Németh: Izrael Magyarország nyolcadik szomszédja

2013. október 01. 15:04

A külügyi államtitkár szerint hetven évvel a holokauszt után is folyamatosan küzdeni kell az antiszemitizmus ellen. Németh Zsolt a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című nemzetközi konferencián hangsúlyozta: nem lehet híd a demokratikus politikai erők és azok között, akik az antiszemitizmust erősítik.

2013. október 01. 15:04

A kormány világossá tette, hogy Magyarország nem tűri a gyűlölet, az antiszemitizmus és a rasszizmus semmilyen formáját – mondta Németh Zsolt a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című nemzetközi konferencián, kedden Budapesten. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: hetven évvel a holokauszt után is folyamatosan küzdeni kell az antiszemitizmus ellen. A holokauszt nemcsak a zsidó közösségnek, hanem egész Magyarországnak nemzeti tragédiája volt – közölte.

Nincs nagyobb erény az élet védelménél, az élet tisztelete köti össze az embereket minden különbség ellenére is – fogalmazott. Mint mondta, mégis vannak, akik a pusztítást választják, ezért nem szabad elfelejteni azoknak a zsidó életeknek a millióit, amelyeket elpusztítottak Európában. Az államtitkár hangsúlyozta, az élet tisztelete azt jelenti, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy a holokauszthoz hasonló soha nem történhet meg ismét, nem fordulhat elő, hogy polgártársaink életüket vesztik az antiszemitizmus, a náci ideológia, a rasszizmus miatt. Ezért biztosítani kell, hogy ne legyen híd a demokratikus politikai erők és azok között, akik az antiszemitizmust erősítik, és e tekintetben a magyar kormány álláspontja nagyon világos – mondta.

Úgy vélte, jelentőséggel bír, hogy a konferenciát a Parlamentben tartják, mert az épület tanúja volt „a sötét napoknak”, amikor antiszemita törvényeket fogadtak el benne. Ami történt, nemcsak a magyar zsidó közösségnek volt borzalmas, hanem egész Magyarország nemzeti tragédiája volt – jelentette ki. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy ma Magyarországon él a harmadik legnagyobb zsidó közösség az EU területén, a zsidó kultúra gazdagítja a magyar kultúrát. Izraelt pedig Magyarország nyolcadik szomszédjának nevezte. Hangsúlyozta, hogy Magyarország érdeke Izrael állam biztonsága, nem lehet tagadni a létezéshez való jogát, hozzátéve, hogy ezért a nemzetközi közösségnek erőfeszítéseket kell tennie az antiszemitizmus ellen.

Németh Zsolt a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a tanácskozás szellemisége összhangban áll a kormány által jövőre tervezett holokauszt-emlékévvel. Kérdésre válaszolva az államtitkár kizárta a koalíció lehetőségét a Jobbikkal.

Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet hangsúlyozta, a magyar társadalomban tudatosítani kell, hogy állandó erőfeszítésekre van szükség az antiszemitizmus ellen. A magyar-izraeli kapcsolatok erősítése azért is fontos, mert így lehet elérni, hogy a társadalom reagáljon az antiszemita megnyilvánulásokra - mondta.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arról beszélt, hogy a mai magyar közéletben nincs olyan erő, amely hatékonyan felléphetne a zsidó szervezetek ellen, de a szervezeteknek képesnek kell lenniük az egységes érdekképviseletre. Szerinte az együttműködést az oktatás révén kell megkezdeni, és ez az antiszemitizmus elleni küzdelem fő színtere is.

Ira Forman, az Egyesült Államok külügyminisztériumának az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízottja hangsúlyozta, a Jobbik nem egyenlő Magyarországgal, ahogyan a Jobbik nem egyenlő a Fidesszel sem. Értékelni kell a kedvező jeleket is az országban, például azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök keményen kiállt az antiszemitizmus ellen, továbbá azt, hogy a kormány 2014-et a holokauszt emlékévévé nyilvánította. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az antiszemitizmus olyan betegség, amely ellen folyamatosan harcolni kell, és nem elég az eredmények elismerése. Az antiszemitizmus egész Európában problémát jelent – tette hozzá.

Katrina Lantos Swett, Tom Lantos egykori kongresszusi képviselő lánya, a Lantos Alapítvány igazgatója a konferencián jelentette be a Szolidaritás sabbath elnevezésű, 2014-ben induló kezdeményezést, amelynek célja, hogy összehozza a világ vezetőit, és arra buzdítsa őket, hogy szolidaritást vállaljanak hazájukban az antiszemitizmus ellen. A kezdeményezés keretében az országok vezetői ellátogatnának hazájukban egy zsinagógába.

Összesen 268 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalász
2013. október 02. 19:58
Egyetértek Németh Zsolttal! Az az emberiesség minimuma, hogy nem hagyja a köz, hogy ilyen-olyan ideológiák ürügyén népeket, embereket kiirtani tervezzenek, vagy akár ilyenről csak fantáziáljanak is!
historiker
2013. október 02. 18:05
Nem is tudom eldönteni, hogy a te nyelved vagy a Navracsicsé a hosszabb és strapabíróbb.
Moses Hess
2013. október 02. 06:15
ILYEN ROSSZ VOLT FÖLDRAJZBÓL? HOGY DOLGOZHAT A KÜLÜGY TERÜLETÉN?
Gengszterváltás
2013. október 02. 00:44
A "Leleplező" c. folyóirat 1999. évi 2. számában "A Wall Street és a bolsevik forradalom" c. tanulmány részletesen ismerteti, hogy a nemzetközi pénzoligarchiának a Wall Street-i és londoni központja átgondolt stratégiát követve segítette - a német bankárokkal együtt - az 1917-es bolsevik hatalomátvételt. Ugyanez a nemzetközi pénzoligarchia hatalmas profitot zsebelt be a Németországon 1923-ban végigsöprő hiperinflációból, továbbá abból, hogy az asztronómiai nagyságú német jóvátétel fizetésének a terheit az amerikai beruházók vállára helyezte, amely végső soron elvezetett az 1929-es pénzügyi válsághoz. A pénzoligarchia ebben az időben két jelentős nyugati politikust támogatott: Franklin D. Roosevelt-et az Egyesült Államokban, és Adolf Hitlert Németországban. Roosevelt New Deal-je és Hitler négyéves terve úgy hasonlít egymásra, mint két egypetéjű iker. Roosevelt programja csak részben volt sikeres, mert az amerikai alkotmány korlátozta annak keresztülvitelét. Hitler félresöpörte az alkotmányos korlátokat, ezért az ő terve átmenetileg sikeresnek bizonyult. Felmerül a kérdés, hogy a bolsevikok hatalomra juttatása után miért akarták a Wall Street pénzemberei, azaz a nemzetközi pénzvilág vezető bankárjai, hogy Roosevelt és Hitler is hatalomra kerüljön. Még a hivatalos történetírás képviselői is elismerik, hogy nemcsak Hitler, de Roosevelt is háborúhoz vezető politikát folytatott. Mindkét politikai törekvés a hatalom koncentrációjára és centralizációjára törekedett. viszavzsodor.blogspot.ro/2012/05/nemetorszag-es-penzoligarchia.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!