Így működik a budapesti közvilágítás

2015. július 28. 16:36

Délelőtt 11-kor még világítottak a Rákóczi út, a Kossuth út és az Astoria köztéri lámpái. A főváros köztéri világításáért felelős cégnél utánakérdeztünk, mi ennek az oka. Nemcsak erre, hanem a komplett budapesti közvilágítás működésére is választ kaptunk.

2015. július 28. 16:36
Bukovics Martin

Miután a Mandiner szerkesztősége pár hete a Belvárosból a Palotanegyedbe, pontosabban az Astorián található East-West Irodaházba költözött, a forgalmas csomópont történései egy 180 fokos panorámaablaknak köszönhetően szerves és látványos részeit képezik munkanapjainknak. Kedd délelőtt arra lettünk figyelmesek, hogy 11 órakor még fel volt kapcsolva a közvilágítás az Astorián, a Rákóczi úton és a Kossuth úton:

Megkerestük a fővárosi közvilágításért felelős Budapesti Dísz-és Közvilágítás Kft-t, miért égnek még a fények, holott láthatóan világos van. Tamás László, a BDK üzemeltetési vezetője lapunknak küldött válaszában elmondta: „A jelzett helyszíneken üzemszünetben, vagyis nappal végezhető karbantartási munkák során lett a közvilágítás adott helyen, egyedileg bekapcsolva, a lámpatestek egy rövid ideig ezért világítottak.” Tőle azt is megtudtuk, hogy Budapesten a közvilágítás javításának nagy részét, különösen a belső, nagy forgalmú területen azonban inkább éjszaka végzik.

Tamás László a Mandinert beavatta a közvilágítás fel- és lekapcsolásának mikéntjébe is. A közvilágítás üzemszerű be- és kikapcsolása egyszerre, központilag történik a fővárosban, több helyszínen történő fénymérés alapján. A kapcsolási időpontok nincsenek előre rögzítve, ezt a tényleges fényviszonyok határozzák meg, átlagosan 26,5 lux megvilágítási szinthez kötődnek. „Egy esős napon, felhős égbolt esetén tehát akár 20-25 perccel előbb kezdjük meg vagy később fejezzük a szolgáltatást, mint napos, derült időjárás esetén” — tudtuk meg a BDK üzemeltetési vezetőjétől.

Délután már nem világítottak az Astoria lámpái.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2015. július 28. 23:01
Legjobb megoldás az lenne, ha megbiznák Tiborc István vállalkozót, hogy fejlessze a közvilágitást és hozzon fényt és világosságot Budapestre is.
chack
2015. július 28. 21:30
Karbantartás: azokat a lámpákat kell megjavítani, amelyek rosszak. Azok a rosszak, amelyek nem világítanak. Mármint akkor nem világítanak, amikor be vannak kapcsolva. Jellemzően akkor szokták a lámpákat bekapcsolni, amikor sötét van. Aki szerint ekkor kellene megjavítani a hibás lámpákat, azt szívesen látnám tök sötétben matatni az út felett pár méter magasságban a feszültség alatt levő lámpatest környékén... Ha napközben felkapcsolják az adott területen a lámpákat, ellenőrzik az állapotukat, megjavítják a nem (vagy nem megfelelően) világító eszközöket, akkor este már (talán) minden rendesen fog működni. Engem kevésbé zavar, ha napközben 1-2 órát világít valahol néhány lámpa, mintha sötétben egy lámpa nem világítana ott, ahol épp nekem szükségem lenne rá.
cutcopy
2015. július 28. 18:48
Hát ez nagy sztori volt..
Apáczai
2015. július 28. 17:29
"Délután 11-kor még világítottak " És délelőtt 20 órakor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!