Orbán: Hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal építési szerződéseit

2019. április 12. 14:03

Ez a „folyosó” kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között – közölte a miniszterelnök.

2019. április 12. 14:03

Hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket – közölte Orbán Viktor pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés Dubrovnikban zajló csúcstalálkozóján.

A kormányfő kifejtette: tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra, meggyőződése, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési formátum megtartása valódi európai érdeket szolgál.

Hozzátette, a közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a „kölcsönös tisztelet” az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak, és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is.

Jelezte továbbá, hogy idén ünneplik a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.

A Belgrád-Budapest közötti vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a régió legerőteljesebb infrastrukturális beruházása kínai pénzügyi és technikai hozzájárulással valósul meg. Ez a „folyosó” kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között – jelezte, azt is kiemelve, hogy a projekt a szabadkereskedelmet előmozdító Egy övezet, egy út kezdeményezés integrált része.

Reményét fejezte ki, hogy olyan további projektek is megvalósulhatnak, mint például a Budapest és Bukarest közötti, nagy sebességű vasúti összeköttetés.

A miniszterelnök beszédében szólt a közép-európai régióba utazó kínai turisták számának jelentős növekedéséről, valamint a kínai nyelv tanulási lehetőségének bővüléséről.

(MTI)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalkai
2019. április 12. 14:59
jetinyugger 2019. április 12. 14:43 aleb19 2019. április 12. 14:36 Az megvan, hogy az EU-Kína kereskedelmi forgalma a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 3500%-a? Az évi növekedés kb 30 milliárd euró, a magyar export+import 200%-a? Szerintetet egy vasutvonal, búvagy egy kikötő kell egy ekkora forgalomhoz?
jetinyugger
2019. április 12. 14:43
Hülye ez az Orbán ? Most invesztálnak a kínaiak Triesztbe, na onnan sokkal olcsóbb és gyorsabb. Ez az ember nem tud kormányozni, maximum hatalompolitikához ért meg a lopáshoz.
aleb19
2019. április 12. 14:36
ne ez egy total ertelmetlen epitkezes raadasul hitelbol...a szeged-kecskemet-bp vasutvonal jelenleg is jo
zakar zoltán béla
2019. április 12. 14:18
SzOrnyÚ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!