár
2012. június 04. 14:00
Egy mezei angol olvasó számára a "nyugatra menekült" vén ávós sajnos hiteles, mert ő csak Kim Philby-féle hazaárulókban látja a bolsevizmus (ottani) megnyilvánulását.
blogen
2012. június 04. 13:51
Ez az egyik útja a balos polip érvényesülésének: A JOBBOLDAL SZAR és csak a baloldal kínál magyarázatot arra, miért szar a jobboldal. Természetesen a baloldal nem kínál magyarázatot arra, miért szar a magyar baloldal, viszont amikor a nyugati elemzők magyar írásokat keresnek válaszként arra, miért egy rakás szar az Orbán vezette ország csak a Paul Lendvaik könyveit találják. Mert a jobboldali szerzők jelenleg arról zengenek dicshimnuszokat, miért nagyszerű Orbán és persze a zelmútnyolcév.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!