SZIE: Nem járt be az egyetemre a fertőzött doktorandusz

2020. március 05. 19:50

Február 28-án érkezett vissza Iránból, majd önkéntes karanténba vonult budapesti albérletében.

2020. március 05. 19:50

Egy teheráni konferencián vett volna részt a Szent István Egyetem (SZIE) gödöllői karának doktorandusz hallgatója, akinél Magyarországon azonosították a koronavírust. A külföldi diák önkéntes karanténba vonult, nem látogatott egyetlen egyetemi campust sem – tájékoztatta a SZIE közleményben csütörtökön az MTI-t. Mint írják, a doktorandusz a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián vett volna részt Teheránban február 23-án és 24-én, ahova már 20-án megkezdte az utazását. Irán hivatalosan február 22-én jelentette be a koronavírus ottani megjelenését, a konferencia emiatt el is maradt. A hallgató február 28-án, pénteken érkezett vissza Iránból, felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. A témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül. A hallgató a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten – írják.

Az egyetem a közleményben megjegyzi, már januárban elküldték a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is – az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban. Az eddigi intézkedéseit megszigorították, ismételt tájékoztatást küldtek a munkatársaknak és a hallgatóknak, és megkezdődött az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálata is – írják.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este közösségi oldalán jelentette be, hogy megvan az első két olyan beteg, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett kórházba vinni. A másik érintett a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtökön azt közölte, hogy a két iráni diák jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak, nem lázasak, „fizikálisan teljesen jól vannak”.

(MTI)
 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2020. március 05. 20:31
Nem ment le sehova, boltba se, máshova sem ment egy hétig, valóban a négy fal között tartózkodott? Mi erre a bizonyíték, egy állítás?
winniethepooh
2020. március 05. 20:27
Szép, szép, de ez csak a történet fele. A másik fele az, hogy a Semmelweis Egyetem fertőzött hallgatója nem vonult karanténba, és rendszeresen látogatta az óráit. Utólag visszakövethetetlen, hogy hány embert fertőzhetett meg.
certus
2020. március 05. 20:17
Ez rendben levőnek tűnik.
Gregorius
2020. március 05. 19:58
Ez a perzsa korrekt volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!