Közérdekű munkára ítéltek két óvónőt és egy dajkát

2021. január 27. 15:42

Kényszerrel próbáltak megetetni egy étkezési zavarban szenvedő gyermeket.

2021. január 27. 15:42
null

Kiskorú veszélyeztetése miatt nem jogerősen 120 óra közérdekű munkára ítélt két óvónőt és egy dajkát a Székesfehérvári Járásbíróság, mert kényszerrel próbáltak megetetni egy étkezési zavarban szenvedő gyermeket egy Fejér megyei településen 2017 novemberében.

A Székesfehérvári Törvényszék az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az ítélet szerint a vádlottak cselekményükkel a feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, a kiskorú érzelmi fejlődését veszélyeztették. A bíróság ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét, személyi körülményeit, valamint a bűncselekmény elkövetése óta eltelt több mint három évet. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a két óvodapedagógus úgy döntött, hogy a dajka segítségével megpróbálják megetetni az étkezési zavarban szenvedő kiskorú sértettet. A gyermek társaival együtt az ebédet várva ült az asztalnál, amikor a vádlottak odaléptek hozzá, és egyik kezét az egyik, másik kezét a másik vádlott hátrafogta, a harmadik vádlott pedig kanállal az ételt a szájába tette. Amikor a második kanál ételt is megpróbálták a szájába erőltetni, a tiltakozó, síró gyermek félrenyelt, így vádlottak a cselekményt abbahagyták.

Ezt követően a gyerek viselkedése megváltozott, zárkózottá vált, sírva ment óvodába, a szülők ezért átíratták egy másik óvodába.

(MTI)

(A kép illusztráció. Forrása: MTI/Czeglédi Zsolt)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2021. január 28. 13:39
Gyereket erőszakkal nem etetünk. Ha nem kér, nem eszik, nem baj, a problémát az éhség meg szokta oldani minden esetben. Ez az eset felháborító, a bírósági késlekedés is, az ítélet is. Ezeket azonnali hatállyal el kellett volna tiltani a gyerekekkel való foglalkozástól. Most meg a bírót az ítélkezéstől, ha már így alakult. Menjenek kukoricát kapálni.
Nuttika
2021. január 28. 10:55
Milyen dajkák ezek? Nekem is voltak étkezési gondjaim, finnyás voltam, de soha semmit nem erőltettek az óvónők. Megpróbáltak rábeszélni, de ennyi. Tudták, hogy a lekvárt nem eszem meg, nekem nem kentek a kenyérre, ha kakaó volt, ihattam vizet, mert nem szerettem.
Potymog
2021. január 28. 08:34
Én azt is megkérdezném, hogy az anyuka hordta-e pszichológushoz az étkezési zavarral küzdő gyermeket, ő maga pedig jár-e nevelési tanácsadásra? Ha nem, akkor őt is meg kéne büntetni. Mert azért az sem járja, hogy az étkezési zavarral küzdő gyereket beteszi az oviba, aztán a dajkák meg csináljanak vele, amit tudnak. Aztán, ha nem eszik a gyerek, azért lesznek feljelentve, ha meg megetetik, akkor azért.
Vidėken újrakezdő
2021. január 28. 08:15
Egyetlen mentségük hogy jót akartak. Más kérdés, hogy buták voltak és erőszakosak. Sok ember élete tragédiába torkollott attól, hogy jót akartak neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!