Rabosítás helyett már többen is köszönetet mondtak az etikus hackernek

2017. július 25. 20:54

Újabb fordulat a nagy vihart kavaró elektronikus jegyrendszer történetében: kiderült, hogy a kritikus hibát feltáró 18 éves etikus hacker már korábban a MÁV, és a Szerencsejáték Zrt. számára is jelentett be biztonsági hibákat.

2017. július 25. 20:54

A BKK számára kritikus biztonsági hibát jelző, majd később letartóztatott és rabosított 18 éves etikus hacker már korábban is jelentett be hibákat más cégek online rendszereivel kapcsolatban – csak éppen a MÁV-tól és a Szerencsejáték Zrt-től nem feljelentést, hanem köszönetet kapott. Erről az RTL kedd esti híradójában volt szó.

Az etikus hacker tavaly az állami vasúttársaság és a Szerencsejáték Zrt. rendszereiben talált biztonsági hibákat, melyeket jelzett azonnal jelzett az érintett cégek felé, ők pedig a BKK-val és az online jegyrendszert fejlesztő T-Systemssel ellentétben nem feljelentéssel, hanem köszönőlevéllel válaszoltak, a hibák mielőbbi kijavítását ígérve. A fiú BKK-nak küldött levelében úgy fogalmazott, a MÁV rendszerében korábban ingyen tudott jegyet vásárolni, de még a Szerencsejáték Zrt. honlapján is tudott magának „pénzt kreálni”.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2017. július 26. 13:28
Ja, és még valami: minden hecker ilyen kisfiú. Max. 25 éves kölyök. Szépkorúak nincsenek köztük. Kár az életkorukra hivatkozva védeni őket, ha olyan bénák, hogy elkapják őket.
öszödibeszéd
2017. július 26. 13:09
És miért rinyáltak ugyanezek a ballib agyhalottak olyan hangosan, amikor állítólagos orosz hackerek meghackelték a Fehér Ház és Clintonné (levelező) rendszerét? Mennyivel fontosabb, hogy a világ érzékelje, mennyire instabil az USA kormányzatának biztonsági rendszere! Valahol minden lopás a másik tesztelése, mennyire tartja az illető biztonságban az adatait. Online vagy nem online. A lopás, az illetéktelen behatolás azadatbiztonság megsértése súlyos bűncselekmény. És persze minden rendszer megheckelhető. Ja, és minden ballib vélemény lapos és közhelyes.
öszödibeszéd
2017. július 26. 13:02
ja, akkor az autótolvaj a gépjármű biztonsági rendszerének réseit teszteli, mi, idióták? ez az egész érvelés olyan törvénytelen, mintha azt állítanánk, a lakásbetörők az Elzett és a többi lakatgyár, illetve a lakásbiztonsági rendszerek hibáinak feltárásában végeznek úttörő munkát. Drága betörők, tolvajok, ezentúl ti sem mentek sittre, hiszen áldozatos tevékenységetekkel felmutatjátok, hol vannak biztonsági rések a lezárt, lelakatolt illetve beriasztózott ingatlanjainkban és autóinkban.
Selamat
2017. július 26. 09:40
Ha kihagyja az indexet, talán "etikus hacker" is lehetett volna belőle. De így nem. Amúgy meg ha jól értettem, bár igazából oda sem figyeltem, akkor nem a rendszert építették fel hibásan, hanem egy pitiáner blődli hibát követettek el. Egyetlen fieldhez nem rendeltek hozzá kizárólagos választási lehetőséget. Ilyen előfordul menetében. Ha meg a tesztelők is bénák... A pofozás jogos. De a cég lépése, a feljelentés is jogos egy olyan mai világban, ahol a hackerek szó szerint veszélyeztetik a világot. Épp ezért ez a hősi pozitív hacker dolog pont ugyanolyan szar és blődli, mint az egész sztori. Az is hülye aki ezt a jelzőt kitalálta. De azok is, akik politikai alapon nyomják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!