A Vuk című rajzfilm karakterei színesítik egy józsefvárosi ház tűzfalát

2019. október 22. 08:22

Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi.

2019. október 22. 08:22

Elkészült kedden az óriás festmény a Józsefvárosban található Baross utca 109. szám alatti ház tűzfalán, a képen a Vuk című rajzfilm karakterei láthatók – közölte a Színes Város Csoport kedden az MTI-vel.

Az összegzés szerint a Színes Város Csoport művészei Józsefváros Önkormányzata támogatásával ismert magyar meséket festenek fel a VIII. kerületben. Először a Szaffi valósult meg a Szigony utca 10. szám alatt 600 négyzetméter nagyságban, az elmúlt két hónapban pedig a Vuk karaktereit festették fel 800 négyzetméter nagyságú felületre. Várhatóan négy héten belül elkészül a Vízipók-csodapók, ezt a Macskafogó, valamint a Vuk folytatása követi, de terveik között szerepel Somogyi János festőművésznek az 1965-ben készült, Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata a Tolnai Lajos utcában.

Három évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, hogy régi magyar mesék kerüljenek a VIII. kerület lakóházainak falára. A tűzfalak minden esetben energetikai korszerűsítésen is átesnek, amely megoldásnak köszönhetően hosszú távon fejlesztik a társasházak homlokzatait. A projektekre a társasházak az önkormányzatnál, pályázat útján jelentkezhettek.    

A közlemény idézi Megyeri Andrást, a Színes Város Csoport alapítóját, aki elmondta: a Norvég Civil Alap által támogatott, tíz évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés eredeti célja többek között az volt, hogy hídszerepet alakítsanak ki az alkotó művészek, a helyi közösségek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, és a nagyvállalatok között.

Mostanra közel száz hazai projekt valósult meg, de születtek alkotások Londonban, Moszkvában és Berlinben is, összességében pedig több tízezer négyzetméter falfelület újulhatott meg a program során. Mint mondta, ezek a józsefvárosi projektek jelentős mérföldkőnek számítanak a szervezet életében, ugyanis itt példaértékszerűen valósult meg az, amit tíz évvel ezelőtt megálmodtak.

(MTI)

(A kép forrása: welovebudapest.com)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. október 22. 13:19
A macska nyírtassi?
annamanna
2019. október 22. 13:12
A lakók is biztosan örülnek neki, mert azt a pénzt, amit erre elbasztak, költhették volna az épületre is. Úgy cca 150 millióról volt szó az előző cikkben egy ilyen projekt kapcsán. Ráadásul 14 éves kor felett ez már kifejezetten infantilizálás. Sokkal több az a lakosság, aki kinőtt a Szaffi és egyéb mesefilmek jeleneteiből, mint akik még nem.
Sulammit
2019. október 22. 12:38
Gyönyörű.
Házmester
2019. október 22. 11:41
Ezt is megértük. A Vuk című rajzfilm karakterei színesítik egy józsefvárosi ház tűzfalát. Öröm magyarnak lenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!