Már nyárra megújulhat a szigligeti vár

2020. április 30. 08:10

A rekonstrukció során többek közt felújítják a várkaput, téglaboltozatot kap a palotaszárny és interaktív kiállítótereket alakítanak ki.

2020. április 30. 08:10

Mintegy 530 millió forintból újul meg a szigligeti vár, ebből 60 millió forintot az önkormányzat biztosít – tudta meg a Magyar Építők. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, már a nyár folyamán látogatható lesz a vár, az év végére pedig interaktív kiállítás is fogadja majd a látogatókat. A portál a már korábban bejelentett felújítás részleteit is közli.

A műemléképületnél az elkövetkező hónapokban az alábbi feladatokat valósítják meg:

  • felújítják a várkaput,
  • vizesblokkot építenek,
  • a vár felső részében lévő épületek többsége fölé tető kerül, ahol kiállítótereket hoznak majd létre,
  • több mint 600 köbméter kőfalazatot emelnek,
  • valamint a palotaszárny téglaboltozatot kap.
  • A tavaly elkezdett fejlesztésben az építmény Bencés tornyát már kétszintessé alakították, illetve több helyen deszkaburkolatos átjárók és közlekedők épültek. A palotaszárnyban egy vetítőhelyiséget alakítottak ki, ahol egy animációs film segítségével a vár építésének mozzanatait követhetik nyomon a látogatók.

A látogatók megismerhetik a vár és a település történelmét

A kialakítandó interaktív kiállítóterekben a látogatók megismerhetik a középkori vár mindennapjait, Szigliget és a vár birtokosait, az építés történetét, a harci eszközöket és fegyvereket, valamint a Balaton-felvidék végvárrendszerét és a végvári harcokat.

A tatárjárás után IV. Béla a Bencés Apátságnak ajándékozta az északi part egyik félszigetét, hogy várat építsenek rajta. A felső vár 1260-ban készült el és az évszázadok folyamán tovább bővült. A török soha nem foglalta el a várat, amelynek sok ismert kapitánya volt, köztük Török Bálint és Palonai Magyar Bálint.

Szigliget strandja is megújul

A település strandját is felújítják, bővítik a játszóterét és az öntözőrendszerét, 1000 négyzetméteren pedig gyepszőnyeget fektetnek le. Ezen kívül kicserélik a parti lépcsőket, a mozgáskorlátozottakat segítő beemelő rendszert helyeznek ki, és téliesítik a vizesblokkokat.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. május 05. 21:19
A habsburg várrombolás mítoszának élő cáfolata. Egy a 33 közül.
alter_ego
2020. április 30. 22:05
A Szigligeti Vár Alapítvány (2001) folyamatosan dolgozott a váron, pl. 2002-ben 80 millió állami pénzt fordítottak rá (felét a Széchenyi Tervből). Óriási a haladás ahhoz képest, amilyen lett: 0:59-nél megállítva látszik https://www.youtube.com/watch?v=YBBeUhpDmO8 (A konyha fölötti lőporraktárba villám csapott, a vár épületei leégtek, a maradékot pedig elintézte Lipót.)
illiberator
2020. április 30. 20:03
A fűzéri vár is csodaszép lett! Végre már nem a térdig érő várromok országa vagyunk.
szabchen
2020. április 30. 18:38
Remélem egy korhoz történelmileg hűen építik vissza. A várromok országa vagyunk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!