Ilyen lehet majd az új budai villamosvonal

2021. november 04. 20:22

A Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton, a Pázmány Péter sétányon és a Dombóvári úton haladó, 2,8 kilométer hosszú új villamosvonalon hét megálló lesz mindkét irányban – számolt be Vitézy Dávid.

2021. november 04. 20:22
null

Online fórumot tartott a Budapesti Fejlesztési Központ a Budai Fonódó villamoshálózat déli meghosszabbításáról a rakparton – számolt be a Facebookon Vitézy Dávid. A Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton, a Pázmány Péter sétányon és a Dombóvári úton haladó, 2,8 kilométer hosszú új villamosvonalon hét megálló lesz mindkét irányban. A tervezési munka már eljutott abba a fázisba, hogy részletes rajzok állnak rendelkezésre az egész vonalról, beleértve a megállók helyét, a villamossal párhuzamosan kiépítendő folyamatos kerékpárutat, és azt, hogy hol lesznek járdák, zebrák, zöldfelületek.

A tervezést Magyarország kormánya finanszírozta, a Fővárosi Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntése alapján a kormány Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyelete mellett a Budapest Fejlesztési Központot bízta meg a fejlesztés irányításával. A cél, hogy a jelenleg az autók uralta útvonalon nagyobb helyet kapjon a közösségi közlekedés, a gyalogosok, a kerékpárosok, a fák. A zöldfelületek bővítését szolgálja, hogy a tervek szerint ahol csak lehet, vagyis

a pálya hosszának több mint felén, 1,6 kilométeren füves vágányok készülnek majd.

„A legtöbb kérdés is a megállók elhelyezkedésére, a biciklis és gyalogos közlekedés feltételeire vonatkozott. Mojzes Petra projektigazgatóval válaszainkban igyekeztünk bemutatni, hogy a sokszor szűkös hely adta kereteken belül hogyan próbáltuk megtalálni a tervezővel az egyes keresztmetszetekben, az egyes kérdésekben a legjobb megoldásokat. A fórumról felvétel készült, a videót és a prezentációm anyagát hamarosan elérhetővé tesszük majd a BFK honlapján” – közölte a posztban Vitézy Dávid.

Fotó: Vitézy Dávid, Facebook

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2021. november 05. 09:43
sikerül megint egy nagy parkolót felszámolni sok csillió forintért. Ki dugja ezt a Vitézyt? A faszért nem veszik tudomásul, hogy naponta félmillió ember beutazik Bp-re. Nem az ingázás problémáját kéne megoldani kötött pályás közlekedéssel és parkolókkal?
Gabsimen
2021. november 05. 08:07
Örülök ennek a fejlesztésnek, ha megvalósul. De kérdésem, miért csak Buda kap ilyet? Számos olyan része van Pestnek, ahol még évtizedekkel ezelőtt történt egy a Budaparthoz hasonló mértékű, sőt annál sokkal nagyobb ingatlanfejlesztés, de ahhoz - az ígéretek ellennére - nem társult végül közlekedési fejlesztés. Erre nagyon jó példa a Havanna-lakótelep és a 42-es villamos, amelyre még a Tarlós alatt tudomásom szerint tervek is készültek. Jó lenne, ha ezeket is megcsinálnák végre.
quimby
2021. november 04. 22:50
A villamos alatt fű... Ha jó, de műfű lesz az.
apoa
2021. november 04. 22:27
Ez egy marhaság. Ott fog dübörögni az egyetem elött. Csak mert a Vitézy villamosbuzi(is)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!