Nem sok jót várnak Trumptól Pesten

2016. november 10. 10:45

A budapesti járókelőket arról kérdeztük, hogy mit várnak Donald Trump elnökségétől. Többen a szélsőségek megerősödését vizionálták, míg mások szerint a washingtoni fordulatnak nem nagyon lesz hatása Magyarországra. A legtöbb megkérdezett kifejezetten antipatikusnak találta a kedden megválasztott amerikai elnököt. Volt aki abban bízik, hogy Trumpnak a szája volt csak nagy, egy belvárosi iskolában pedig kiborultak a diákok. Kevés kivétellel meglepődött és elkeseredett hangok a pesti utcán.

2016. november 10. 10:45
Szászi Áron

Az utca emberét kérdezve arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen az általános vélekedés és hangulat a keddi amerikai elnökválasztással kapcsolatosan.

Az Astoria aluljáróban rögtön sikerült egy elégedett járókelőt találnunk. Gábor örült Trump győzelmének. Az őszes férfi szerint a republikánus jelölt normálisabb nézeteket vall, mint Hillary és végre egy kis változást hozhat a politikai, gazdasági, társadalmi életbe. Magyarországra szerinte nem nagy hatással lesznek az események, a tőzsde biztos, hogy megmozdul, aztán majd rendbe jön.

„Lehet, hogy csak nagy a szája...”

Zsanett a metróból sietett felfelé, amikor megszólítottuk. A szőke, fiatal lány inkább Clintont várta volna, de nem nagyon lepődött meg. Ő úgy látja, hogy Trumpnak a főként tájékozatlan tömegeket sikerült megszólítani. Bevallotta, hogy aggódik amiatt, hogy egy szélsőséges elnök fogja vezetni Amerikát. A lány szerint ez Magyarországon a szélsőséges pártok megerősödéséhez vezethet.

Matyi sem örült az eredménynek. „Még meglátjuk, hogy mit tart be az ígéreteiből, mert lehet hogy csak nagy volt a szája” – mondta a ránézésre egyetemista srác. Kelet-Európára viszont szerinte biztos, hogy rossz hatással lesz Trump elnöksége.

Rossz hangulat

El vagyok keseredve. Voltak illúzióim, nagyon bíztam benne hogy nem ez fog történni” – mondta egy jól öltözött idős úr. „Olyan politikai szemlélet, vezetési mód erősödik meg, ami miatt el vagyok kenődve” – tette hozzá József, aki szerint Trump demagógiája és populizmusa vissza fog csapódni Magyarországra is.

Egy nigériai srác BKK-jegy vásárlása közben fejtette ki véleményét a leendő elnökről. Szerinte Trump nárcisztikus beszédstílusa sokakban gyűlöletet keltett, de nagyon nagy közönséget tudott ezzel szerezni. „Reméljük a legjobbakat és imádkozunk” – mondta tört angolsággal. 

Az aluljáróban a cimbalmos csak a fejét rázta kérdésünkre, befejezte az uzsonnáját és folytatta a zenélést.

Nem szimpatikus

A Kiskörúton egy elegáns, idős hölgyet kérdeztünk meg. Edit tőlünk tudta meg, hogy Donald Trump nyerte a választásokat és meglepetésként érte a hír. Tudta, hogy szoros a verseny, de Clinton-győzelemre számított. Számára egyetlen szélsőséges megnyilvánulás sem szimpatikus, bármelyik oldalról érkezzen is. Márpedig Trumpnak bőven voltak ilyen megszólalásai.

Alexandra a bölcsészkar közelében szívta cigarettáját. A divatos, platinaszőke lány inkább Clintonra szavazott volna. Trumpot a rasszista és nők ellen tett kijelentései miatt nem tartotta szimpatikusnak. Kiemelte azt is, hogy Trump nem politikus, aminek lehet, hogy nem lesz jó vége. Arra számított, hogy az emberek megfontoltabb döntést hoznak és inkább szimpatikusabb lesz egy nő nekik.

Majd meglátjuk, nagyon messze van” – értékelte a keddi eredményeket kedélyesen egy joviális úr, aki nem hiszi, hogy nagyon nagy változások történnének az amerikai külpolitikában. „Hát nézze, a politika az mindig ilyen... Először csúnyát mondunk, hogy kiüssük a társunkat, aztán próbálunk megbékélni és aztán hagyjuk a magunk érdekeit érvényesülni” – jellemezte György a hatalmi harcok logikáját.

Fuck Trump!

Egy fiatal munkást térkövezés közben faggattunk a Bródy Sándor utcában. „Nem sok jót látok abban az emberben... az a stílus, meg az a viselkedés...” – mondta a gumikalapáccsal nagyokat ütve. „Én szerintem Obamával jobban jártak volna, hogyha marad.” István elmondta, hogy nem igazán tudja, hogy milyen hatása lesz az elnökválasztás eredményének, legfeljebb a dollár egy kicsit elmozdul. 

Szerintem Trump nem lesz jó elnök, Hillary sokkal jobb lett volna – mondta Gréta. „És hallottuk, hogy mennyi botránya volt Trumpnak, ez alapján nem annyira szimpatikus” – tette hozzá Dorottya. A két lány karonfogva jött haza az iskolából. A tizenéves csajszik adták a legmélyebb külpolitikai elemzést a délután során. Gréta szerint ha Trump elkezdi erősen bombázni az ISIS-t, akkor a terroristák nem egy világhatalomra fognak visszatámadni, hanem Európára. Dorottya viszont szkeptikusabb volt, szerinte Obama elnökségének sem volt nagy hatása Magyarországra.

A lányokhoz egyébként az egyik órán jutottak el a hírek. Habár nekik nagyjából semleges érzéseik vannak, elmesélték, hogy az osztálytársaik közül voltak, akik sokkal jobban kiakadtak. Az iskolatáblára a „Fuck Trump” felirat is felkerült.

*

Nyitókép: US Embassy Budapest

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vitorlás
2016. november 13. 17:49
Nagyon sokan vannak akik örülnek Trump győzelmének Pesten. Tudom. Itt élek.
brekker
2016. november 12. 14:36
Értelmes ember nem áll szóba ilyen utcai, kamerázó libsikkel.
csurcsányi
2016. november 11. 18:43
Egyébként a felmérők ki a faszz-t,kérdeztek meg,és hol? Kedves BALLERÁLISOK miért nincs már szervezve az USA nagykövetség elé tiltakozó TÜNTETETÉS a TRUMP ELNŐK ÚR ellen?
doors26
2016. november 11. 17:53
Engem miért nem kérdeztek meg? Szívesen kifejtettem volna a pozitív nézeteimet.:-) Ja, csak én nem a Dohány utca környékén sétálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!