Az IDEA szerint fej-fej mellett a Fidesz és a baloldal, a kutatási igazgatójuk szerint ez kellemes Fidesz-többséget jelent

2021. december 20. 09:00

Böcskei Balázs már az ATV előző heti műsorában elmondta, ha vasárnap lett volna a választás, a listás eredmények alapján „ez kellemes Fidesz-többséget” hozott volna.

2021. december 20. 09:00
null

Az IDEA Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített adatfelvétele azt jelzi, hogy az év utolsó időszaka nem változtatta meg drasztikusan a választói preferenciákat” – írja legfrissebb felmérése kapcsán a szervezet. Hozzáteszik: szerintük „az előválasztás utáni időszakban az egységes ellenzék kissé elcsendesedett, így érdemben nem javultak a pozíciói. Fideszes áttörésről azonban nem beszélhetünk.”

Az IDEA kutatási igazgatója szerint ez kellemes Fidesz-többséget jelent

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója ugyanakkor már az ATV előző heti műsorában elmondta, hogy a közvéleménykutatások által mért listás eredmények alapján, ha most vasárnap lenne a választás,

ez kellemes Fidesz-többséget hozna”.

A kutatási igazgató kijelentését az alábbi videó 2 perc 05 másodpercétől kezdődően hallgathatja vissza:

Böcskei Balázs kijelentése azért lehet ismerős olvasóink számára, mert mint arról korábban beszámoltunk, egymás után látnak napvilágot a Márki-Zay Péter számára előnytelen számok. Már mínusz húszpontos a baloldal miniszterelnök-jelöltjének elutasítottsága, ami októberben még csupán mínusz öt pont volt – derült ki a Századvég szombati, legfrissebb felméréséből, amely ismét arra enged következtetni, hogy

folyamatosan csökken Márki-Zay népszerűsége.

Elsőként a Soros-körhöz tartozó 444 küldte meg a selyemzsinórt

Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön a 444 megszellőztetett egy ellenzéki politikusok asztalára lerakott kutatást, amely szerint a Fidesz simán vezet az összefogott baloldallal szemben.

Az Iránytű Intézethez kapcsolt felmérés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna.

A hír megjelenése után több olvasónk is jelentkezett, mondván, őket felhívta hétvégén az Iránytű Intézet. Információink szerint a mérés azt is célozta, hogy megállapítsák: a balos összefogás vagy Márki-Zay személyét állítsák-e előtérbe a kampány során. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Lapunk a kutatás kapcsán pénteken felkereste az Iránytű Intézetet is. A szervezettől viszont azt a választ kaptuk, hogy a 444-en megjelent, azóta az Intézetükkel összekötött számsor „nem egy kutatás”, így nem tudják kommentálni. Erről pedig ide kattintva olvashat bővebben.

Érdekesség a felmérést illetően, hogy

mely szerint vezet a Fidesz. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A HVG is megrendelt egy kutatást, de Márki-Zay annak sem örülhetett

Pénteken a HVG megbízására készített közvélemény-kutatás is nyilvánosságra került, amelyet a Medián készített. Az intézet 1000 fős mintában szereplők telefonos megkérdezésével végezte a felmérést, amelynek a HVG hetilapjában közölt adatai szerint 

az összes Mediánnak válaszoló 48 százaléka azt pártolta, hogy az Orbán-kormány a választások után is maradjon hivatalban,

és a 9 százaléknyi bizonytalan mellett csak 43 százalék voksolt a kormányváltás szükségességére. Ez összességében 9 százalékpontos kormányzati javulást jelent a szeptemberi Medián-méréshez képest. A Medián által készített kutatásról itt írtunk bővebben.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt követően már árulókról és miniszterelnökjelölt-cseréről beszélt

A fent említett kutatásokat követően Márki-Zay Péter elmondta: szerinte már az is elképzelhető, hogy a baloldalon előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével. „Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről” fogalmazott egy interjúban, hozzátéve, hogy szerinte a 444 által publikált közvélemény-kutatás is ennek lehetett egy eszköze.

Baloldal: Ideje mérlegre tenni az előválasztás óta eltelt időszak eredményeit

Információink szerint a baloldalon már elkezdődött a lehetséges jelöltek számbavétele arra az esetre, ha Márki-Zay körül végleg elfogy a levegő. Márki-Zay kijelentése után több baloldali forrásunk is arról beszélt, valóban ideje mérlegre tenni az előválasztás óta eltelt időszak eredményeit, Márki-Zay kampányának sikerességét. Ahogy egyikük fogalmazott: „egy ilyen szembenézés bizonyosan nem Márki-Zay további jelöltsége mellett fog érveket szolgáltatni”.

Egy általunk megkérdezett elemző szerint Márki-Zay csak előre menekül azzal, hogy maga lebegteti be az esetleges lecseréléséről szőtt terveket.

Ezzel mintegy megelőző csapást akar mérni a zuhanó népszerűsége miatt vele elégedetlenek terveire.

A Századvég felmérése is kétségbe vonta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének esélyeit

Mint arról fentebb röviden beszámoltunk, a Századvég legfrissebb felmérése is arra enged következtetni, hogy folyamatosan csökken Márki-Zay Péter népszerűsége. A Századvég decemberi közvélemény-kutatása szerint Márki-Zay Péterről a megkérdezettek 36 százaléka nyilatkozott kedvezően és 56 százalékuk kedvezőtlenül. Ez az adatsor is alátámasztja tehát a (Schmuck Erzsébet szerint) a baloldali koalíció kampánystábja által rendelt felmérés eredményét, ami 14 százalékos kormánypárti előnyt mutatott az egyesült baloldali listával szemben.

A Századvég felméréséből továbbá kiderült az is, hogy jelentősen csökkent Márki-Zay népszerűsége az ellenzéki előválasztás óta, októberben ugyanis – az előválasztás második fordulója idején – a választók 42 százaléka még kedvező véleményen volt Márki-Zay Péterről, és 47 százalékuk ítélte meg kedvezőtlenül. A Századvég kutatásának eredményeiről ide kattintva olvashat bővebben.

Kapcsolódó

Összevissza beszél az ellenzék a számukra előnytelen kutatásról
A Mandiner olvasói szerint az Iránytű Intézet kutatott, az Intézet szerint ez nem kutatás. Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan, Schmuck Erzsébet viszont úgy tudja, az ellenzék kampánystábja rendelte meg a baloldal számára kellemetlen felmérést. Bővebben is érdekel...

A Mandiner olvasói szerint az Iránytű Intézet kutatott, az Intézet szerint ez nem kutatás. Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan, Schmuck Erzsébet viszont úgy tudja, az ellenzék kampánystábja rendelte meg a baloldal számára kellemetlen felmérést. 

***

 

Nyitókép: Böcskei Balázs az ATV műsorában. Fotó: YouTube

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskodó
2021. december 20. 13:49
A kellemes Fidesz többség és a fej-fej mellett nem zárja ki egymást?
Royce2.0
2021. december 20. 12:34
A Fidesz-többség mindig "kellemes", így igaz :)))
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. december 20. 11:58
Tarlósnál bejött, meg kell próbálni. De a Fidesz történetesen okul a hibáiból. Nem kicsit!
balbako_
2021. december 20. 11:56
El kell menni mindenkinek, akinek fontos a haza sorsa és folytatná a nemzetközi szintű felzárkózást és akkor a Fidesz simán nyer és mindenki jól jár még a balfaszok is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!