Rendőrvezetők és miniszterek kerültek ki a budapesti Nemzetközi Rendészeti Akadémiáról

2015. július 17. 19:23

Huszadik évfolyamát zárta pénteken a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) Budapesten. Ebből az alkalomból Pintér Sándor belügyminiszter mellett William R. Brownfield helyettes államtitkár és Coleen Bell amerikai nagykövet méltatta az intézmény érdemeit.

2015. július 17. 19:23
mandiner .

Pénteken tartották a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) 20. évfolyamának évzáró ünnepségét. Ebből az alkalomból Budapestre érkezett William R. Brownfield, az amerikai külügyminisztérium kábítószer-védelmi és rendészeti helyettes államtitkára, aki az eseményt megelőzően tartott háttérbeszélgetésen elmondta, hogy annak idején, 1996-ban azért került Magyarországra az akadémia, mert míg a többi kormány azt mondta, hogy „talán” és „majd holnap”, addig a magyar azt, hogy „igen” és „most, azonnal”. Beszélt arról is, hogy ez volt az első ilyen intézmény a világon, amihez azóta négy másikat is nyitottak Bangkokban, Gaborone-ban, Roswellben és San Salvadorban. 

Az évzáró ünnepségen tartott beszédében Brownfield azt emelte ki, hogy az elmúlt két évtizedben a fenyegetések nem szűntek meg, és mivel a bűnözők az egész világon együttműködnek, a rendészeti szerveknek is kooperálniuk kell. A most végzett hallgatóknak azt mondta, hogy szerte a világon a hasonló akadémiákon 55 ezren tanultak, közülük 21 ezren a budapesti intézményben, és nagy segítség lesz a pályájuk során, hogy ilyen hatalmas hálózat részévé váltak.

Rendőrfőnökök és miniszterek kerültek ki a budapesti akadémiáról

Az ILEA segítette a közép-európai rendőri szervezetek demokratikus átalakítását – mondta az évzáró ünnepségén Pintér Sándor belügyminiszter. A tárcavezető kiemelte: az akadémia 20 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a magyar és az amerikai kormány közös elhatározásából jött létre azzal a céllal, hogy segítse a térség rendőri szervezeteinek demokratikus átalakítását, a demokratikus gondolkodásmódot tanítsa és új vezetőket képezzen a rendészeti szerveknek. Az ILEA az elmúlt két évtizedben teljesítette ezt a feladatát – tette hozzá.

Mint mondta, az ILEA képzési rendszerében jelen vannak az amerikai szakmai ismeretek, az itt tanulók megkapták a szükséges képzést az új típusú kihívások kezeléséhez. A miniszter hangsúlyozta a határon átnyúló bűnüldözés jelentőségét, amely meglátása szerint jó alapot biztosít az európai és euroatlanti együttműködéshez, az ILEA-nak nagy a tekintélye, rangot és elismerést jelent az akadémián végezni. Emlékeztetett: az elmúlt tíz évben tíz közép-európai ország itt tanult hallgatói közül 68-an hazájuk bűnüldözésének országos vezetői lettek, és miniszterek is kikerültek közülük. A tárcavezető azt mondta a most végzett hallgatóknak, hogy használják ki az intézményben kialakított kapcsolataikat, hogy minél jobb eredményeket érjenek el a hazájukban.

Coleen Bell: Az USA hálás Magyarországnak

Az évzárón mondott köszöntőjében Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet hangsúlyozta, hogy az ILEA rendkívül fontos az Egyesült Államoknak, Magyarországnak és az egész nemzetközi közösségnek. A diplomata szerint az ILEA-n tanuló hallgatók segítenek biztonságosabb hellyé tenni a világot. Az ILEA-hoz hasonló programokkal az Egyesült Államok büszkén hajt végre jelentős beruházásokat annak érdekében, hogy jobban felkészítse a rendészeti tiszteket a határokon átívelő bűnözés elleni harcra - közölte.

Colleen Bell úgy látja, az akadémia fenntartása a kétoldalú együttműködés mintapéldája, és az Egyesült Államok hálás Magyarországnak, amiért helyet biztosított az ILEA számára. A végzett hallgatóknak a nagykövet azt üzente: most itt az ideje, hogy hazatérve az országukba hasznosítsák az itt megszerzett tudást.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2015. július 17. 21:24
Legközelebb egy hét alatt tesznek rendet a szájkaratésok, ha megfelelő volt a kiképzés.
bakonyibetyar
2015. július 17. 20:07
Szemkilövő "akadémisták".
sersem4
2015. július 17. 19:34
Az új világrend rendőrsége... Kicsit összefonódnak a külföldel,aztán még jobban,a végén a parancsokat is onnan fogják adni,itt meg a helyiek végrehajtani. Pont,mint a többi NGO szervezetnél,amiből egyszercsak GO-k lesznek,he eljön az idő...
Senior
2015. július 17. 19:34
A CIA Közép-európai felmérő bázisa, ennyi. Semmi köze a rendőrségi továbbképzéshez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!