Nix Orbán Viktor, nix Fidesz – Vona Gábor Tapolca után a Mandinernek

2015. április 13. 08:04

Vona Gábor – korábbi ígéret ide vagy oda – a győzelem után sem vetkőzik, viszont úgy látja, hogy Tapolcán a 20. századi pártokat legyőzte a 21. század. Pártja 2013 óta polgári modorban politizál, de nem gondolkodik Simicska Lajosban, és se Iránból, se Oroszországból nem jut tisztességtelen forrásokhoz. Telefonon, a győzelmi sajtótájékoztatója utáni percekben értük utol a Jobbik elnökét.

2015. április 13. 08:04
Stumpf András

Nem láttuk, hogy a győzelmi sajtótájékoztatón vetkőztek volna Rig Lajossal.

Félmeztelenül állok éppen.

Komolyan?

Nem. Csak vicceltem.

Pedig a vetkőzés konkrét választási ígéretük volt.

Az enyém volt, bocsánat. Lajos ilyet soha nem mondott. Nekem csúszott ki a számon az egyik választási fórumomon az a meggoldolatlan mondat, hogy ha győzünk, mindketten félmeztelenre vetkőzünk. Kívánom magamnak és Magyarországnak is, hogy ez legyen az egyetlen választási ígéretem, amelyet nem tartok be.

Tehát nem is tervezi betartani?

Nem hiszem, hogy a Jobbik elnökeként erre a szintre le kellene mennem.

Nem arról van szó, hogy nem biztos még a győzelemben? Egy urna még hátravan...

A győzelem biztosnak tekinthető. Abban a tapolcai körzetben vannak a még meg nem számolt szavazatok, amely Lajos saját lakókörzete. Minthogy Tapolcán az összes szavazókört nyertük, csupán matematikai esélye van, hogy megfordul az eredmény. Ez a valóságban lehetetlen. Ezt a választást megnyertük. A jövőt nem lehet megállítani - szólt a szlogenünk 2013-ban, s mára ez valósággá vált. A 20. századi pártokat legyőzte a 21. század.

Novák Előd tehát melegíthet a belügyminiszteri székre?

G. Fodor Gábor nevezte meg Elődöt belügyminiszterként, nem én. Én ilyet sosem mondtam. Addig, ameddig 2018-ban meg nem nyerjük a választást, nem is mennék bele ilyen latolgatásba. Ha nyerünk, majd akkor kell megnevezni a minisztereket.


„Már nem csak kormányváltó hangulat, de kormányváltó erő is van”

2012-ben a Fidesz rosszabbul állt országosan, mint ma. Aztán tavaly kétharmaddal nyert. Nem lehet, hogy korai bármilyen következtetést levonni 2018-ra nézve?

Meglátjuk. Én azt hiszem, ma egészen más a helyzet, mint 2012-ben volt, de azt, hogy így van-e, az emberek fogják eldönteni.

Országos jelentőséget tulajdonít az időközinek, miközben ettől még a Fidesz kormányoz, legfeljebb nem 65 százalékkal. Nix ugribugri  ahogy Orbán Viktor fogalmazott.

Mindenki országos jelentőséget tulajdonított ennek a választásnak, legfeljebb volt, aki próbálta ezt tagadni. A Fidesz persze a fenti módon igyekszik majd magyarázni az eredményt, ám ennek a voksolásnak önmagán jócskán túlmutató jelentősége volt. Sokak számára eddig nem volt hihető, hogy megverhető a Fidesz. Hogy megverhető egy párt által is, nem csak különféle pártok által támogatott civil jelölttel. Rig Lajos és a Jobbik azt bizonyította Tapolcán, hogy nem csak kormányváltó hangulat, de kormányváltó erő is van. Szóval: nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

Tehát nem Rig Lajosról szólt tehát ez a választás, hanem önről? Úgy érzi, most már hivatalos kihívója lett Orbán Viktornak?

Dőreség lenne ilyet kijelenteni. Az vált ma biztossá, hogy a Jobbik képes legyőzni a Fideszt, s mivel én vagyok a Jobbik elnöke, nyilván tudnom kell az ezzel kapcsolatos felelősségemet és feladataimat.

Az egykori Fidesz-szavazók most már át is szavaztak önökre, vagy ismét csupán otthon maradtak, s ezért nyert a jelöltjük?

Balatonfelvidéki kistelepüléseken is nyertünk, olyan helyeken, amelyek eddig csontfideszesként voltak számontartva. Kékkúton, Szigligeten, Badacsonytördemicen nem is tudom, mikor fordult elő utoljára, hogy nem fideszes nyert. Azok mellett tehát, akik otthonmaradásukkal büntették a kormánypártot, voltak már olyanok is, akik átpártoltak hozzánk.

Éppen három év van a következő országos választásig, addig a Fidesz bőven felkészülhet a Jobbik-veszélyre. Nem lehet, hogy rossz pillanatban, túl korán jött önöknek ez a győzelem?

A Fidesz 2009 óta tisztában van a veszéllyel, amelyet a Jobbik számára jelent és ennek megfelelően is politizál. Akár a kommunikációját, akár a törvényjavaslatait nézzük, azt látjuk, hogy megpróbálták a Jobbik szavazóit magukhoz édesgetni. Az biztos, hogy ezek után át kell gondolniuk a Jobbik-stratégiájukat, de ez legyen az ő problémájuk. Mi megyünk tovább a 2013 őszén megkezdett néppárti úton, amelynek lényege, hogy értékeink megőrzése mellett higgadt, szakmai, ha úgy tetszik, polgári hangnemben politizálunk, amely a legszélesebb társadalmi rétegek megszólítására is alkalmas.


„Nem gondolkodom Simicska Lajosban”

Védelmébe is vette a polgári Magyarország eszméjét, rögtön amikor G. Fodor Gábor politikai terméknek nevezte azt. Ráadásul a Magyar Nemzetben, ahol egyre gyakrabban szerepel. Számíthat Simicska Lajos támogatására?

A Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben annyit szerepelünk, amennyi a politikai súlyunkhoz méltó. Semmivel sem többet. Korábban volt az a helyzet, hogy kevesebbet szerepeltünk a súlyunknál, s ha mégis, kizárólag negatív beállításban. Ott tehát csupán helyreállt a világ rendje. Ez azonban nem jelenti, hogy Simicska Lajos Vona Gáborban vagy a Jobbikban gondolkodna. Meglepne egy ilyen fordulat. Én sem gondolkodom egyébként Simicska Lajosban.

Nem egyeztettek?

Nem.

Csak mert terjednek a pletykák, meg logikus is lenne.

Nem tudom, van-e olyan pletyka, amely ne terjedt volna már a Jobbikkal kapcsolatban. Minket ugye pénzeltek már Oroszországból, Iránból, a legújabb meg ez, hogy Simicska Lajos...

Iránban tényleg meg-megfordul.

Egyszer voltam. Nem olyan régen. Éppen egy olyan konferencián, amely Irán új politikájáról szólt. A megbékélésről, a nyitásról.

Amikor az ÁSZ hiányosságokat állapít meg a gazdálkodásukkal kapcsolatban, nyilván terjednek pletykák arról, honnan van a Jobbik pénze...

Nem volt még időm az ÁSZ ilyen jellegű megállapításait tanulmányozni, egy viszont biztos: a Jobbik tisztességtelen módon semmilyen forráshoz nem jut. Sem Magyarországról, sem Oroszországból, sem a világ bármely más országából. Az én lelkiismeretem teljesen tiszta.

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2015. április 13. 17:59
Győztek a cuki fiúk! https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1387/31/1387311262960.jpg?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201503
doncamillo
2015. április 13. 15:49
Látom már felpumpálták a jobbik-jósdát! Nem kell annyira beleélniük magukat, nagy pofára esés lesz a vége!
dick52
2015. április 13. 14:54
Csak lenne egy ertelmes ember a jobbiknal. Mindegy, nezzuk a jo oldalat, a kommunistak lejebb csusztak.
Vén Csataló
2015. április 13. 14:15
Fidesz-szavazóként elégedett vagyok a tapolcai eredménnyel. Ha ott laknék, nem mentem volna el szavazni. Veszprém után azt vártam, hogy történik valamilyen iránymódosítás. Nem tudom, hogy történt-e, mert ha igen is, abból semmi sem lehetett észrevenni. Úgyhogy ideje elszenvedni néhány komolyabb gyomrost, különben így megyünk neki 2018-nak, ahogy vagyunk. Ez viszont nem történhet meg. Mert ahogy vagyunk és amilyenek vagyunk, úgy nem lehet és valószínűleg nem is szabad megnyeri 2018-at. De elbukni sem szabad 2018-at, megbocsáthatatlan, történelmi bűn lenne visszaadni a hatalmat balliberális hazaárulóknak. És megbocsáthatatlan, történelmi hiba lenne átengedni a hatalmat a Jobbiknak. Tehát itt az idő: változni kell! Érted Viktor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!