Ki jöhet Áder után? Trócsányi, Csák és Maróth neve is a kalapban

2020. október 07. 15:00

A Mandiner információi szerint a Fidesz vezetői már a 2022-es államfőválasztásra készülnek.

2020. október 07. 15:00
null
Kereki Gergő
Kereki Gergő

A Mandiner úgy értesült, hogy Trócsányi László, Maróth Miklós és Csák János neve is felmerült potenciális államfőjelöltként a Fidesz legbelsőbb köreiben. Mint az ismert,

Áder János köztársasági elnöki mandátuma 2022 márciusában jár le,

és az Alaptörvény 11. cikke alapján Magyarország következő köztársasági elnökét a jelenlegi Országgyűlésnek kell megválasztania. 

Ádert 2017. március 13-án szavazta meg a parlament, és az Alaptörvény szerint „a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztani”. Áder ötéves mandátuma 2022. március 13-án jár le, így az azt megelőző 30-60 napban kell az Országgyűlésnek megválasztania az új államfőt.

Trócsányi, Maróth vagy Csák lehet a befutó

Portálunk információi szerint

a Fidesz felső vezetése már megkezdte a gondolkodást a következő államfő személyéről.

A Mandiner úgy értesült, hogy a Fidesz vezetőinek belső megbeszélésén Trócsányi László EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter, Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus és Csák János üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet nevei merültek fel, mint Áder János lehetséges utódai. 

Trócsányi László igazságügyi miniszterként 2014 és 2019 között szolgálta a harmadik és negyedik Orbán-kormányt, majd EP-képviselőként számos alkalommal védte meg a kormányt a Magyarország ellen a jogállamiság okán indított brüsszeli támadásokkal szemben. Maróth Miklós orientalista, történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos hazai és nemzetközi színtéren is fontos publikációt jegyez. Csák János vállalkozó, címzetes egyetemi tanár, publicisztikáit pedig a Mandiner hetilapban rendszeresen követhetik olvasóink.

Címlapkép fotói: Földházi Árpád

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. október 09. 19:24
Remélem Kövér László beelőzi az összes aspiránst.
WLaci
2020. október 08. 12:03
Trócsányi korrekt arc, megkérdőjelezhetetlen tekintély minden irányból.
Bulvár Viktor
2020. október 08. 10:41
Én a bajszos bohócot támogatom. Szeretem, mikor csiklandozzák a seggemet...
scion
2020. október 08. 08:28
ideje lenne visszatérni hagyományainkhoz és elfelejteni ezt a "köztársaságielnökösdit" Magyarországnak ezer évig királyság volt az államformája, a köztársaság idegen a néplélektől és a jogfelfogásunktól. Királyságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!