Orbán: A munkaalapú gazdaság sikeres

2016. november 21. 08:55

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában a társasági és jövedelemadó csökkentéséről, valamint nyugdíj- és reálbér-emelésről beszélt a kormány következő hatéves gazdasági tervével kapcsolatosan. A miniszterelnök a külföldön munkát vállaló magyarok ügyét pozitívan értékelte. Elmondta, hogy 2010-ben el kellett küldeni az IMF-et és a munkalapú gazdaság diadalmaskodott a segélyalapú helyett. A rádióinterjúban Orbán megerősítette, hogy Magyarország támogatja a szerb uniós csatlakozást.

2016. november 21. 08:55

Sikeresnek nevezte a magyar gazdasági modellt, a munkaalapú gazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc műsorának adott interjúban, amelyben azt mondta: azért emelkedhet nagy mértékben a minimálbér és csökkenhet a társasági adó, mert az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil.

Ezek az intézkedések most azért jöhettek létre, mert a munkát elvégeztük. A magyar gazdasági modell, a munkaalapú gazdaság sikeres. Mi mindig is hittünk benne, most a külvilág is elismeri”. Most jön a következő szakasz, egy hatéves gazdasági tervről tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadókkal és a munkavállalókkal–mondta a kormányfő a korábban rögzített, hétfő reggel sugárzott, gazdasági kérdéseket érintő interjúban.

Túl magas a jövedelemadó

A tervezett minimálbér-emelést a miniszterelnök elérhetőnek tartja. Rámutatott ugyanakkor, hogy „a vállalkozókkal vannak gondjaink” az ügyben, de a következő napokban szeretnének megegyezni velük. Orbán Viktor szerint a vállalkozóknak igazuk van abban, hogy a kifizetett bért túl nagy adó terheli, és ezért követelik annak csökkentését. Az arányok a kérdésesek, de Varga Mihály a munkabéreket terhelő adók hatéves csökkentési programjára tett javaslatot a munkaadóknak – erősítette meg, hozzáfűzve, hogy a magyar vállalkozók még soha nem kaptak ilyen ajánlatot az elmúlt 30 évben.

Megjegyezte, hogy ha a vállalkozóknak kisebb az adójuk – márpedig a munkabért terhelő adók csökkenni fognak –, akkor magasabb fizetéseket adhatnak. Orbán kitért arra is, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és az annak következtében magasabb infláció lehetőséget ad majd magasabb nyugdíjemelésre.

Növekednének nyugdíjak és reálbérek, csökkenne a társasági adó

A kormányfő úgy fogalmazott: a bértárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett – amely érthető módon bántja a nyugdíjasokat – az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre.Emlékeztetett arra, hogy kormánya megtartotta ígéretét, megőrizte, sőt növelte a nyugdíjak vásárlóértékét az elmúlt években.

A következő évekre tervezett 40 százalékos reálbér-emelkedést firtató kérdésre a miniszterelnök úgy reagált: „kiinduló számnak ezeket el tudom fogadni, és ha ezt végre tudjuk hajtani, az szép siker lesz”, de „még, még, még följebb kell nyomni.

A társasági nyereségadó csökkentéséről Orbán Viktor kijelentette: minden magyar vállalkozónak előnyös lesz az egy számjegyű, 9 százalékos adónem. A kormány a régió legjobb vállalkozói világát akarja létrehozni Magyarországon – hangsúlyozta. A csökkentéstől a kormányfő azt várja, hogy nőni fognak a Magyarországra érkező befektetések, valamint azt is, hogy mindenki „nyugodtan bevallhatja” majd, mije van. Ha jól csinálják az adócsökkentéseket – mondta –, akkor a gazdasági teljesítmény nő, és kisebb adókulcsok mellett is meglesznek az állam bevételei, mert nagyobb lesz a gazdasági aktivitás.

A kultúra és a sport ügye felívelő pályán halad, és ott is marad – válaszolta a tao-pénzek sorsát firtató kérdésre. A helyi iparűzési adóval kapcsolatban közölte, ehhez az adónemhez nem nyúlnak, mert akkor az önkormányzatok bevételei megszűnnek.

Orbán: Nem baj, hogy külföldre mennek a magyarok dolgozni

Orbán Viktor ismét kifejtette azt is, hogy a külföldön dolgozó magyarok ügyéről ő nem „jajgatva” beszél, éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne. Szerinte arra kell felkészülni, hogy a következő időszakban „a mi embereink is jönnek, mennek, mikor hol látnak lehetőséget", és nem javasolja, hogy az állam korlátozza őket ebben.

A miniszterelnök szerint 2010-ben Magyarország a görögnél rosszabb gazdasági helyzetben volt. „Akkor az IMF-et haza kellett küldeni, a saját lábunkra kellett állni”, és ki kellett mondani, hogy „nem akarunk segélyen élni”. Ezért segélyalapú helyett munkaalapú gazdaságpolitikát vezetett be a kormány, így ma már a 2010-es 1,8 millióval szemben 4,3 millió adófizető, munkaerő-felesleg helyett pedig munkaerőhiány van, „közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz” – mondta.

Magyarország támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Szerinte a 20. század „kudarcra és pesszimizmusra iskolázta” a magyarokat, ezért derűs életszemléletű, bizakodó, nagy célokat kitűző emberek kellenek a kormányrúdhoz. Kiemelte: még sok-sok sikeres év kell a gazdaságban. Azt is mondta, úgy kell adni bért, nyugdíjat, szociális támogatást, hogy „közben ne fogyjon el, mindig újratermelődjön”.

Végül szó volt a vasárnap és hétfőn a dél-szerbiai Nisben zajló magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozóról, amelyről szólva megerősítette: Magyarország támogatja, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen. „Nincs az EU-nak fényes jövője, ha azokat az országokat, amelyek alkalmasak, képesek és kötődnek Európához, nem veszi fel. Szerbia ilyen ország” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a kisebbségpolitika területén Szerbia magatartása több mint korrekt. Jelezte, hogy most szeretnék a magyar vállalkozások lehetőségeit Dél-Szerbiában is erősíteni. 

(MTI)

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tabakur
2016. november 21. 22:58
Ezt a hülyeséget. Munkaalapú társadalom.Melyik társadalom nem munkaalapú? Két igazi oka van az egész adó mizériának. 1. Most kevés az uniós pénz ezért Lőrinc barát és Garancsi bandatagoknak ne keljen 20%-ot csak 9 %-ot fizetni. Mert a lopásból sose elég. 2. minimálbérek meg a nép közé szórt korpa. egyfajta rezsicsökkentés kettő. Attól olyan egészséges a magyar gazdaság mert ilyen kivételes közgazdák irányítják. Hátulról a harmadikok vagyunk.
Potymog
2016. november 21. 12:27
"a külföldön dolgozó magyarok ügyéről ő nem „jajgatva” beszél, éppen ellenkezőleg, lehetőséget lát benne" Azoknak a szerencsétlen külföldön szerencsét próbálóknak valóban sokszor az utolsó lehetőségek egyike. Azonban az ország vezető politikusaként ezt lehetőségnek látni, egy egyébként is fogyatkozó népességű országban, teljesen abszurd!!!
noMores
2016. november 21. 12:27
ORBÁN VIKTOR, A KURVA ANYÁD!!!! Bazmeg, egy kis ország, nem munkaalapú társadalommal tud kitörni (mert nem vagyunk annyian...), hanem TUDÁSALAPÚ társadalommal, te böszme állat! Bazmeg, egy természeti kincsek nélküli országban az egyetlen érték az állampolgáraik szürkeállománya, te suttyó! Sikeresen szétbasztátok az oktatást, az Magyarország mára összeszerelőüzem-országgá vált, ahelyett, hogy innovatív, versenyképes tudást halomozott volna fel. Kevesebb pénzt toltok az oktatásba, mint bárki előttetek, a szakmaiatlanság meg süt belőletek. Államtitkársági szintre züllesztettétek az oktatás szerepét, noname dilettáns hülyékre bíztátok azt, a szakmát (és a gyerekeket) meg úgy szarjátok telibe, hogy okádni kell tőletek. Mindeközben kicsilányod Svájcban tanulgat. Okádnom kell tőletek!
térdfigyelő kamera
2016. november 21. 12:08
„a mi embereink is jönnek, mennek, mikor hol látnak lehetőséget" Bárcsak a dakoták is jönnének mennének, - de inkább csak mennének-csak sajnos ők a mi nyakunkon látják a legjobb, sőt az egyetlen lehetőséget. Máshol u.i. éhen döglenének. Aki jön megy, annak nincs gyökere,hazája, családja is sokszor csak virtuálisan. Ez az embertípus minden mai hatalom ideálja. Akinek nincs otthona, annak nincsen szava sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!