Három kontinens világzenei szupersztárjai a mérai csűrben!

2018. július 28. 08:30

Mérán gyűlik össze a világzene színe-java, hogy muzsikájuk mellett megünnepelhessük a valódi kulturális sokszínűséget. A koncertek után nem csak táncházzal, hanem különleges jam sessionnel is várják a közönséget. Az élmény garantált, szerethető egyveleg a világ minden pontjáról: kalotaszegi és dél amerikai ritmusokra is lehet majd hajnalig ropni.

2018. július 28. 08:30
Szalma György

Idén augusztus 2-5 között újra jelentkezik a Mérai Világzene Csűrfesztivál, ami igazi kuriózumnak ígérkezik idén is a széles fesztiválkínálatok között böngészve.

Méra 13-km-re van Kolozsvártól, a kalotaszegi falu könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. Tömegközlekedés is rendelkezésre áll, de a stoppolásnak vagy a gyalogútnak is megvan a maga bája és lehetősége.

A mérai világzenei összejövetel minden tekintetben különbözik a megszokott nyári fesztiváloktól. Nem csak a helyszín, a zenei kínálat, hanem sokkal inkább a rendezvényt övező atmoszféra miatt, ami azt a megnyugtató érzést közvetíti, miszerint mindenütt otthon vagyunk jó emberek között. Aki a kis fesztiválok kegyelmi hangulatát vágyik újraélni, annak Mérában a helye. Egy erőlködés nélküli ünnepe annak, ami közös: a szép zene ünnepe.

Bethlendi András, a fesztivál főszervezőjének elmondása szerint: „Továbbra is megmaradtunk az eredeti cél mellett: egy minőségi világzenei csűrfesztivált akarunk szervezni, amely megmutatja a világnak Kalotaszeget és a világot Kalotaszegnek. A Szarka-telek csűrjében jól megfér egymás mellett az archaikus erdélyi népzene és a latin-amerikai vagy neworleansi muzsika”.

A Mérai Világzenei Csűrfesztivál, a megszokott programok mellett idén sok újat ígér. Fesztiválhelyszín lesz a falu temploma, helyi kistermelők kalotaszegi pizzát sütnek, alkalom lesz arra is, hogy a BBC perspektívájából tekinthessenek a résztvevők Kalotaszegre. Akik gyerekkel érkeznek, azoknak a kézműves játszótér segít abban, hogy a család minden tagja kellemesen töltse az időt.

A szervezők elmondták, hogy az esték táncos-zenés fáradalmait a nap folyamán a chillzone-ban szervezett izgalmas beszélgetések alatt lehet majd kipihenni. Külföldi szakemberek osztják meg a Kalotaszeggel kapcsolatos élményeiket filmben, ízekben, szavakban, hangokban. A BBC rendezője, Simon Broughton is a fesztivál vendége lesz, aki számos filmben foglalkozott a régióval a '90-es években.

Kallós Zoltán személyének és munkásságának a Balladák filmje - Kallós Zoltán nyomában című film 1. részének vetítésével  és a közeli barátok, rokonok, munkatársakkal folytatott beszélgetéssel fognak emléket állítani a fesztivál szervezői.

Brit, lengyel és spanyol sajtósok beszélgetnek arról, hogy milyen hatása van a csűrfesztiválnak a régió fejlődésére. A Kolozsvári Művelődési Központtal együttműködve arról is szó lesz, hogy miképpen fejleszthető fenntarthatóan Kisbács és Méra falva.

Akik regenerálódásképpen a helyi hagyományokba szeretnének belepillantani, azoknak Gyuri bácsi (Varga György) a Bivalymúzeumban, Tötszegi Tekla pedig a Tájházban mesél a kalotaszegi és mérai életről. A fesztivál alatt megalapítják a Kalotaszegi Kulturális Alapot is, amely a helyi, szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását és képzését tűzte ki célul. A szervezők számítanak a közönség aktív támogatására.

A világzene rajongói számára sok ismerős nevet tartogat a fesztivál programja. A Putripop invitáló szavai szerint: „Létünk lélekjavító folk patikája egy rendezetlen és békés, dalos kunyhóban”. Az Eztán együttes pedig azzal fenyeget, hogy: „Előcsalogatják a tudatalattinkban szunnyadó dallamokat”. Ez fenyegetésnek éppen elég, csak az jöjjön, aki biztos magában.

Rajtuk kívül fellép még Ferenczi György és a Rackajam, lesz Fölszállott a Páva Gálaműsor, akik pedig szeretik a máramarosi zenét, azoknak jó szívvel ajánlott a Grupul Iza együttes muzsikája. Mérába látogat a Fonó zenekar, fellép a Besh o droM, valamint előad Ifj. Csoóri Sándor a fiaival (Isteni hangok a templomban).

A fesztivál részvételi díjai teljesen pénztárca-barátnak ígérkezik. Egy bérlet ára megközelítőleg 8 ezer forintot kóstál. Azok pedig, akik a hétköznapokban is szívesen hordják a kalotaszegi viseletet: idén ingyen vehetnek részt a fesztiválon. Minden felmerülő kérdésre választ ad a fesztivál honlapja honlapja itt.

Jöjjön Mérába, aki jót akar magának. Élménybeszámolóért pedig lapunk, a Mandiner honlapjára kell majd felmenni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babivadász
2018. július 28. 22:42
A hegedű nem népi hangszer és főleg nem magyar. Olaszországban készítették az első olyan hegedűt amit manapság is használnak az 1500-as években. Magyarországon 150-évvel később jelent meg . Liberális zene nincs, egyszerűen nem létezik. Szerinted Bartók és Kodály is libsi katyvaszt komponált amikor a népzenét felhasználták a műveikben?
balbako_
2018. július 28. 18:42
Erdély lassan egy évszázada egy bizantikus, bugris hatalom szorítását nyögi és mégis az 1000 éves kultúra búvópatakként tör fel onnan.
bunko_jobbos
2018. július 28. 12:36
A világzene undorító libsi katyvasz. Nincs új ötletük, ezért belekavarják a népzenét is, és sajnos sokan meg elhiszik, hogy ez tkp. népzene, mert van benne hegedű. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!