Számos vidéki városban tiltakoznak a hallgatók

2012. december 12. 20:27

Számos vidéki városban gyűltek össze szerdán hallgatók, hogy tiltakozzanak a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt.

2012. december 12. 20:27

Nyíregyházán mintegy kétszáz diák tüntetett. Tóth Fruzsina szervező az MTI-nek elmondta: azt szeretnék, hogy a kormány vonja vissza a felsőoktatási keretszámokat.

A Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói a soproni Fő téren demonstráltak. A városháza elé mintegy 200-220 fiatal érkezett, akik előtt az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke beszélt.

Gáspár Gergely felolvasta a város polgármesterének és országgyűlési képviselőjének a hét elején írt nyílt levelet. A levélben a hallgatói önkormányzat rögzítette, hogy szerintük a döntéshozók nincsenek tisztában a magyar családok anyagi tűrőképességével, és emiatt veszély fenyegeti a soproni felsőoktatást is.

Kiáltvány elfogadásával ért véget a demonstráció a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán. A demonstráción – amelyen mintegy hatvanan vettek részt – a hallgatók mellett a gödöllői karok több vezetője is jelen volt. Daróczi Miklós dékánhelyettes beszédében azt mondta: a mostani intézkedések a mai középiskolások jövőjét érintik, és ha nem kerülnek be vidékről a tehetséges fiatalok, nem lesz felemelkedés, ezért a lehetőséget mindenkinek meg kell adni.

Szolidaritásukat fejezték ki a fővárosban demonstráló társaikkal a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói, akik a helyi hallgatói önkormányzat (HÖK) által összehívott fórumon vettek részt, mintegy százan. Hurtik Péter, a HÖK elnöke szerint a jelenlegi hallgatókat is érintik a csökkentett keretszámok, hiszen ha kevesebb hallgató érkezik jövőre az egyetemre, annak megkérdőjeleződik a léte, hosszabb távon pedig akár meg is szűnhet az

A hallgatói fórumon megjelent az egyetemi központ több oktatója, dékánja és Gadányi Károly, az intézmény elnök-rektorhelyettese is, aki hangsúlyozta: az országban a jövőben is szükség lesz kiművelt emberfőkre. A hallgatói fórum résztvevői megállapodtak abban, hogy csütörtök reggel ismét összegyűlnek, és a tiltakozás egy másik, ugyancsak békés módját választják; keresik annak lehetőségét, hogy a helyi döntéshozók is meghallják a hangjukat. Ennek részleteit azonban nem közölték.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2012. december 12. 20:50
ilyen volt a debreceni, rendben lezajlott http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/37803714218/debreceni-hallgatoi-forum-alkoholmentes-sor-gumino
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!